Hakem heyeti kararına itiraz 1
ADANA ( ) TÜKETİCİ MAHKEMESİ
HÂKİMLİĞİ’NE
İHTİYATİ TEDBİR TALEBLİDİR
HAKEM HEYETİ KARARINA
İTİRAZ EDEN :
NAK. SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
VEKİLİ :
KARŞI TARAF :
KONU : Ceyhan Kaymakamlığı Tüketici hakem Heyeti başkanlığı 23.11,,, Tarihli 2016/,,,,, nolu haksız ve hukuka aykırı kararın KALDIRILMASI ve hakem heyeti kararının İcrasının durdurulmasına ilişkin olarak İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR:
Davacı X merkezimizden 3583736061072069 IMEI no lu Vod White Silver Model cep telefonunu satın almıştır.(Ek-1: fatura)
Müşterimiz olan X ilgili Tüketici sorunları Hakem Heyeti başkanlığına başvurarak söz konusu ürünle ilgili şikayetini bildirmiş olmasına rağmen mağduriyetinin giderilmediğini ürünün iadesini ve ürünün fatura bedelini kendisine geri verilmesini talep etmiştir.
Bu başvuru üzerine karar veren ilgili Tüketici sorunları Hakem Heyeti başkanlığı fatura bedeli olan 1.344 TL nin tüketici olan karşı tarafa iadesine karar vermiştir (EK 2 Tüketici sorunları Hakem Heyeti başkanlığı kararı)
İş bu karar usul ve yasalara aykırı olduğundan kararın kaldırılması ve kararın icrasının durdurulmasına ilişkin ihtiyati tedbir kararı verilmesi için sayın mahkemenize itiraz etme zorunluluğu doğmuş bulunmaktadır.
İTİRAZLARIMIZ
Ceyhan Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetinin 23.11….. tarihli ve 2016/…….karar no lu kararı ile GÖNDERİLMİŞ OLAN ÜRÜNÜN YASAL SÜRESİ AŞILDIĞINDAN karşı tarafın cep telefonu fatura bedelinin iadesi talebinin kabulüne karar vermiştir. Ancak ilgili hakem heyetinin vermiş olduğu bu kararı haksız ve yasal dayanaktan yoksundur.
1-Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik gereğince; tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın tamiri için gereken azami sürenin(20 iş günü) aşılması halinde, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesini veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
Malın tamir süresi, 20 iş gününü geçemez. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
Hükmü yer alır.
Satın alınan 3583736061072069 IMEI no lu Vod White Silver model cihazın yetkili servislerimizden …. İletişim A.Ş ye iki sefer girişi olduğu, ilk olarak … tarihinde “…….oluyor” arızası ile girmiş ve servis noktasında “yazılım ve güncelleme yapılarak … tarihinde çıkışı yapıldığı cihaz daha sonra 28.09.2016 tarihinde “ sim kartını tanımıyor -bazen / çizik var” arızası ile girmiş ve servis noktasında data temizlemesi yapılmış, genel ayarlar yapılmış, yazılım güncellemesi yapılmış …. Tarihinde çıkış yapılmıştır. Ancak şikayet edene bu husus bildirilmiş ÜRÜNÜ BEĞENMEDİĞİNİ ONUN İÇİN ALMAK İSTEMEDİĞİNİ BEYAN ETMİŞTİR. Şikayet edene yetkili teknik servislerimizde iki defa girişi olması ve cihazın tamiri azami tamir süresi içinde yapılması nedeniyle tüketicinin yasal olarak seçimlik hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla yapılan şikayet haksız ve hukuka aykırıdır. Bu nedenle tüketici hakem heyetine sunulan şikayetin reddi gerekmiş ancak bu başvuru üzerine karar veren ilgili Tüketici Hakem Heyeti başkanlığı fatura bedelinin davalı tarafa iadesine karar vermiştir. (EK-1) Tüketici sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı kararı)
İşbu karar usul ve hukuka aykırı şekilde verilmiş olduğundan sayın mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuş bulunmaktadır.
HUKUKİ SEBEPLER : Tüketici kanunun, Borçlar Kanunun ve ilgili mevzuat
DELİLER :Satış belgesi , Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına ilişkin itirazımız,Ürünün tamirine yönelik sevk irsaliyesi
SONUÇ : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle ve mahkemenizce resen nazara alınacak hususlara binaen ;
1-)İlgili Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı KARARIN İCRASININ DURDURULMASINA, BUNA İLİŞKİN OLARAK İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLMESİNE ,
2-)Haksız ve usul ve yasaya aykırı olarak verilmiş bulunan Tüketici Sorunlarının Hakem Heyeti Başkanlığı’nın KARARININ KALDIRILMASINA ,
3-) Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesi arz ve talep ederim .
İTİRAZ EDEN
SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. YETKİLİSİ
Hakem heyeti kararına itiraz dilekçesi 2
ADANA … TÜKETİCİ MAHKEMESİNE
İTİRAZ EDEN-
DAVACI :
VEKİLİ :
KARŞI TARAF-
DAVALI :
KARAR TEBLİĞ TARİHİ :
KONU : … İlçe Tüketici Hakem Heyeti … tarih ve … no’lu kararının iptali ve kaldırılmasına karar verilmesi isteminden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
Davalı H……………. ile müvekkil şirket … A.Ş. Samsun şubesi arasında … tarihinde ihtiyaç kredisi sözleşmesi akdedilmiştir. İşbu kredi; ………..0 TL kredi tutarlı ve ………………. TL geri ödeme tutarlı olup 60 ay vadelidir. Sözleşme kapsamındaki tüketici kredisiyle bağlantılı olarak sigorta talep formu imza altına alınmış, buna istinaden aynı tarihte azalan bakiyeli kredi poliçesi tanzim edilmiştir. Net prim … TL, BSMV … TL tutarında olmak üzere toplam … TL tutarında brüt prim hesaplanmıştır. Kredinin erken kapatılması nedeniyle sigorta prim iadesi kapsamında … TL tutarında iade yapılmışsa da davalı şikayetçi dilekçesinde sigorta şirketi tarafından, … TL tutarın haksız ve hukuka aykırı olarak kesildiği iddiasıyla müvekkil aleyhine Tüketici Hakem Heyetine şikayette bulunmuştur. Heyet, … tarihli kararında talebin kısmen kabulüyle … TL’nin şikayetçiye iadesine karar vermiştir. Karar … tarihinde tebellüğ edilmiş olup tarafımızca işbu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur. Zira iade kararı haksız ve hukuki mesnetten yoksundur. Şöyle ki:
1-…TARİH VE … NO’LU AZALAN BAKİYELİ KREDİ POLİÇESİNİN TARAFLARI DAVALI ŞİKAYETÇİ HASAN SEKMEN İLE ŞEKER SİGORTA A.Ş. OLUP MÜVEKKİL ŞEKERBANK TÜRK A.Ş.’NİN SOMUT OLAYDA HUSUMETİ BULUNMAMAKTADIR.
… tarih ve … no’lu azalan bakiyeli kredi poliçesi, davalı şikayetçi … ile … Sigorta A.Ş. arasında imza altına alınmıştır. Dolayısıyla işbu poliçeye ilişkin prim iadesine yönelik taleplerin akdi taraf sigorta şirketine karşı yapılması gerekmekte olup hakem heyeti kararında “1.270.23 TL’nin şikayet edilen tarafından tüketiciye iadesine” hükmedilmesi şikayet edilen müvekkil şirket Şekerbank Türk A.Ş.’nin husumeti bulunmadığından mutlak surette hatalıdır. Zira prim kesintisi Şeker Sigorta A.Ş. adına gerçekleştirilmiş olup, kararın en başta usulen husumet yokluğundan kaldırılması gerekmektedir.
Davanın konusunu, Şeker Sigorta A.Ş. İle davacı arasında akdedilen Sigorta poliçesi uyarınca kesilen prim oluşturmaktadır. Ekli Sigorta poliçesi incelendiğinde, tarafların davacı H………..n ve Şeker Sigorta A.Ş. Olduğu görülecektir. Şeker Sigorta A.Ş., müvekkil bankadan ayrı tüzel kişiliğe haiz bir şirkettir. Müvekkil Banka, prim tahsili ve sair işlemleri Şeker Sigorta A.Ş. Adına yapmaktadır. Dolayısıyla, sigorta primine ilişkin olarak, Tüketici Hakem Heyetinin Müvekkil Banka aleyhinde verdiği kararın, Müvekkil Bankanın husumeti olmadığından kaldırılması ve iptali gerekir.
2- MÜVEKKİL BANKA TARAFINDAN KREDİ SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA GEREKLİ BİLGİLENDİRME MEVZUATA UYGUN BİÇİMDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.
Her ne kadar hakem heyeti kararında; kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi hususunda kredi kullananın bilgilendirilmediğinden bahisle yasal mevzuata uygun biçimde bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmediği ifade edilmişse de müvekkil şirket, gerek İhtiyaç Kredisi Sözleşme Öncesi Bilgi ve Talep Formu’nda gerek İhtiyaç Kredisi Sözleşmesi’nde Erken Ödeme başlığı altında gereğine uygun biçimde kredi kullanana yönelik yasal bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Kaldı ki, sigorta kesintisine ilişkin bilgi formu ve sair evrakında yine davanın muhatabı olması gereken Şeker Sigorta A.Ş..nden istenilmesi gerekir.
3- AYRILMA DEĞERİNİN BİLİRKİŞİLER VASITASIYLA TESBİTİ ZORUNLU OLUP, SALT BİLGİLENDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN YERİNE GETİRİLMEDİĞİNDEN BAHİSLE KESİLEN SİGORTA PİRİMİNİN TÜMÜNÜN İADESİNE KARAR VERİLMESİ DE YASAYA AYKIRIDIR.
Ekte sunulacak hesap ekstrelerinden anlaşılacağı üzere, kredi 16.04.2019 tarihinde kullandırılmış, kredi ise 11.10.2019 tarihinde erken kapatılmıştır. Erken kredi kapatılması dolayısıyla da, sigorta poliçesinin iptali gerçekleştirilmiş ve davacının hesabına yönetmelik hükümlerince belirlenen 4.294,47-TL.lik prim iadesi gerçekleştirilmiştir. Görüldüğü üzere, kredi , kullandırıldığı tarih olan 4.aydan, kapatıldığı tarih olan 10.aya kadarlık süre olan 6 aylık süre risk kapsamında olacağından iş bu süreye ilişkin prim tahakkuku zorunludur.
Zira; Tüketici Kredisine istinaden düzenlenen Hayat Sigortası poliçesinn 1 aylık süreden sonra sona erdirilmesi halinde iştira(ayrılma) değerinin ödenebileceği, bu ayrılma değeri içerisinde komisyon ve gider kesintisi yapılabileceği TTK.nunun ilgili hükümleride düzenlendiği gibi, Hayat Sigortaları Yönetmeliğinde de iştira payının ne şekilde belirleneceğine ilişkin hükümler bulunmaktadır.
Hakem heyeti tarafından iş bu husus değerlendirmeye dahi alınmadan ve yönetmelik hükümlerine göre ödenecek ayrılma payı değerini, bilirkişi raporu ile tesbit ettirmeden salt bilgilendirme yükümüne aykırı davranıldığı gerekçesi ile kesilen sigorta priminin tamamının iadesini gerektirecek şekilde hüküm kurulması hatalı ve yasal dayanaktan yoksundur.
HUKUKİ SEBEPLER: HMK, TKHK ve ilgili sair yasal mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: … tarihli İhtiyaç Kredisi Sözleşmesi , İhtiyaç Kredisi Sözleşme Öncesi Bilgi ve Talep Formu , Hesap Ekstereleri, İade Dekontu, … no’lu Azalan Bakiyeli Kredi Poliçesi, Ve sair konu ile ilgili Banka Kayıtları
NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle; … İlçe Tüketici Hakem Heyeti’nin … tarih ve … no’lu kararının kaldırılmasına, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. tarih
Davacı Vekili
EK-1) İhtiyaç Kredisi Sözleşmesi
EK-2) İhtiyaç Kredisi Sözleşme Öncesi Bilgi ve Talep Formu
EK-3) Kredi Poliçesi
EK-4) Hesap Ekstresi
Av. Saim İNCEKAŞ – Adana Merkezli Avukatlık ve Hukuk Ofisi
Tüketici Hakem Heyetine İtiraz Dilekçesi 3
ADANA (…) ASLİYE HUKUK MAHKMESİ BAŞKANLIĞINA
(TÜKETİCİ MAHKEMESİ SIFATIYLA)
İtiraz (Davacı) Eden :
Karşı Taraf (Davalı):
Dava Değeri:
Hakem Heyeti Kararının Tebliği Tarihi:
İtiraz Konusu: … tarihli ve … no’lu … İlçe Tüketici Hakem Heyeti kararının kaldırılması istemidir.
İtirazın Gerekçesi: Seyhan İlçe Hakem Heyeti, onaylanmış herhangi bir belge sunmadığım gerekçesiyle Adana Thh tarafından itirazım reddedilmiştir.
Eşim umreye gideceği zaman 25.02.2019 ve 01.03.2019 tarihleri arasında Turkcell Müşteri hizmetlerini telefonumdan arayarak 0546 294 11 46 nolu hattıma Yurtdışı paketi tanımlanmasını talep ettim. (Bu tarihlerde Turkcell Müşteri Hizmetleri ile yapmış olduğum telefon görüşmelerini davalıdan tarafından dosyaya sunulmasını talep ediyorum.) Müşteri hizmetlerinde çalışan tarafından 60 TL fatura karşılığında paketimin onaylandığı tarafıma söylendi. Müşteri hizmetleri ile yapmış olduğum bu konuşmalara yanımda bulunan birçok kişide şahittir.
Ancak 10.03.2019 ve 10.04.2019 tarihli faturalarda yurtdışı paketi yapılmadığı için umrede kullanılan tüm kullanımlarımı paket dışı olarak faturalandırılmıştır. Bu faturalar 10.03.2019 tarihinde 274.70 TL,10.04.2019 tarihinde 335,14 TL ‘dir.
Hukuki Deliller:
– 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun,
– Borçlar Kanunu,
– Tanık,
– Bilirkişi ve her türlü delil.
Neticei Talep : Yukarıda Seyhan İlçe Tüketici Hakem Heyeti 16.09.2019 tarihli ve … sayılı kararının kaldırılmasına, Yargılama giderinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ederim.
Tüketici Hakem Kararına İtiraz Dilekçesi 4
ADANA NÖBETÇİ TÜKETİCİ MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Seyhan İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığının … tarihinde vermiş olduğu ………. karar numaralı Hakem Heyeti kararının iptaline ve 3.400 TL avukatlık ücretinin yasal faiziyle davalıdan alınarak davacıya verilmesi talebimizden ibarettir.
TEBLİĞ TARİHİ :
AÇIKLAMALAR :
TÜKETİCİ MAHKEMESİNİN GÖREVLİ OLDUĞUNA DAİR AÇIKLAMALARIMIZ
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.
6502 sayılı yasanın 73. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa Tüketici Mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Aynı zamanda somut olayda davalı taraf tüketici olarak kabul edilmektedir.
…….. Asliye Hukuk Mahkemeleri de yukarıda açıklanan görüşlerde olduğundan dolayı; Bunula birlikte uyuşmazlık miktar itibariyle Tüketici İlçe Hakem Heyeti Başvuru sınırlarında kaldığından dolayı tarafımızca önce Kocasinan İlçe Tüketici Hakem Heyetine Başvurulmuştur. Başvurunun reddedilmesinden ötürü işbu davayı açmak zorunluluk olmuştur.
ESASA İLİŞKİN AÇIKLAMALARIMIZ
Müvekkilim ….. Barosu Avukatlarından Av. davalı …… ile 3.400 TL bedelde anlaşarak sözlü bir şekilde avukatlık sözleşmesi yapmıştır. Müvekkil ……. 00. Asliye Ceza Mahkemesi 20../…. Esas, 2020/… Karar sayılı dava dosyasında …..’A avukatlık hizmetinde bulunmuştur. Söz konusu dava …00.2021 tarihinde kesinleşmiştir.
Müvekkil tarafından, avukatlık hizmetinin karşılığı olan ve Avukatlık Kanunu 164/4. Maddede belirtmiş olan “Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak
belirlenir. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır. “Hükmü gereği A.A.Ü.T hükümleri gereği müvekkilimin zaten 3.400 TL alacağı olduğu sabittir. Ancak ……. haksız ve kötü niyetli bir şekilde aldığı hizmetin karşılığını ödememiştir.
Yukarıda açıklanana nedenlerle Tarafımızca …. İlçe Tüketici Hakem Heyetine Başvuru yapılmıştır (EK-2). Ancak tüketici hakem heyeti avukatlık kanunu madde 164/1. Maddede belirtilen “Avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder.” şeklindeki avukatlık ücret bedeli ile dava sonunda hükmedilen vekalet ücretini karıştırmıştır……. İlçe Tüketici Hakem Heyetinin 00.00.2021 tarihinde yaptığımız başvuruyu araştırma yapmadan avukatlık sözleşmeleriyle ilgili herhangi bir inceleme yapman reddettiği aşikardır.
Kararı veren kurumun söz konusu uyuşmazlığa karar verebilecek yetkinlik ve yeterlilikte olmadığından dolayı Anayasa 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılana hakkımızın ihlal edilmemesi adına Kayseri Tüketici Mahkemesi’ne başvurma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : TKHK, Avukatlık Kanunu 163, 164 maddeleri ve tüm mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : … Asliye Ceza Mahkemesi … Karar sayılı dava dosyası, Tüketici İlçe Hakem Heyeti Başvurumuz.
NETİCE VE TALEP :
Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemenizin re ’sen takdir edeceği nedenlerle
1- Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı … tarih …….. karar sayılı kararın İptaline,
2- Müvekkil tarafından avukatlık sözleşmesi gereğince hak edilen 3.400 TL’nin davanın kesinleşme tarihi olan … tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3- Yargılama giderleri ve ücreti vekaletin karşı yan üzerine bırakılmasına karar verilmesini Sayın Mahkemenizden vekaleten talep ederiz.
İTİRAZ EDEN VEKİLİ
EK-1 Onaylı Vekaletname Örneği
EK-2 …… Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyetine Yapılan Başvuru ve verilen kararın sureti
EK-3 ….. 00. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/… Esas, 2020/… Karar Sayılı dava dosyasının Gerekçeli Karar örneği
merhaba saim bey izmir büyükşehir belediyesi izsu vekanalizasyon idaresi genel müdürlüğü av katı tarafın dan hakım da içra takibi açmiş ben bu içra takibiyle ilgili ihtiraz da bulundum birde parayı ödemem için tüketici mahkemesine dava açmış mah keme cavab dilekcesi birlikde delil sumak buna kafam sarmadı nasıl bir cavab ve delil dilekcesi yazacam