Ayıplı Mal İhtarname Örneği -1-
İHTARNAME
KEŞİDECİ:
VEKİLİ: Avukat Saim İNCEKAŞ –Turhan Cemal Beriker Bulvarı, Ziya Algan İş Merkezi No:9 K:5 D:41, 01010 Seyhan/ADANA
MUHATAP:
KONU: Fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla X plakalı, Ford Marka X Model X Tipi Araç hakkında noterde devri yapılmadan önce plakanın yeni değiştirilmesi nedeniyle 5664’ e çekilen kısa sms de son ekspertiz raporu nedeniyle uğranılan zararı avans faizi ile birlikte muhataplardan müştereken ve müteselsilen tazmini ve ayıplı aracın muhatap Birlik Aracılık Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şti.tarafından misli ile değiştirilmesine, değiştirme mümkün olmadığı takdirde aracın geri alınarak bedelinin iadesi (X TL)ilişkin ihtarımızdır.
AÇIKLAMALAR:
Sayın Muhatap;
Müvekkil X tarihinde internette görüp beğendiği X plakalı, Ford Marka 2013 Model DYB Tipi Aracın satın almak için galerinize gelmiştir. X plakalı, X Model DYB Tipi Aracın sahibinden.com sitesindeki ilanında“…hatasız full kaza darbe değişen kesinlikle yoktur aracımız çok temizdir aracımızın motor aksanında en ufak bir hata yoktur…” ibareleri yer almaktadır. Daha sonra tarafınızla yapılan pazarlık sonucunda araç bedeli için 60.000,00 TL ye mutabakat sağlanmıştır. Satış sözleşmesinin akdedilmesinden önce 5664’ e çekilen kısa sms de son ekspertiz raporu düzenlenmiş ve herhangi bir sorunun bulunmadığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine X plakalı, Ford Marka 2013 Model DYB Tipi Araç X TL bedelle satın alınmıştır.
Müvekkil daha sonra X tarihinde aynı firmadan VOLKSWAGEN markalı aracı satın almak için anlaşmış ve aracın devrini yine aynı gün almıştır. Daha sonra Ford marka araçta olduğu gibi 5664 ‘e kısa sms göndererek son ekspertiz raporu talep edilmiş olup aracın hasarsız olduğu söylenmesine rağmen X TL hasar kaydı çıkmıştır. Şüpheye kapılan müvekkil tekrar Ford marka araç için 5664 ‘e kısa sms gönderilmek suretiyle sorgulama yapmıştır. Bu sorgulama sonucunda aracın 3 adet kazaya karıştığı ve toplam 29.674,00 TL hasar kaydı olduğu görülmüştür.
Müvekkil galeriniz ile görüştüğünde zararın karşılanacağı söylenmiştir. Ancak elinizde Ford marka aracın olmadığını ayıplı malın BMW marka araçla gelip değiştirebileceğini belirtilmiştir. Ancak bu teklifin tarafımızca kabulünün mümkün olmadığı açıktır.
Tüm bu anlatılanlar ışığında; Fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla; ayıplı olan X plakalı, Ford Marka 2013 Model DYB Tipi Birlik Aracılık Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şti. tarafından yenisi ile değiştirilmesine, değiştirme mümkün olmadığı takdirde aracın iade alınarak ayıplı mal için ödenen 60.000,00 TL’nin 11.01.2019 tarihi (satış tarihi) itibariyle iadesi, ve avans faizi ile birlikte şahsıma ait TR 30 0001 5001 5800 7307 6452 37 ıban numaralı VAKIF banka hesabına 5 iş günü içerisinde gönderilmesini, bedel hesaba gönderildiğinde X plakalı, Ford Marka 2013 Model DYB Tipi Tipi Aracın tarafınıza iade edileceğini, aksi halde tüm yasal yollara başvuracağımızı, masraf ve vekalet ücretlerinden sorumlu olacağınızı ihtaren bildiririz.
Keşideci Vekili
Sayın Noter,
Üç nüsha olarak tanzim edilen işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini havi bir nüshasının müvekkile iadesini, bir nüshasının ise Noterlikçe saklanmasını talep ederiz.
Keşideci Vekil
EK: Vekâletname Örneği
Ayıplı Mal İhtarname Örneği -2-
İHTARNAMEDİR
KEŞİDECİ:
MUHATAP:
KONUSU: Aşağıda bilgileri yazılı aracın ayıplı olması nedeniyle ücretsiz onarım talebimizden ibarettir.
İHTARIMIZ: Sayın muhatap,
X tarihinde sizden x Model, x Şase nolu,x motor nolu, x plakalı araç toplam 37.000,00 TL bedelle satın aldım.
Tarafınızca sattığınız aracın temiz olduğu, boyalı parçasının olmadığı, tamir gerekmediği ve değişen parçasının olmadığı söylenmiştir. Verdiğiniz güven neticesinde söz konusu aracı aldım. Ancak araç alındıktan sonra aracın şanzımanında arıza olduğunu ve tamir gerektiğini, sağ ön çamurluğun, sağ ön ve arka kapıların değişmiş olduğunu, sağ ön çamurluğun, sağ ön kapı ve sol arka çamurluğun boyanmış olduğunu, bagaj kapağının değişmiş olduğunu, radyatöründe delik olduğunu, motorda ve şanzımanda yağ kaçağının olduğunu, lastik ve jantlarda ön tarafın zayıf olduğunu, rot başları ve rot kollarında boşluk olduğunu, şanzıman vites aralıkları ve ses kontrolünde geç kavrama olduğunu öğrendim. Tüm bunlar yüklü bir masraf gerektirdiği gibi aracın değerini de düşürmektedir.
Gizli ayıpların tarafımca bilinmesi mümkün olmadığı gibi tarafınızca tüm bunlar bilindiği halde tarafıma söylenmemesi kötü niyetli olduğunuzu göstermektedir. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığına şikayet hakkımı saklı tutuyorum.
Tüm bunlar üzerine tarafıma zararın karşılanacağı söylenmesine rağmen en son x tarihinde yapılan görüşmede zararın tamamının değil sadece bir kısmını karşılayacağını söylenmesi üzerine bu ihtarı çekme zarureti doğmuştur.
6098 Sayılı Kanun MADDE 219- “Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.” Aynı kanunun 227. Maddesinde ise “Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir: 3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.…” şeklinde seçimlik haklar ifade edilmiştir.
Yukarıda kısaca açıkladığımız nedenlerle ayıplı mal olduğu tespit edilen aracın ihtarnamenin tebliğinden itibaren 3 gün içinde ücretsiz onarılmasını talep etmekteyim, aksi halde yasal yollara başvurulacağını, ayıplı malın tamirinden doğan bedelin tarafınızdan faizi ile birlikte yasal yollarla alınacağını, buna ilişkin masraf, yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiririz.
Sayın Noter;
Talebim ve beyanım üzerine bu ihtarnamenin bir adedinin APS ile muhataba tebliğini, bir adedinin daireniz dosyasında saklanarak ve tebliğ şerhini havi bir adedinin de tarafıma verilmesini talep ederim.11/04/2019
İHTAR EDEN
Ayıplı Mal İhtarname Örneği -3-
İHTARNAME
İHTAR EDEN:
Vekili:
İHTAR EDİLEN:
KONU: Ayıplı mal nedeni ile sözleşmeden dönme ve ödenen bedelin iadesi istemimizden ibarettir.
Müvekkil, 15.11.2018 tarihinde … şubesinden ekte sunulan Nolu faturadan görüleceği üzere … marka ve … model telefon cihazını 1,9000 TL bedel ile satın almıştır.
Müvekkil, 15.11.2018 tarihinde yukarda tafsilatı verilen mezkûr cihazı Şubesinden alınmıştır. Müvekkil aynı gün içiresinde telefona hattı takmak için açtığında telefonun çekmediğini (Anteninde sorun olduğunu) tespit eder. Bunun üzerine aynı tarihte tekrar şubenize gidip iade edilmesini ve ya mezkur ürünün değiştirilmesini talep eder. Şubeniz tarafından değişiklik yapılamayacağını ürünün servise gönderilmesi gerektiği bildirilir. Müvekkil ilgili şubeye telefonu iade eder.
Müvekkil, cihazı şirketinizin bayisinden sıfır olarak almış olup yukarıda belirtilen söz konusu arızalar cihazın anten sorunu olması nedeniyle orijinalliğini ve bütünlüğünü bozmuş ayrıca fiyatınıda ayrıca düşürmüştür. Bu nedenle müvekkil şikayetinde malın ayıpsız misliyle değiştirilmesini ve ya paranın iade edilmesini talep etmiştir, ancak tarafınızca şu ana kadar problem çözücü herhangi bir adım atılmamıştır.
Yukarıda izah edilen nedenlerle sözleşmeden döndüğümüzü tarafınıza bildirir ve 15.11.2018 tarihinden itibaren mezkur faturalar için ödemiş olduğumuz bedellerin 7 gün içinde müvekkilimize iadesini, aksi halde aleyhinize yasal yollara başvuracağımızı, Mahkeme masrafları ve vekalet ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiririz. 15.11.2018
İHTAR EDEN
Bu konuyla ilgili bazı twitter gönderilerini paylaşalım:
Ürün İade İhtarname Örneği -4-
ADANA (.) NOTERLİĞİ’NE
İHTARNAME
KEŞİDECİ:
VEKİLİ:
MUHATAP:
KONU: Aşağıdaki hususların muhataba tebliğinde ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
Sayın Muhatap;
- Tarafınızdan X tarihinde X TL bedel karşılığında X müvekkil şirket tarafından satın alınmıştır.
- Müvekkil şirket, faturada belirtilen ürün bedelini X tarihinde ödemiştir. Ürün satın alınıp getirildikten sonra ise tarafınızca belirtilmeyen ayıpla karşılaşılmıştır. Satılan mal 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu gereğince ayıplı maldır. Türk Borçlar Kanunu’nun 223. Maddesi ve Türk Ticaret Kanunu 23.maddesi uyarınca gözden geçirme ve tarafınıza bildirme sorumluluğumuzu iş bu ihtarnameyle yerine getirdiğimizi ye yine Türk Borçlar Kanunu’nun 227.maddesinde yer alan ‘’satın alınanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme’’ seçimlik hakkımızı kullandığımızı bildiririz.
- Yukarıda arz ve izah ettiğimiz sebeplerle; İş bu ihtarnamenin tebliğinden itibaren (7 gün) içinde Av. ……..T.C Vakıflar Bankası ………………………………numaralı hesaba yatırılmasını, aksi halde tazminat, talep, dava ve şikayet haklarımıza müracaat edileceğini, oluşacak tün hukuki süreçten kaynaklı yargılama giderleri, masraf ve avukatlık ücretlerinin tarafınıza ait olacağını vekaleten ve ihtaren bildiririz.
- Sayın Noter; üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, bir nüshasının dairenizde saklanmasını, tebliğ şerhini havi bir nüshasının ise tarafımıza iadesini saygılarımızla dileriz.
İhtar Eden Vekili
Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi
Ayıplı Mal Sözleşmeden Dönme İhtarname 5
ADANA 4. NOTERLİGİNE
İHTARNAMEDİR
KEŞİDECİ :
VEKİLİ :
MUHATAP :
İ.KONUSU : Yasadan kaynaklanan (6502 sayılı TKHK m.11) ayıplı malın geri verilmesi ile sözleşmeden dönme hakkının kullanılması bildirimidir.
AÇIKLAMALAR ;
1- … tescil plakalı 2006 model Peugeot … tipi araç için … tarihinde noter satışı yapılmış olup aracın müvekkilime teslimi gerçekleşmiştir. Araç o günden itibaren müvekkilimin kullanımındadır.
2- Müvekkilin satın almış olduğu araç yaklaşık beş gün kullanıldıktan sonra, araçta bir arıza meydana gelmiştir ve bu arıza neticesinde araç çalışmamaktadır.
Satış sözleşmesinden önce herhangi bir ayıbı fark edilemeyen aracın kullanıldıktan bir süre sonra çalışmaması halinde müvekkilim aracı servise götürmüştür. İlgili yer araçtaki kusurun yaklaşık 10.750 TL ile giderileceğini ifade etmiştir.
3- Müvekkilim Ahmet’in bu durumu bilmediği, bildiği takdirde aracı satın almayacağı aşikârdır. Müvekkilim aracı kullanamadığından maddi açıdan zarara uğramıştır.
4- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca söz konusu aracın ayıplı olduğu açıktır. Öte yandan Yargıtay’ın emsal kararlarında da ‘ikinci el araç satışlarında satıcının ayıba karşı sorumluluğu olduğu’ yönünde şüphe yoktur.
5- Aracın uzman bilirkişi tarafından incelenmesi, satış tarihindeki mevcut piyasa değerinin tespit edilmesi ve hasarsız emsal araçların piyasa değerinin de sorulmasının ardından uğranılan zararın tespiti ortada olup bahse konu … plakalı araç tarafınızdan 28.000,00 bedelle alınmış olup 5 günlük kullanımdan sonra aracın ayıplı olduğu ve 10.750 TL masrafının olduğu öğrenilmiştir.
6- Söz konusu alım satım durumunda yanıltma olduğu ve yanıltma nedeniyle emsallerine oranla yüksek bir bedelle satın alınmış olan araç sebebiyle müvekkilimin uğradığı zararın karşılanmasını aksi takdirde tüm hukuki ve cezai haklarımızı kullanacağımızı ihbar ve ihtar ederiz.
SAYIN MUHATAP ; Müvekkilim Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 11.maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan olan sözleşmeden dönme hakkını kullanmak istemektedir. Satış sözleşmesinden dönmek suretiyle aracın iadesi ile ödenen 28.000,00 Türk Lirasının tarafımıza iade edilmesini talep etmekteyiz. Müvekkilim satılan aracı geri vermeye hazırdır.
Satıcı, tüketici müvekkilimin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Bilinmelidir ki tercih hakkı tüketicinindir.
‘…Davacı, davalı şirketten 28.09.2011 tarihinde 64.201,46 TL bedelle Volkswagen marka otomobil satın aldığını, araçta bir takım ayıplar bulunduğunu, bu durumun 14.12.2012 tarihli noter ihtarı ile davalılara bildirilerek bedel iadesinin talep edildiğini ileri sürerek, aracın gizli ayıplı olması nedeniyle fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak kaydıyla, 64.201,46 TL’nin ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir. ( Yargıtay 13.H.D. 2019/4247 E.2019/75 kararı)
Iş bu nedenle; ihtarımızın tebliğinden itibaren 7. Iş günü içinde yasa gereği ayıplı aracın bedeli olan 28.000,00 TL’nin müvekkilime verilmesini , Aksi takdirde tüketici mahkemesinde maddi manevi tazminat davası açılacağını ihbar ve ihtar ederim.
SAYIN NOTER; 3 nusha ve 3 sahife olarak düzenlenmiş iş bu ihtarı , bir nushasını ile taraflara tebligini, bir nushanın dairenizde saklanmasını, diger nushanın teblig şerhi ile tarafımıza verilmesini rica ederim. saygılarımla
teşekkurler
Allah razı olsun insanlara faydalı oluyorsunuz.Böyle insanlar hiç eksik olmasın İNŞALLAH!Saygılar sunar işlerinizde başarılar diler sizi Yüce Yaratana emanet ederim.
Birde bayiinden bir otomobil aldın ayıplı çıktı acaba aldığım bayisine mi,yoksa Genel Müdürlüğüne mi ihtar çekeceğim?Bu hususta da bilgi verirmisiniz?