Bayiden veya kişiden satın aldığınız ikinci el bir arabada arıza meydana gelirse, ödeme iadesi veya araç iadesi talebinde bulunmanıza yardımcı olması için aşağıdaki şablon ihtarnameleri kullanabilirsiniz.
Unutmayınız ki aracın ikinci el olması, ikinci kalite olması anlamına gelmez. Satın aldığınız ikinci el aracınızdan memnun değilseniz, hukuki yollara başvurmaktan çekinmeyin.
İhtarname 1 (Aracın İadesi Neticesinde Para İadesi Talebi)
ADANA 4. NOTERLİĞİ’NE
İHTARNAME
İHTARDA BULUNAN: | |
VEKİLİ: | |
MUHATAP: | |
KONU: | (Örnek 1) Satılan ayıplı aracın iadesi için yapılan ihtardan ibarettir. (Örnek 2) … plakalı ayıplı araç için yapılan satış sözleşmesinden dönme ve söz konusu aracın iadesi talebimizden ibarettir. |
AÇIKLAMALAR
(Giriş Örnek 1)
Müvekkilim ile aranızda X tarihinde X Plaka nolu Şasi No’lu X markalı araç için satış sözleşmesi yapılmış olup, X tarihinde noter satışı yapılarak aracın müvekkile teslimi gerçekleşmiştir. Araç satış sözleşmesi EK-1 de yer almaktadır.
(Giriş Örnek 2)
Müvekkil ile aranızda 21/09/2020 tarihinde … plakalı araç için noter huzurunda satış sözleşmesi yapılmıştır. İletişim kurulan, kendisini eşiniz olarak tanıtan … ile satıcı yan olarak satılanda bildirdiğiniz nitelikler bulunmamaktadır. Söz konusu aracın nitelik ve/veya niceliğini etkileyen, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcı müvekkilin beklediği faydaları ortadan kaldıran ve/veya önemli ölçüde azaltan maddi, ekonomik ayıplar bulunmaktadır. Aracın satışı için verdiğiniz ilanda her ne kadar “… bayandan temiz ve bakımlı aile aracı, 6000 TL’lik hasar kaydı olduğu…” belirtilmişse de satıştan sonra yapılan bilirkişi kontrollerinde araçta gizli ayıpların bulunduğu tespit edilmiştir.
(Giriş Örnek 3)
Müvekkil şirket ile aranızda … tarihinde … Plaka nolu … Şase nolu … Model Beyaz renkli FORD MİNİBÜS markalı araç için satış sözleşmesi yapılmış olup, … tarihinde noter satışı yapılarak aracın müvekkil şirkete teslimi gerçekleşmiştir.
(Giriş Örnek 4)
Tarafınızca müvekkile, … tarihli … Noterliği’ nin … yev. no’lu araç satış sözleşmesi ile … plakalı araç devredilmiştir. … Tarihi itibari ile müvekkilim tarafından satışa konu aracın ayıplı olduğu öğrenilmiştir. Şöyle ki;
(Gelişme Örnek 1)
X Tarihi itibari ile müvekkilim tarafından satışa konu aracın ayıplı olduğu öğrenilmiştir. Şöyle ki;
Satış sözleşmesinden önce herhangi bir ayıbı fark edilemeyen aracın, X yetkili servisine götürüldüğünde kilometresinin düşürülmek suretiyle oynandığı ortaya çıkmıştır. Bu durumdan habersiz olan müvekkilin, durumu bildiği takdirde aracı almayacağı aşikardır. Araçta, satış sözleşmesi sırasında mevcut olan GİZLİ AYIPTAN şahsınız bizzat sorumludur. Müvekkilim aracı satın almadan önce gerekli incelemeleri yapmış, gözden geçirme yükümlülüğünü yerine getirmiş fakat ayıbı fark edememiştir. Durumu öğrendiği an tarafınızla iletişime geçilmiş olup, sonuç alınamamıştır. Aynı zamanda satış günü aracı aldıktan sonra araç sürekli duraklama yapıyor. Müvekkil sizinle yaptığı görüşmede “ motor hava yapmıştır” diye ifade etmişsiniz. Müvekkil daha sonra sizinle defalarca iletişime geçmek istemesine rağmen herhangi cevap alamadığı gibi, müvekkilime geri dönüş sağlanmamıştır.
(Gelişme Örnek 2)
Bilirkişi incelemesinde satış sözleşmesi sırasında ve öncesinde bildirilmeyen araç arka dingilinde kaynak-çatlaklar olduğu, 5000 TL’ye tadilat yapılabileceği, aracın aslında belirtildiği gibi 6000 TL’lik hasar kaydı olmadığı, tek taraflı takla vb. büyük bir kazaya karışmış olabileceği öyle ki tavanının, direklerinin dahi işlemli olduğu, her ne kadar tramer bilgisinde görülmese de pert, hasarlı olarak nitelendirilebileceği kornasının çalışmadığı ve 1000 TL’lik tadilat masrafı olduğu vs. yukarıda belirttiğimiz gibi gizli ayıplarının mevcudiyetinden bahsedilmiştir.
(Gelişme Örnek 3)
Şöyle ki; Araç … ilçesi girişinde 70 km hızla seyir halindeyken aracın arka iki lastiği patlamış olup müvekkil şirket daha sonrasında araca sağ arka jant ve yeni lastikler takmıştır.
(Gelişme Örnek 4)
Tarafınızca söz konusu araç “Yan kapılarında yüzeysel boya olduğu, haricinde bir hata boya veya kusur olmadığı, hasar kaydı olmadığı” belirtilerek müvekkile satılmıştır. Bu Bilgiler Sahibinden.com İsimli web sitesi kayıtlarında ve telefon kayıtlarında da mevcuttur. Satıştan önce tarafınızın sürekli çalıştığı ve tavsiye ettiği ‘’…’’ isimli ekspertiz firmasından rapor alınmış ve beyanlarınızla uygun olduğu görülerek araç satın alınmıştır. (Ekspertiz firması ile ilgili şikayet hakkımız saklıdır.)
Ancak araç … iline getirilirken yaşanan ufak sıkıntılar üzerine, noter satışından önce herhangi bir ayıbı fark edilemeyen araç … yeniden ekspertize sokulmuş ve … tarihli … Oto Ekspertiz raporuna göre ‘’Aracın kaporta ve motor alt kısımlarında aşırı derecede yanık olduğu, aracın içten ve dıştan işlemli ve boyalı olduğu, motor iç tesisatında yanıklar olduğu ve kabloların boşta olduğu, motorun mekanik aksamında da yanıklar olduğu ve motorun orijinal halde olmayıp tamirli olduğu’’ şeklinde rapor alınmıştır.
Bu durumun şaşkınlığı ile müvekkil aracı servise götürmüş, servis raporlarında: ‘’aracın yanık olduğu, aracın alt kısımlarında aşırı derecede korozyon oluştuğu, itfaiyenin kullandığı söndürme tozunun aracın tüm mekanik ve elektronik aksamında mevcut olduğunu, aracın motorunun orijinal halde olmayıp açılıp rektefiye edildiği, elektronik aksamı çalıştıran çoğu kablonun yanık ve beyne bağlı olmadığı, aracın orijinal beyninin de yerinde olmadığı, aracın şase ve alt kısımlarına yanık izlerini gizlemek için zift sıkıldığı’’ şeklinde rapor ve beyanda bulunmuştur.
Bu durumdan habersiz olan müvekkilin, durumu bildiği takdirde aracı almayacağı aşikardır. Araçta, satış sözleşmesi sırasında mevcut olan ayıptan şahsınız bizzat sorumludur. Müvekkilim aracı satın almadan önce gerekli incelemeleri yapmış, gözden geçirme yükümlülüğünü yerine getirmiş fakat ayıbı fark edememiştir. Durumu öğrendiği an tarafınızla iletişime geçilmiş olup, sonuç alınamamıştır. Müvekkil daha sonra sizinle defalarca iletişime geçmek istemesine rağmen herhangi cevap alamadığı gibi, müvekkilime geri dönüş sağlanmamış, telefonları engellenmiştir. Tüm bu durumlarda müvekkile satmış olduğunuz araç ile ilgili aracın yanmış olduğu, araçta bir çok ayıp ve hasar olduğu ve yukarıda belirtilen diğer hususlar tarafınızca hileli işlemlerle gizlenmiş olup, gizli ayıplı/kusurlu aracı müvekkile satmış bulunmaktasınız.
(Sonuç Örnek 1)
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 8 uyarınca söz konusu aracın ayıplı olduğu açıktır. Yine 6502 sayılı kanun madde 11 uyarınca, müvekkilim seçimlik haklardan olan sözleşmeden dönme hakkını kullanmak istemektedir. Satış sözleşmesinden dönmek suretiyle aracın iadesi ile ödenen X TL bedelin tarafımıza iade edilmesini talep etmekteyiz. Müvekkilim satılan aracı geri vermeye hazırdır.
Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı ayıplı aracın iade alınarak, X TL bedelin, ihtarın tarafınıza ulaşmasından itibaren 15 gün içerisinde müvekkile iade edilmesini talep ederiz. Aksi takdirde her türlü hukuki yola başvurulacağı ihtar olunur.
(Sonuç Örnek 2)
Yukarıda bahsettiğimiz hukuki uyuşmazlık neticesinde genel olarak 6098 S. BK. özel olarak ise 6502 S. TKHK. Gereğince diğer seçimlik haklarımızı saklı tutarak satılanı geri vermeye hazır olduğumuzu ve sözleşmeden dönme irademizi iş bu ihtarname ile tarafınıza iletiyoruz. İhtarnamenin tebliğinden sonraki 3 gün içerisinde müvekkil tarafından ödenen 44.000 TL’lik araç bedeli, araç ve/veya iş bu hukuki süreç için yapılan sair masrafların, ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizlerinin müvekkile ödenmesi ile birlikte aracın tarafınıza iadesini talep etmekteyiz aksi takdirde hukuki süreci başlatacağımızı ve suç teşkil edebileceğini düşündüğümüz hal için 5207 S. TCK. – 5271 S. CMK. kapsamında şikayette bulunacağımızı vekaleten bildiriyoruz.
(Sonuç Örnek 3)
Bu nedenle 3 ay bile dolmadan ve kilometresi yeni iken lastikleri patlayan araç için yapılmış olan … TL masrafın müvekkil şirket adına tarafımıza ödenmesini talep ederiz. Aksi takdirde ilgili mahkemeye veya Tüketici Hakem Heyetine başvuracağımızı aleyhinize yasal takip başlatacağımızı ihbar ve ihtar ederiz.
Siz sayın muhatabın 3 gün içinde ödeme yapmaması halinde yasal yollara başvuru hakkımızı kullanacağımızı tarafınıza ihtaren bildiririz.
(Sonuç Örnek 4)
Yukarıda belirtilen sebeplerle ve fazlaya ilişkin tüm hak ve alacaklarımız ile tazminat haklarımız saklı kalmak kaydı ile; TBK 227 maddesi uyarınca yukarıda belirtilen sebeplerle sözleşmeden döndüğümüzü, iş bu ihtarnamenin tebliğ tarihi itibariyle 3 gün içerisinde araç satış bedelinin ve müvekkil tarafından yapılan diğer masrafların faizleri ile birlikte ahzu kabz yetkimiz uyarınca tarafımıza ait Finansbank TR81 0011 1000 0000 0085 8986 61 iban no’lu hesaba gönderilmesini ve aracın devrinin geri alınmasını, aksi halde satış bedelinin ve diğer masrafların faizleri ile birlikte tahsili ya da satış bedelinden indirim/değer kaybı, araçta mevcut tüm hasar ve ayıpların giderilmesi için gerekli olan onarım ücretlerinin tarafınızdan tahsili için masrafları tarafınıza ait olmak üzere aleyhinize davalar ve icra takipleri ikame edileceği, tarafınız aleyhine Cumhuriyet Başsavcılığı’ na suç duyurusunda bulunulacağını vekaleten ihtar ederiz.
SAYIN NOTER: Üç suretten ibaret olan iş bu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanılmasını, bir suretinin muhataba tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden vekili olarak talep ederiz. (tarih)
BANKA BİLGİLERİ: (Banka ismi, hesap numarası)
İHTARDA BULUNAN
İhtarname 2 (Ayıplı Aracın İadesi Neticesinde Misli İle Değiştirilmesi Talebi)
ADANA 4. NOTERLİĞİ’NE
İHTARNAME
İHTARDA BULUNAN: | |
VEKİLİ: | |
MUHATAP: | |
KONU: | (Örnek 1) Fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla … plakalı, … marka … model … tipi ayıplı aracın, muhatap … tarafından kullanılmamış ayıpsız misli ile değiştirilmesine ilişkin ihtarımızdır. |
AÇIKLAMALAR
(Giriş Örnek 1)
Sayın Muhatap,
Müvekkilim … tarihinde yukarıda plakası ve modeli belirtilen 0 km aracı satın almıştır. Müvekkilim aracı satın aldıktan bir hafta sonra aracın motor arıza ışığı yanmış olup bu durumun akabinde müvekkilim aracı, yetkili servis olan … servisine götürmüştür.
(Gelişme Örnek 1)
Yetkili servis tarafından aracın gerekli onarımları aracın garantisinden yapılıp araç servise verildikten bir gün sonra müvekkilime teslim edilmiş ve teslim edilirken araçta başkaca bir arıza olmadığı bilgisi verilmiştir. Daha sonra müvekkil araçta herhangi bir problem, arıza olmamasına güvenerek ailesi ile birlikte şehir dışına gitmiştir. Müvekkil … tarihinde Ankara-Adana arası dönüş yaparken otoyolda 100 km hızla giderken aracın direksiyonu ciddi ölçüde ağırlaşmış hareket ettirmesi mümkün olmayan bir hal almış ve müvekkilin büyük çabaları ile araç emniyetli bir alana çekilebilmiştir. Bu durumun yaşanması ile müvekkil, hayati tehlike atlatmış olup büyük ölçüde korku ve panik yaşamıştır.
Müvekkil aracı güvenli bir alana çektikten sonra yol yardımı aramış ve tarafınızca yol yardımı yönlendirilmiş böylelikle araç çekici yardımı ile İstanbul’daki yetkili … servisine götürülmüştür. Yetkili serviste aracın direksiyon kutusunun arızalı olduğu tespit edilmiştir. Böylelikle 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8. Maddesinde belirtildiği üzere; “ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.” Yine aynı kanunun 10. Maddesinde ise “(1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.”
Aracın ayıplı olması nedeni ile müvekkil tarafından aracın ayıpsız kullanılmamış misli ile değiştirilmesi talebi yetkili servise bildirilmiştir. Fakat bu talep tarafınızca olumsuz karşılanmış olup araç yine aracın garantisinden onarılarak müvekkile teslim edilmiştir. Araca ihtiyacı olan ve farklı bir aracı olmayan müvekkil yetkili servis tarafından onarılan aracı araçsız kalmamak için onarılmış hali ile teslim almak zorunda kalmıştır. Fakat müvekkilin asıl talebi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un madde 11/1-ç uyarınca müvekkilin seçimlik haklarından olan “İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme’’ aracın ayıpsız kullanılmamış misli ile değiştirilmesidir.
Yine aynı kanunun 11. Maddesi 2. Paragrafı uyarınca; (2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.’’ Satıcı, üretici veya ithalatçı tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Bu nedenle ithalatçı olarak ayıplı olan araçtan sorumluluğunuz bulunmakla birlikte aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebinin yerine getirilmesi konusunda sorumluluğunuz bulunmaktadır.
(Sonuç Örnek 1)
Yukarıda açıklanan nedenlerle müvekkilim 6502 sayılı yasanın kendisine tanıdığı dört seçimlik haktan aracın misli ile değiştirilmesi hakkını talep etmiş, ancak tarafınızca şu ana kadar problemi çözücü herhangi bir adım atılmamıştır.
6502 sayılı yasanın kendisine tanıdığı dört seçimlik haktan “İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme” hakkını kullanmak üzere yasal sorumluluklarınızı yerine getireceğinize inandığımızdan yargı yoluna gitmeden durumu son ve bir kez daha ileterek tarafınızı uyarmak uygun bulunmuştur. “Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.” hükmünü tekrar hatırlatarak işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren 14 gün içinde müvekkilimize satılan ayıplı aracın tarafınıza iadesini kabul etmenizi ve müvekkilin hakkı gereği kullanılmamış ayıpsız mislinin müvekkile teslimini aksi halde aleyhinize yasal yollara başvuracağımızı, mahkeme masrafları ve vekalet ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtar ediyoruz.
İHTARDA BULUNAN VEKİLİ
EK: Vekaletname
İlgili Mevzuat
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8. Maddesi:
Ayıplı mal
MADDE 8- (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 11/1-ç Maddesi:
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11- (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
11 18 2019 tarihinde bir arac araca 4.750tlborcumu senet yaptik araci aldim alirken satici bize aracta sadece kapi otomatiklerinde sikinti oldugunu soyledi arac stop edince calismiyor bi noktadan sonra calisiyor ustaya getirdik araca 5 bin tl para verdim satici bana araci yaptir dedi masrafida konusuruz dedi.ve aracta bugun servisin eksper yapmasi ile ariza tespit raporunda 7 8 bin lira daha masrafin oldugunu beyan etti bende senetimi odemedimden dolayi beni avukata verdi satici ben bu durumda ne yapabilirim hukuken ne yapmam gerekir tesekkur ederim