Ayıplı Mal Nedeniyle Tazminat Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ TÜKETİCİ MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ:

DAVALI :

D.KONUSU : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ayıplı maldan kaynaklanan şimdilik 1.700 TL maddi tazminat ile 500 TL manevi tazminatın davalıdan tahsili istemidir.

HARCA ESAS : 2.200 TL (Kısmi Dava)

AÇIKLAMALAR :

1– Müvekkil davalı ………. marka çamaşır makinesi almıştır. Almış olduğu çamaşır makinesi kullanmaya başladıktan sonra yıkama esnasında çamaşırlara zarar vermiştir. Bunun üzerine müvekkil yetkili firmanın servisini çağırmış, Adana bölgesinden gelen servis yetkilisi sorunu kullanıcı hatasından olduğunu iddia ederek herhangi bir tamir işlemi yapmamıştır. Bunun üzerine müvekkil davalı şirket ile görüşmüş her görüşmesinde de olumsuz cevap almıştır.

2- Görüşmeler sonucu olumsuz bittiğinden müvekkil …………… İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapmış, Tüketici Hakem Heyetince …………. tarihinde dosyaya bilirkişi görevlendirilmiş ……….. tarihli bilirkişi raporunda çamaşırdaki yırtılma ve delme şikayetinin yıkama tamburu arasındaki açıklıktan kaynaklandığını ve bunun ürün hatası olduğundan ayıplı mal niteliğinde olduğu sonucuna varılmıştır. Fakat müvekkil hakem heyetine başvurusunu onarım şeklinde yaptığından davalı tarafa ayıplı malın iadesine karar verilmemiştir.

3- ……….. İlçe Tüketici Hakem Heyeti’nin ………… tarih ve ………..sayılı kararı ile dava konusu çamaşır makinesinin ayıplı olduğuna karar verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir. Davalı taraf kesinleşmesine rağmen çamaşır makinesindeki onarımı yerine getirmemiştir. Davalı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı ayıplı malın davalıya iadesi ile müvekkil tarafından davalıya ödenen bedelin belirlenerek tarafımıza verilmesini talep etme zorunluluğu doğmuştur.

4- Borçlar kanunun 219. ve devamı maddelerinde ayıptan doğan sorumluluğun şartları ve sonuçları düzenlenmiştir.

Buna göre;

a) Ayıptan sorumluluğun mevcut olabilmesi için temel şart, ortada bir ayıp bulunması gerekmektedir. Satıcı böyle bir şeyi bildirmemiş olsa dahi, beklenen özelliklerin mevcut olmaması halinde ayıp kabul edilir. Maddi ayıp, bir eşyanın aynı cinsten normal parçalarla karşılaştırıldığında, kendi değerini veya elverişliliğini kaldıran ya da azaltan her türlü kötü niteliklerdir. Bu ayıbın sözleşmede yarar ve hasarın alıcıya geçmesi anında satılanda var olması gerekmektedir. b)Ayıp; maddi, ekonomik veya hukuki olabilir. Satılanın yırtık, bozuk, kırık, lekeli olması gibi haller maddi ayıp teşkil eder. Hukuki ayıp ise, satılanın değerini ve ondan beklenen faydaları etkileyen eksikliklerdir

c)Satıcının bildirimi yoksa fakat eşyanın niteliği gereği, eşyadan beklenen bir fayda varsa, dürüstlük kuralı çerçevesinde beklenen bu faydanın sağlanamaması durumunda ayıptan bahsedilebilir.

d)Ayıp sonucunda, söz konusu şeyin değerinin veya elverişliliğinin önemli şekilde azalması veya tamamen ortadan kalkması gereklidir. Bu gibi durumlarda, satılan şeydeki ayıp önem kazanmış olur.

e) Alıcı malın ayıplı olduğunu bilmiyor olmalıdır.

5- Müvekkilin ve eşinin özellikle ilkokula giden çocuklarının üniformaları ve eşyalarının yırtılması sonucunda okula ve işe giderken giyememeleri nedeniyle özellikle yırtık üstlerle işe ve okula gittiklerinden dolayı manevi olarak çöküntüye uğramışlardır. Manevi olarak çöküntüye uğradıklarından dolayı müvekkil için 500 TL manevi tazminat talep ediyoruz.

DELİLLER :

1. … İlçe Tüketici Hakem Heyeti’nin … tarih ve … sayılı dosyası

2. Bilirkişi incelemesi

3. Müvekkil tarafından davalı tarafa ödenen faturalar

4. Tanık vs. deliller

NEDENLER : BK 219. madde ve ilgili tüm yasal mevzuat

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle; Davanın kabulü ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ayıplı maldan kaynaklanan ürünün davalı tarafa iadesi ile oluşan zararımızın şimdilik 1.700 TL maddi tazminatı ile 500 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederim.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir