Sigorta Tahkime Başvuru Dilekçesi

Sigorta tahkim komisyonuna başvurmak için dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. Dilekçenizde başvuru sebeplerinizi kısa ve öz bir şekilde belirtmelisiniz. Bu yazımızda Av. Saim İNCEKAŞ tarafından sigorta hakime başvuru dilekçesinin nasıl hazırlanacağı ve örnekleri sizlerle paylaşıldı.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Dilekçesi 1

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’N

DAVACI                                

VEKİLİ                                Adana Avukat SAİM İNCEKAŞ                                                             

DAVALI SİGORTA                 :  SİGORTA

UYUŞMAZLIK MİKTARI           : …….-TL

TEMERRÜT TARİHİ                 :

KONU                                    : Fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik ……-TL değer kaybı bedelinin avans faizi ile birlikte temerrüt tarihinden itibaren tahsili talebimizdir.

AÇIKLAMALAR               :

  • Sigorta A.Ş.’ne sigortalı …. malik olduğu ……. plakalı araç …… tarihinde şahsıma ait ……. Plakalı  araca çarparak hasarlanmasına sebebiyet vermiştir. Davalıya sigortalı araç sürücüsü kazanın oluşumunda %100 kusurludur.
  • Şahsıma ait araçta kaza sonucu oluşan hasar sigorta şirketince karşılanmış ancak araçta meydana gelen değer kaybı için herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ E. 2009/9892 K. 2010/3124 T. 5.4.2010 Kararında;

Dava, trafik kazası sebebiyle araçta meydana gelen değer kaybı ve kazanç kaybı istemine ilişkindir. Trafik sigortacısı, karşı araçta meydana gelen gerçek zararı limit dahilinde teminat altına almıştır. Dava konusu trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı trafik sigortası teminatı dışında ise de, araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır.

YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ E. 2010/8927 K. 2011/10635 T. 17.10.2011 Kararında;

Dava, haksız eylem sebebiyle davacıya ait araçta oluşan hasar bedeliyle değer kaybının ödetilmesi istemine ilişkindir, yerel mahkemece istem reddedilmiştir. Yerel mahkemece benimsenen ve karara esas alınan bilirkişi raporunda ise, sadece araçta oluşan hasarın onarım bedeli belirlenmiş; ancak, bu hasar sebebiyle araçta değer kaybı olup olmayacağı yönünde herhangi bir inceleme ve değerlendirme yapılmamıştır.

Davacı, hasar onarım bedeli isteğinin yanı sıra hasar ve onarım sebebiyle aracının değerinin düştüğünü ileri sürerek değer kaybı zararını da istemektedir. Sigorta şirketi tarafından davacıya hasar bedeli için tazminat ödendiği, değer kaybı sebebiyle ise herhangi bir ödeme yapılmadığı da anlaşılmaktadır. Mahkemece, yukarda açıklanan olgular gözetilerek araçta değer kaybı olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yaptırılması ve varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekir.

Yüksek Mahkeme kararları uyarınca da değer kaybı ZMM poliçesi kapsamında olup poliçe limitleri dahilinde ödenmesi gerekmektedir.

Muhatap sigorta şirketine ……. tarihinde değer kaybının ödenmesi için İHTARDA bulunulmuş ancak yasal süre olan 15 gün içinde herhangi bir cevap verilmemiş ve ödeme yapılmamıştır.

Davalının söz konusu hasar bedelini kabul etmemesi üzerine, hasar bedelinin tespiti için bu davayı açmak zorunluluğu hasıl olmuştur.

İSTEM SONUCU            Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle taraflar arasında ki değer kaybı bedeline ilişkin uyuşmazlık sebebi ile talep edebileceğimiz miktarın bilirkişi marifeti ile tespit edilmesinden sonra 6100 Sayılı HMK 107 Md. uyarınca iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmadan alacak miktarını  belirlenecek miktar kadar arttıracağımızı, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla, şimdilik ;

  1. …… TL değer kaybı hasar bedelinin poliçe limitleri dahilinde muhatap şirketin temerrüt tarihi olan …… tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte tahsiline,
  2. Her türlü başvuru, yargılama gideri bilirkişi ücreti ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.                                                                                 

      Davacı
Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatı

Ekleri:

1- Kaza tutanağı

2- Araç ruhsat fotokopisi

3- ……… plakalı araca ait poliçe fotokopisi

4- ……….. plakalı araca ait poliçe fotokopisi

5- Kaza ve Hasar onarım fotoğrafları

6- …… Tarihli İhtarname

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Dilekçesi 2

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Aleyhine Başvuru Yapılan Sigorta Şirketi :

Başvuran Sigortalı:

VEKİLİ:

Konu: Vekil edenim S..’ın sevk ve idaresinde bulunan … plakalı araç ile … poliçe numarası ile … Sigorta A.Ş’ye sigortalanmış N…’e ait … plakalı aracın karışmış olduğu trafik kazası nedeniyle, vekil edenimin aracının uğramış olduğu değer kaybının tazmini için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla başvuru yapılması istemine ilişkindir.

Değer Kaybı Miktarı            :100,00 TL  (Fazlaya ilişkin haklarımız saklıdır.)

Açıklamalar

1- Vekil edenim S…’ın sevk ve idaresinde bulunan ve kendisine ait …. plakalı …. marka/modelli araç,../2017 tarihinde …. ili …. ilçesi İsmail Gaspıralı caddesi istikametinde seyir halindeyken Torunoğlu Sokaktan önüne çıkan   ….. plakalı …… poliçe numarası ile …. Sigorta A.Ş. sigortalısı N….’e ait araca çarpmıştır. Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazası sonucunda vekil edenime ait aracın hareket kabiliyeti önemli ölçüde yitirilmiştir. Bu nedenle aracın bir yandan hasar gören parçalarının değiştirilmesi,diğer yandan tamir ve boyama işlemleri dolayısıyla serviste kalmış, bu süre boyunca kullanılamamıştır.

2- Maddi Hasarlı Trafik Kaza Tespit Tutanağı doğrultusunda tanzim edilen kusur raporuna (tramer) göre ….. plakalı araç tam(%100) kusurlu bulunmuştur.

3- Kaza akabinde vekil edenimin aracında oluşan hasarın tâmiri, kusurlu şahsın sigorta şirketi … Sigorta A.Ş tarafından sağlanmıştır. Vekil edenime ait araç bu kazadan ötürü değer kaybetmiş ve serviste kaldığı süre boyunca kullanılamamıştır. …. Sigorta A.Ş ‘ye yazılı başvuru yapılmış (ihtarname gönderilmiş) fakat uğranılan zararın giderilmesine yönelik ilgili sigorta şirketince yalnız 1…. TL tutarında bir değer kaybı tazminatının …/2017 tarihinde banka hesabımıza yatırılmıştır. Tutulan ekspertiz raporu vesair belgeler ışığında hareket ettiğimizde sigorta şirketince vekil edenime önerilen değer kaybı tazminat tutarının, olması gereken tazminat tutarından daha aşağı bir miktar olduğu kanısına varmış bulunuyoruz.

Hukuki Sebepler: Trafik Sigortası Genel Şartları, TTK, TBK, K.Y.T.K ve ilgili tüm mevzuat

Deliller: Poliçeler, tutanaklar,keşif,bilirkişi ve yasal her türlü delil

Netice ve Talep: Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle;

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ….  plakalı araçta meydana gelen değer kaybı nedeniyle 100,00TL’nin işlemiş faizleri ile birlikte tarafımıza ödenmesine,

Yargılama süresince ortaya çıkabilecek masrafların, gerekli ihtâratlar yapılmış olmasına rağmen zararın tespit ve tazmini için gerekli özeni göstermemiş bulunan davalı sigorta şirketinden talep edilmesine,

Yargılama giderleri ve ücret-i vekâletin davalı tarafa tahmiline karar verilmesini, takdiri sayın hakemliğinizde olmak üzere saygıyla arz ve talep ederiz.(buraya dilekçenin yazıldığı günün tarihini giriniz.)

EKLERİ:

  1. Vekaletname
  2. Sigorta Tahkim Komisyonuna 100,00 TL başvuru dekontu
  3. Sigorta Şirketine Yapılan Tazminat Başvurusu
  4. P.T.T alındı haberi
  5. Kaza Tespit Tutanağı
  6. Ruhsat , Ehliyet ve Poliçe Suretleri
  7. Otokoç Otomotiv Tic. ve San. A.Ş. Tarafından Düzenlenmiş Fatura
  8. Kazalı Aracın Fotoğrafları
  9. Ekspertiz Raporu

Tahkim Başvuru Dilekçesi 3

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU BAŞKANLIĞI’NA

BAŞVURU SAHİPLERİ       :  Kendi Adına Asaleten Ayşe adına velayeten

MÜTEVEFFA:

VEKİLİ:

ALEYHİNE BAŞVURULAN: Nefis Sigorta A.Ş.

TALEP KONUSU        : Destekten yoksun kalma zararına uğrayan müvekkil Ahmet ve Mehmet’in destek sürelerine ve destek paylarına göre hesaplanacak bilirkişi raporuna göre yapılacak tazminat hesaplama sonuçları üzerinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 107. maddesi uyarınca talep değerini artırmak üzere, sigorta şirketi tarafından yapılan eksik ödemelere ve temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faizine karşılık gelmek üzere fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak, şimdilik 15.001 TL destekten yoksun kalma tazminatının sigorta şirketi tarafından tarafımıza ödenmesi talebinden ibarettir.(6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 107. maddesi uyarınca belirsiz alacak davasıdır.)

AÇIKLAMALAR:

 1. Kazanın Oluşumu

… tarihinde, sürücü … sevk ve idaresindeki … plakalı aracı ile seyir halinde iken … yönünde çift yönlü bölünmüş yolda … geldiğinde aldığı yasal sınırın üzerindeki alkolün etkisiyle aracının direksiyon hakimiyetini kaybederek orta refuje çarpıp takla atarak karşı şeride geçip … yönünden … yönüne seyir halinde bulunan …’in sevk ve idaresindeki … plakalı aracın üst kısmına düştüğü ve yine …yönünde seyir halinde bulunan …’ın sevk ve idaresindeki … plakalı araca çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında, … plakalı araçta yolcu konumda bulunan müvekkil …’ın eşi ve diğer başvuru sahibi …’ın babası  … hayatını kaybetmiştir.

2. Kusur

… Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan … tarihli bilirkişi raporu ve … tarihli Trafik Kazası Tespit Tutanağı’na  göre,  … plakalı kamyonet sürücüsü …’in  2918 sayılı KTK’nın 52/1-b maddesinde yer alan “Araçların hızını aracın teknik özelliğini görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak” kuralını ihlal ettiği  ve yine KTK’nın 48/5 maddesinde yer alan yasal sınırlar üzerinde alkollü olarak araç kullandığı için söz konusu kazanın oluşumunda  asli kusurlu olduğu tespit edilmiştir. … plakalı araçta yolcu konumunda bulunan mütevveffa …’ın söz konusu kazanın meydana gelmesinde atfı kabil bir kusuru bulunmamaktadır.

3. Ölenin Destekliği

… günü trafik kazası sonucu vefat eden … doğumlu …, başvurucu … doğumlu …’ın eşi, … doğumlu …’ın babası olup kaza tarihi itibari ile asgari ücret düzeyinde gelir elde ederek ailesinin geçimini sağlamakta idi. …’ın ölümü ile aile tek maddi desteğinden yoksun kalmıştır.

4. Destekten Yoksun Kalanlar:

Müteveffa …’ın eşi … doğumlu olup eşinin ölüm tarihinde  … olup hesaplama tarihi itbari ile … yaşında olacaktır. Eğer Müteveffa … yaşasaydı bakiye ömrü süresince eşi …’a destek sağlayacağından … eşinin ölümü ile desteğinden yoksun kalmıştır. Müvekkil …  yaşadığı sosyal çevresi, yaşı  ve 18 yaşının altında çocuk sahibi olması nedeniyle evlenme şansı ihtimali indirimi yapılmaması gerekmektedir. Müvekkil … doğum tarihli olup babasının ölümü ile maddi desteğinden yoksun kalmıştır. Kural erkek çocuklarına destekliğin 18 yaşına devam etmesi ise de …’ın öğrenci olması nedeniyle yapılacak aktüerya hesaplamasında en az 20 yaşına kadar destek göreceği varsayılmalıdır.

5. Kazada asli kusurlu olan … plakalı araca zorunlu mali sorumluluk sigortası düzenleyen şirket … Sigorta Anonim Şirketi’dir.  … Sigorta A.Ş’ ye yapılan başvuru sonucu; sigorta şirketi nezdinde tanzim edilen … no’lu Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi kapsamında, müvekkilin kaza nedeniyle uğramış olduğu destekten yoksun kalma zararına karşılık … tarihinde, müteveffanın destekten yoksun kalan oğlu … için … TL, destekten yoksun kalan eş … için … TL ödeme yapılmıştır. Bu ödeme müvekkillerin maddi zararını karşılar nitelikte değildir. … tarihinde … Sigorta Şirketine yaptığımız eksik ödemenin tamamlanması talebimize  … tarihinde sigorta şirketi tarafından ret cevabı verilmiştir. … Sigorta Anonim Şirketi’nin ret cevabı vermesinden dolayı  Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurma zorunluluğumuzu hasıl olmuştur.

6.Müvekkillerin destekten yoksun kalma tazminat hesabının Yargıtay’ın yerleşik içtihatları doğrultusunda PMF 1931 YAŞAM TABLOSU  ve “Prograsif-ilerleyen rant yöntemi” kullanılarak  yapılmasını, Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, tazminat hesabına esas kazançlar belirlenirken, olay tarihinden hüküm tarihine kadar bilinen tüm (emsâl) kazanç unsurlarının hesaplamada gözetilmesi; “işlemiş-işleyecek dönem” ayrımı yapılması; işleyecek dönem kazançlarının, hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan benzer (emsâl) kazanç unsuru birim alınarak, her  yıl için %10 artıılıp %10 iskonto edilmesi, pasif dönem zararının da aynı biçimde hesaplanmasını talep etmekteyiz. 

7. Müvekkiller …’ın uğramış olduğu destekten yoksun kalma zararı, zarar süresine,  destek payları göz önünde bulundurularak hesaplanacak bilirkişi raporuna göre, sigorta şirketi tarafından, tarafımıza ödenen destekten yoksun kalma tazminatının eksik olduğu anlaşılacaktır. Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması ve tüm başvurularımıza rağmen ödemeyi tamamlamaması Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurma zorunluluğunu hâsıl kılmıştır. 

SONUÇ ve TALEP  : Destekten yoksun kalma zararına uğrayan müvekkil …’ın destek sürelerine ve destek paylarına göre hesaplanacak bilirkişi raporuna göre yapılacak tazminat hesaplama sonuçları üzerinden 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 107. maddesi uyarınca talep değerini artırmak üzere, sigorta şirketi tarafından yapılan eksik ödemelere ve temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faizine karşılık gelmek üzere fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak, şimdilik 15.001 TL destekten yoksun kalma tazminatının sigorta şirketi tarafından tarafımıza ödenmesine, vekâlet ücreti ve yargılama giderlerinin sigorta şirketine tahmiline karar verilmesini talep ederim. (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 107. maddesi uyarınca belirsiz alacak davasıdır. 23.03.2021

Mağdur Vekili

EKLER :

1) Sigorta Şirketi tarafından verilen ret cevabı

2) Bakiye Tamamlama Başvuru Talebi

3) Kaza Tespit Tutanağı

4) … Tarihli Bilirkişi Raporu

5) Olay Yeri İnceleme Keşif-Ölü Muayene Tutanağı ve Otopsi Tutanağı

6) … Cumhuriyet Başsavcılığı’nın … numaralı İddianame

7) Poliçe Fotokopisi

8) Nüfus Kayıt Örneği

9) Eyliyet ve Ruhsat Fotokopileri

10) Onanmış vekaletname

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir