SGK Zamanaşımı Nedeniyle Ödeme Emrinin İptali Dava Dilekçesi

SGK Zamanaşımı Nedeniyle Ödeme Emrinin İptali Dava Dilekçesi

(  ) İŞ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR

Davacı :                     

Vekili  :

Davalı : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 

Konu   : Davalı SGK Başkanlığı ………………… Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından  müvekkil ve müvekkilin 2000 yılında ortağı olduğu ………………………. aleyhine 2014/01……. takip, 000076………… takip kartı nolu dosyası ile …………. Prim ve ……………..-TL gecikme zammı olmak üzere toplam ………………..-TL alacağın tahsili amacıyla gönderdiği ödeme emrinin ve takibin, takibe konu alacakların ZAMANAŞIMINA uğramış olması sebebiyle İPTALİNE, dava sonuna kadar takiplerin durdurulması için İHTİYATİ TEDBİR  kararı verilmesi talebidir. 

AÇIKLAMALAR

  1. Müvekkil …………………., 1995 yılında kurulan ve ticari merkezi ……………….bulunan ………………İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’nin (Tic. Sic. No:5………) ortağı olmuştur.

  2. Müvekkil ilerleyen yıllarda şirket ortaklığından ayrılmıştır.

  3. Davalı SGK Başkanlığı ……….. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 01.10.2015 tarihinde şirketin 2000 yılı Araklık ayındaki (………. asıl alacak, ……….-TL gecikme zammı) toplam borcu için 2014/……………takip no ile şirket ve müvekkil ………….. aleyhine icra takibi başlatılmıştır.

  4. Ödeme emri müvekkil …………. tarafından 22.10.2015 tarihinde tebliğ alınmıştır. 7 günlük yasal süresi içerisinde işbu dava ikame edilmiştir.

  5. Davalı kurum takibe konu PRİM alacağının muaccel olduğu 2000 yılı aralık ayından icra takip tarihi olan 2015 yılı Ekim ayına kadar alacağın tahsili yönünde hiçbir işlem yapmamıştır. Davalı kurum prim ve gecikme zammı alacaklarının tamamı ZAMANAŞIMINA uğramıştır.

  6. 08.12.1993 tarihi ile 06.07.2004 tarihi arasında tahakkuk eden kurum prim vs alacakları için o tarihlerde yürürlükte bulunan 3917 sayılı Yasa’nın 8. maddesine göre Kurum prim alacaklarının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Takibi Usulü Kanunu’na göre yapılması gerekmektedir. 6183 sayılı Yasa’nın 102. maddesinde zamanaşımı süresi 5 yıl olarak düzenlenmiş olup bu dönemde zamanaşımı süresi 5 yıldır. Dolayısıyla 2000 yılı Aralık dönemini kapsayan işbu davaya konu prim alacağını tahsili için yürürlükte bulunan mevzuata göre 5 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur. Prim alacağının tamamı 2007 yılında ZAMANAŞIMINA uğramıştır. Takibe konu prim borcunun muaccel olduğu 2000 yılı Aralık ayından takip tarihi olan 2015 yılı Ekim ayına kadar aradan geçen 15 yıllık süre zarfında gerek müvekkil gerekse davalı kurum tarafından zamanaşımını kesen veya durduran hiçbir işlem yapılmamıştır. 

Hukuki Nedenler        : 5510 sayılı Kanun, 6183 Sayılı Kanun, 3917 sayılı Kanun, HMK, BK vs mevzuat.

Deliller                        :

1- Davalı Kurum nezdinde …………… sicil no ile tutulan işyeri sicil dosyası,

2-  Davalı SGK Başkanlığı ………… Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından ……………………. takip kartı nolu dosyası müvekkil aleyhine yapılan icra takip dosyası ve ekte sunulan ödeme emri sureti.

3- ……….. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’nin (Tic. Sic. No:…………) ticaret sicil kayıtları. 

 

Sonuç ve Talep           : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz sebeplerle; Davamızın kabulü ile ……………………..Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün müvekkil aleyhine …………….. takip, …………….. takip kartı nolu dosyası ile 2000 yılı Aralık ayına ait prim ve gecikme zammı alacaklarının tahsili amacıyla gönderdiği ödeme emri ve icra takibinin, takibe konu alacakların ZAMANAŞIMINA uğramış olması sebebiyle İPTALİNE, müvekkilin işbu davalı kurum alacakları sebebiyle borçlu bulunmadığının tespitine,  dava sonuna kadar icra takiplerinin DURDURULMASI için İHTİYATİ TEDBİR kararı verilmesini, yargılama harç ve giderleri ile avukatlık ücretinin davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. tarih

 

Ek:

1 adet ödeme emri sureti

Yargıtay içtihatları

                                                                                                                      Davacı Vekili

                                                                                                                      Av.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir