Miras Payının Devri Sözleşmesi Örneği
MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ
Madde 1-
TARAFLAR :
Bir tarafta X adresinde ikamet eden X ile, diğer tarafta X adresinde ikamet eden X arasında aşağıdaki koşullarla bir miras payının devri sözleşmesi akdolunmuştur.
İşbu sözleşmede ;
T.C:……………… kimlik numaralı X ” devreden “
T.C: X kimlik numaralı X ” devralan ” olarak anılacaktır.
Madde 2-
KONU :
İşbu sözleşmenin konusu, devreden olarak Lokman …………..nün, babası Hikmet ……….(T.C:……………)’den kendisine intikal eden açılmış terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payından ……… ili, …………..İlçesi …… Mah. …… Ada, …… Parselde mesken olarak geçen … numaralı bağımsız bölümdeki paylı mülkiyete tabi olan yerdeki (mirasçılık belgesinde belli olduğu üzere 1/8’ tekabül eden) hissesinin tamamını, mirasçılardan olan kardeşi …’ye (devralana) devretmesidir.
Türk Medeni Kanunu’nun 732. maddesine göre paylı mülkiyete tabi yerlerde hisse devri yapılırken önalım hakkı yasa tarafından korunmaktadır. Söz konusu pay devri bu sebeple yapılmış olup, bu işlem sonucu devredenin ilgili taşınmazda bir hakkı kalamayacak olup, devralanın payı 2/8 oranında olacaktır.
Madde 3-
TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :
Devreden, … tarihinde ölen babası …dan kendisine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan miras payının tamamını devralana, herhangi bir koşul ileri sürmeksizin ve karşılığında sadece … TL(onbeş bin türk lirası) alarak, gayri kabili rücu olarak devretmiştir.
Madde 4-
YETKİLİ MAHKEME :
İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ………….. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.
İşbu sözleşme, … tarihinde tanzim edilip iki nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha devralana teslim edilmiş, ikinci nüsha devredende kalmıştır. tarih
Devreden–Devralan
Miras bırakanın terekesi ihaleyle satış aşamasında iken pay sahipleri mirasçılar arasında adi yazılı sözleşme ile pay devri yapılabilir mi
Yapılırsa imzaya noter onayı gerekirmi
Ve bu sözleşme mahkeme satış bölümüne mi verilir