İdare Aleyhine Karşı Vekalet Ücretinde Avukat Nasıl Makbuz Keser?

İdare Aleyhine Karşı Vekalet Ücretinde Avukat Nasıl Makbuz Keser?

  • Uygulamada makbuzu kuruma kesiyorsunuz. 509 Sayılı VUK Tebliğinin 8. Bölümünü okumanızda da fayda var.
  • Makbuzun kime kesileceği tartışılıyor. Bazı idari merciler/saymanlıklar idare adına kesilmesi gerektiğini ifade ediyor bunda da ısrar ediyorlar ancak bu konuda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının bir genelgesi olacak ve haklı olarak; ilamda vekalet ücretinin davacı lehine takdir edildiğinden bahisle (1136 sayılı yasanın 164. maddesi uyarınca taraf vekili avukat lehine hüküm kurması gerektiğini düşünenlerdenim ancak mahkemeler büyük çoğunlukla 2577/31 yollaması ile HMK hükümlerini dikkate alıyor.) Avukatın müvekkili adına SMM düzenlemesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu görüş doğrudur. Maalesef saymanlıklar ve mal müdürlükleri kendi bakanlıklarının görüşünden habersiz. Tabi burada sorun şu siz müvekkiliniz adına keserseniz idare ödeme yapmıyor. Uğraşmak ta istemediğimizden bu hukuk dışılığa göz yumuyoruz.
  • Baroların Web sitelerinde brüt stopajlı” seçeneği üzerinden makbuz keserseniz sorun çıkmıyor.” (Tabii ilamda KDV konusunda herhangi bir belirlilik yoksa)
  • Ben idare ile görüşüp öyle kesiyorum. İdareler hala para ödendikten sonraki 10 gün içinde SMM düzenlenebileceğine ilişkin 2016 yılında yayımlanan genelgeden bile habersiz. Maalesef bürokrasi mevzuata bakmak yerine kendisinden önceki uygulamacının nasıl yaptığına bakmayı tercih ediyor. Bu nedenle de bir arpa boyu yol alamıyoruz. Ya da kağnı hızı ile hareket ediyoruz.

Örnek: İlamda 1700 vekalet ücreti, 155.20tl yargılama gideri olsun bu durumda;

a-) Tarife 1.700,00 TL
b-) Brüt Ücret (a ÷ 1,18) 1.440,68 TL
c-) Katma Değer Vergisi (b x %18) 259,32 TL
1.700,00 TL
d-) Gelir Vergisi Stopajı (b x % 20) 288,14 TL
e-) Net Ücret ( b – d ) 1.152,53 TL
Tahsil Edilecek Toplam Tutar ( e + c ) 1.411,86 TL

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir