Avukatlar Serbest Meslek Makbuzunu Nasıl Keser?

  • 1 HAZİRAN 2020 TARİHİNDEN İTİBAREN E-SERBEST MESLEK MAKBUZU KESMEK ZORUNLU HALE GELMİŞTİR.

Avukatların Serbest Meslek Makbuzu Kesmesi

Avukatların birçoğu serbest olarak çalışmaktadır. Serbest olarak çalışan avukatın kendisine ait vergi levhası bulunmaktadır. Sonuç olarak elde ettiği gelirleri “Serbest Meslek Makbuzu” keserek kayıt içi duruma getirmesi gerekmektedir.

Serbest meslek makbuzu “değerli evrak” sayılmaktadır. Bu evrak ücretin tahsil edildiğini ispatlamaya yarar. Müşteriden yapılan tahsilat sonucunda bir makbuz yaprağı müşteriye verilir. Bir makbuz yaprağını ise avukat kendisi saklar veyahut muhasebecisi mevcutsa ona verir.

Makbuzlar tarih sıralamasına göre kesilmelidir. Sıra numarasına ve tarihlerin düzenine dikkat edilmesi gerekir. Eğer makbuzda bir yazım hatası yapılırsa bu makbuz koçana zımbalanır ve üzerine “İPTAL” ibaresi yazılır.

Avukatların Keseceği SMM Üzerinde Bulunması Gerekenler

Serbest Meslek Makbuzu üzerinde bulunması gerekenler Vergi Usul Kanunu’nun 237. maddesinde sayılmıştır:

Makbuzu düzenleyenin adı-soyadı, ünvanı, adresi, vergi Dairesi, hesap numarası.
Müşterinin adı-soyadı, ünvanı ve adresi
Alınan para miktarı
Makbuzun düzenlendiği tarih
Avukatın imzası

Avukat Ne Zamandan İtibaren Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

Bu husus vergi kanununun 66. maddesinde belirtilmiştir. Avukat baro levhasına kayıtlı ve vergi levhasını da asmış ise serbest meslek erbabı olarak işe başlamış sayılır.

Serbest Meslek Makbuzu KDV ve Stopaj Düzenleme Seçenekleri

Müvekkilinizin gerçek kişi ise “stopaj kesintisi” yapılmaz. Müvekkiliniz de bir vergi mükellefi ise bu durumda “%20 stopaj” kesintisi de makbuza dahil edilir.

KDV ve Stopaj Dahil
KDV ve Stopaj Hariç
KDV dahil Stopaj Hariç
KDV hariç Stopaj dahil

Örneğin 1.000 TL için %18 KDV kesilmek istenir ise 1000 TL 1,18 sayısına bölünecektir. Ortaya çıkan ücret KDV hariç ücret tutarı olur. Eğer %20 stopaj kesilmek istenirse bu durumda KDV hariç hesapladığımız brüt tutarın %20’si alınmalıdır. Sonuç olarak KDV hariç brüt ücretten stopaj düşüldüğünde ortaya net ücret çıkacaktır.

Eğer stopaj tevkifatı yoksa 1000 TL ödeme alan bir avukat bu tutar üzerinden %18 KDV kesecek yani 152,55 TL devlete ödenecektir. Avukat yine o ay içinde yaptığı ofis giderlerine dair KDV ödemelerini gider göstererek devlete ödeyeceği KDV tutarından mahsup edebilir.

İcra Dosyasından Yapılan Tahsilatta Nasıl Makbuz Kesilmelidir?

Sözleşme yaptıysanız ve sözleşmenizde yazan bedeli eksik alarak dosyayı kapatacaksanız (borçlu ile müvekkilin anlaşması nedeniyle) müvekkilinizden bu duruma ilişkin bir yazı alın. Ancak sözleşme yapmamışsanız ve sadece tahsil ettiğiniz bedel üzerinden yüzde olarak vekalet ücreti için makbuz keseceksiniz.

Tahsilat üzerinden makbuz kesmek sorun yaratır mı? Dosyada görünen vekalet ücretini eksik alacaksanız kısa bir şekilde bunu kağıda dökmenizde (ortak bir protokol gibi) yarar var. Bunu da müvekkilinizle imza altına alın. Maliyeden bir inceleme ile karşılaşırsanız dosyayı bu şekilde sonlandırdığınızı gösterirsiniz en azından. Yeri gelmiş şunu da aklınızda bulundurmanız gerek: Tüm icra dosyası üzerinden kanundaki yüzde çerçevesinde vekalet ücreti almalısınız. Karşı vekalet ücreti veresiye olmaz, veresiye gibi bir iddianız olursa bu eksik vergilendirme sayılır. İncelenirse ceza yersiniz. İcra dosyalarında karşı vekalette önce faiz ve vekalet ücreti tahsil edilir.

Söz konusu icra vekalet ücreti, borcun feri olup bu nedenle borç ödendikçe meydana gelir, ödenmeyen takip borcu için müvekkil bize dosyanın tüm borcu üzerinden vekalet ücreti borçlusu değildir. Bu durumlarda KDV de gelir vergisi de doğmaz. Vekil tarafından tahsil edilen miktar üzerinden varsa diğer feriler düşüldükten sonra vekalet ücreti hesaplanmalıdır ve buna göre makbuz kesilmelidir.

Özet olarak diyelim ki para tahsil ettiniz; bir kısmını alıp sonra gerisini gönderdiniz, sizde kalan kısım kadar makbuz keseceksiniz.

Adana Barosu Avukatı- Avukat Saim İNCEKAŞ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir