Serbest Meslek Makbuzunu Ne Zaman Kesmeliyiz?
Serbest meslek erbabı olan kişi kanun uyarınca mesleki faaliyeti sonucu elde ettiği geliri belgelendirmelidir. Bu belgelendirme işlemi ise “serbest meslek makbuzu” aracılığı ile yapılır. Peki tam olarak ne zaman serbest meslek makbuzu kesilmelidir?
Muhasebe alanında sıklıkla kullanılan bir söz vardır: “KDV’de tahsilat değil tahakkuk esastır.” Bu ilkeyi daha basit bir dille anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu ilke bize hizmetin verildiği anda ve tahsilat işleminin yapıldığı anda “serbest meslek makbuzu”nun kesilmesi gerekliliğini anlatmaktadır.
Serbestt Meslek Makbuzu Geç Kesilirse Ne Olur?
Bu durumda Vergi Usul Kanunu uyarınca “usulsüzlük” yapılmış olur. SMM hizmetin sunulduğu yani işin bittiği anda ya da hizmetin karşılığı olan paranın tahsil edildiği tarihte kesilmek zorundadır.
Avukat Meslek Grubu SMM’yi Ne Zaman Kesmelidir?
Avukatlar serbest meslek makbuzunu takip ettikleri davanın kesinleşmesiyle birlikte kesebilirler. Bu hususa dair 2019 yılı güncel içtihat metni aşağıda yer almaktadır. Bu doğrultuda avukatların verdikleri hizmetlerde vergiyi doğuran olayın takip edilen dosyanın kesinleşmesiyle gerçekleştiği ortak bir kabule dayandırılmış oldu.
Bilindiği üzere Avukatlık mesleği de serbest meslek erbabı içerisinde yer alan bir meslek grubudur. Serbest çalışan bir avukat herhangi bir işverene bağlı olmadan, kendi ilim ve mesleki bilgisi ile kazandığı parayı belgelendirmek zorundadır.
Avukatlar için 2 ayrı çeşit vekalet ücreti söz konusudur. Bunlardan ilki henüz davaya hazırlık aşamasında sözleşmesel olarak anlaşılan ücret; ikincisi ise davanın kazanılması durumunda karşı vekalet ücretidir.
VUK md 236 uyarınca tahsilat anında serbest meslek erbabı avukat 2 nüsha serbest meslek makbuzu düzenlemek mecburiyetindedir.
“İstanbul Barosu mensubu avukat, takip ettiği dosyalarda serbest meslek makbuzu düzenlemediği gerekçesi ile cezalı KDV tahriyatı yapılması ve özel usulsüzlük cezası kesilmesi işlemlerinin iptali istemi ile dava açtı. İstinaf incelemesinden de geçerek kesinleşen İstanbul 8. Vergi Mahkemesi’nin 22.10.2018 gün ve 2018/96 E. 2018/2768 K. no’lu kararı ile, aksine bir hüküm yoksa, avukatlık hizmetinde takip edilen dava veya işin kesin hükümle sonuçlanması ile birlikte vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği, icra takiplerinin, alacağın tam olarak tahsili ile sonuçlanmış olacağı ve KDV’yi doğuracak olayın gerçekleşeceği gerekçeleri ile davanın kabulü ile işlemin iptaline karar verildi.”
Banka Aracılığı İle Ödenen Para İçin Aynı Anda Makbuz Kesmek Gerekir Mi?
Öncelikle şunu belirtmemizde fayda var; tutarı 7.000 TL’yi aşan her türlü ödemenin banka aracılığı ile yapılması zorunluluğu getirildi Maliye Bakanlığı tarafından. Bu kapsamda makbuz keserken kendinizi ele vermeyin. Bu uygulama 2003 yılından beri devam etmektedir.(Cezası en az 1.900 TL, özel usulsüzlük)
Banka hesabınızda yüksek miktarlar içeren hareketlilikler var ise, vergi müfettişleri bu durumu incelemek isteyebilirler.