Haksız Cayma Bedeli Nedeniyle Sözleşmenin Feshi

Haksız Cayma Bedeli Nedeniyle Sözleşmenin Feshi

6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu Madde 269’a göre “Ödeme süresi bir yıldan daha uzun veya belirsiz olan sözleşmelerde alıcı, malın devrine kadar her zaman sözleşmeden cayabilir. Sözleşmeden cayma hâlinde alıcı tarafından ödenmesi öngörülen cayma parası, durumun özelliğine ve sözleşmenin kurulması ile cayma arasında geçen süreye bakılarak belirlenir. Ancak, bu miktar satıcının toplam alacağının yüzde ikisinden az ve yüzde beşinden fazla olamaz. Alıcı, yapmış olduğu ödemelerin cayma parasını aşan kısmının, getirileri ile birlikte kendisine geri verilmesini isteyebilir.”

Haksız Cayma Bedeli Nedeniyle Sözleşmenin Feshi Beyanı

X ŞİRKETİNE

Müvekkilin, şirketinizle imzalamış olduğu X tarih ve  Bağımsız Bölüm Satış Vaadi Ve Alacağın Temliki Sözleşmesi’den Borçlar Kanunu 269. maddesinden kaynaklanan cayma hakkını kullanmak suretiyle aşağıdaki hususları da belirterek cayma hakkını kullandığını bildirir, ödemiş olduğu peşinat ve imzalamış olduğu belgelerin, tarafımıza teslim edilmesini talep ederiz.

Bağımsız Bölüm Satış Vaadi Ve Alacağın Temliki Sözleşmesi ‘nin Sözleşmenin Feshi Cezai Şart Ve Geri Ödeme başlıklı 12.2. Maddesinde “Alıcının haklı bir nedeni olmaksızın tek taraflı olarak  feshedilmesi halinde Alıcıdan, sözleşme dolayısıyla oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan zararlara ek olarak sözleşme tarihinden itibaren hesaplanmak üzere feshin 3 ay içerisinde olması halinde sözleşme bedelinin % 2’sine 3-6 ay içerisinde olması halinde %4’üne 6-12 ay içerisinde olması halinde %6’sına 12-24 ay içerisinde olması halinde %8 ine kadar tazminat,  ayrıca  da sözleşme bedelinin %5’inden az olmamak üzere  Satıcının sözleşme dolayısıyla yaptığı giderler (kırtasiye, pazarlama ve ağırlama giderleri, satış komisyonu veya primi, finansman giderleri, düşük faizli kredi kullanılması halinde bankaya satıcı tarafından ödenen veya ödenecek olan Faiz desteği ödemesi,  konutun rezerve edilmesi nedeniyle kaçırılan satış fırsatı dolayısıyla uğranılan veya sair  zararlara istinaden)de tazmin edilecektir.” hükmü yer almaktadır. Fakat sözleşme hükmü Borçlar Kanunu’nun 269.maddesine aykırılık teşkil etmektedir.

6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu Madde 269’a göre “Ödeme süresi bir yıldan daha uzun veya belirsiz olan sözleşmelerde alıcı, malın devrine kadar her zaman sözleşmeden cayabilir. Sözleşmeden cayma hâlinde alıcı tarafından ödenmesi öngörülen cayma parası, durumun özelliğine ve sözleşmenin kurulması ile cayma arasında geçen süreye bakılarak belirlenir. Ancak, bu miktar satıcının toplam alacağının yüzde ikisinden az ve yüzde beşinden fazla olamaz. Alıcı, yapmış olduğu ödemelerin cayma parasını aşan kısmının, getirileri ile birlikte kendisine geri verilmesini isteyebilir.

Tanzim edilen sözleşmenin ilgili maddesi cayma miktarları yüzdesine riayet edilmemesi nedeniyle Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesine açıkça aykırıdır. Kanun maddesi de göz önüne alınarak hesaplanacak cayma bedeli ve yapılacak kesinti kalemlerinin hesaplanarak tarafımıza bildirilmesini müvekkil adına talep ederiz.

FESHEDEN

VEKİLİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir