Kooperatif Üyeliğinden Çıkarılma Kararının İptali İstemi 1
ADANA TİCARET MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI: Adalet Yapı Kooperatifi (tam unvanı ve tam adresi)
KONU: Adalet Yapı Kooperatifi Yönetim kurulunun 13 gün ve 15 sayılı ortaklıktan çıkarılma kararının iptali talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
1- Kooperatif Yönetim Kurulu… gün ve… sayılı kararıyla müvekkil davacının aidat borcunu ödemediği gerekçesiyle kooperatif üyeliğinden ihracına karar vermiştir.
2- Müvekkilimin borçlu bulunduğu aidat tutarını ödememesi gerekçesiyle müvekkile bir kez ikaz yazısı gönderilmiş olup Kanunda belirtilen süreler beklenmeden kooperatif üyeliğinden ihraç kararı alınmıştır.
3- Kooperatifler Kanunun 27. maddesine göre, yapılan on gün süreli ilk ve yazılı tebligattan sonra bir aylık süre içinde borcun ödenmesi için ikinci kez ikazda bulunulması gerekmektedir. Halbuki Yönetim Kurulu, on gün süreli tek ihtarla müvekkilin üyelikten ihracına karar vermiştir. Bu husus Kanuna ve Kooperatif Ana sözleşmesine aykırıdır. İlk ikaz süresi içinde müvekkilimin maddi olanakları yeterli olmadığından aidat yükümlülüğünü yerine getirememiştir. Ancak müvekkil daha sonra borcunu ödemiş ve halen de kooperatife borcu bulunmamaktadır.
4- Hukuka aykırı Yönetim Kurulu kararının iptali için sayın Mahkemenize başvurmak zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER: Kooperatifler Kanunun 16 ve 27. maddeleri, Kooperatif Ana sözleşmesi, yönetim kurulu karar örneği ve diğer yasal nedenler.
HUKUKİ DELİLLER: Kooperatif ana sözleşmesi ve diğer yasal deliller.
SONUÇ VE İSTEM: Açıkladığımız nedenlerden dolayı yönetim kurulunun 15 gün ve 5 sayılı müvekkilimin ortaklıktan ihracına ilişkin kararının iptalini, yargılama giderleriyle avukatlık ücretinin davalı kooperatife yükletilmesini saygıyla vekaleten dilerim.
Davacı Vekili
Kooperatif Üyeliğinden Çıkarılma Kararının İptali İstemi 2
ADANA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
DAVALI : Sulama Kooperatifi
KONU : 2020 Tarihli Olağan Genel Kurulunun 8 No’lu Usul Ve Yasaya Aykırı Olarak Ortaklıktan Çıkarılma Kararının İptaline Karar Verilmesi İstemi
AÇIKLAMALAR:
Ortağı olduğum Sınırlı Sorumlu Seyhan İlçe Merkezi Sulama Kooperatifinden yönetim kurulunun teklifi üzerine 2020 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında oybirliği ile alınan karar ile haksız ve hukuka aykırı olarak hiçbir gerekçe gösterilmeden ortaklıktan çıkarıldım. Genel kurul tarafından alınan haksız ve hukuka aykırı ortaklıktan çıkarılma kararı tarafıma Adana 4. Noterliğinin 2020 tarih 33894 Yevmiye no’lu ihbarnamesi ile 11 Tarihinde tebliğ edilmiştir.
Kooperatifler Kanunu 16. Maddesi ile Sulama Kooperatifi Birliği Ana Sözleşmesi 10. Maddesi uyarınca “Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler ana sözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar ana sözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkartılamaz. Ayrıca çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirilmelidir.” denilmektedir.
Kooperatif Ana Sözleşmenin 9. Maddesinde ise Ortaklıktan Çıkarılma Koşulları Şu şekildedir.
a) Kanun ve sözleşmede yer alan yükümlülükleri yerine getirmemek
b) Birliğin aleyhine faaliyet göstermek
c) Birliğin kefaletiyle temin edilmiş kredi ve yardımları birlik talimatı dışında kullanmış olmak
d) 5. Maddede belirtilen ortaklık şartlarını yitirmiş olmaktır.
Kanun ve sözleşmede yer alan yükümlülükleri sürekli olarak eksiksiz yerine getirdim. Sınırlı Sorumlu Seyhan İlçe Merkezi Sulama Kooperatifi Birliğinin aleyhine hiçbir faaliyetim olmamıştır. Sınırlı Sorumlu Seyhan İlçe Merkezi Sulama Kooperatifinden yönetim kurulunun teklifi üzerine 2020 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında oybirliği ile alınan karar ile gerekçe gösterilmeksizin usul ve yasaya aykırı olarak ortaklıktan çıkarıldım. Ana sözleşmenin 9. Maddesinde ortaklıktan çıkarılma nedenine ihraç kararında yer verilmemiştir. Gerekçesiz olarak hiçbir neden gösterilmeden gerek kooperatif kanunu gerekse ana sözleşme uyarınca kooperatiften çıkarılma gerekçesinin genel kurul tutanağına, ortaklık defterine ve yönetim kurulu defterine yazılması gerektiği amir hükmüne aykırı olarak ortaklıktan ihraç edilmem usul ve yasaya aykırı olup kooperatif üyeliğinden ihraca ilişkin genel kurul kararının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
HUKUKİ DELİLLER : Kooperatifler Kanunu, Ana Sözleşme
HUKUKİ NEDENLER : Kooperatif Ana Sözleşmesi, 2020 Tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı Tutanağı, Adana 4. Noterliğinin 2020 tarih 223145 Yevmiye no’lu ihbarnamesi, Tanık ve Diğer Yasal Deliller.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıkladığım ve resen dikkate alınacak nedenlerle haklı davanın kabulü ile 2020 Tarihli Olağan Genel Kurulunun 8 No’lu Usul Ve Yasaya Aykırı Ortaklıktan Çıkarılma Kararının İptaline Karar Verilmesine, yargılama ve avukatlık ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesi saygılarımla arz ve talep olunur.
Davacı
EK:
1- 2020 Tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı Tutanağı
2- Adana 4. Noterliğinin 2020 tarih 112324 Yevmiye no’lu ihbarnamesi
3- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
1163 sayılı kooperatifler kanunun 10 maddesinin tüm şartlarını taşıyorum.1163sayili kooperatifler kanunun 17. Maddesine göre hisse devri yöntemiyle taşıyıcılar kooperatifinden hisse satın aldım (noter satışı var).buna rağmen üyelik kaydım yapılmıyor. Sebep olarak üzerimde aracım Yok deniyor.ancak noterden 2 yıllık kiraladığım araç var,ve kooperatifin amacına uygun.yasal. Olarak ne yapmalıyım?