Dijital Miras!
Günümüzde dijital ortamdaki bilgilerin reel değeri yadsınamaz bir gerçek haline geldi. “Dijital ortam” ve “ölüm” kelimelerinin bir araya gelmesi her ne kadar alışması güç bir çağırışım yaratsa da hukuk sistemi her ayrık olaya bir çözüm üretmekle yükümlüdür. Öyle ise “Ölen kişinin Facebook hesap şifresi kişinin mirasçıları tarafından temin edilebilir mi?” sorumuzu cevaplayalım.
Mirasçılar Ölen Kişinin Sosyal Medya Hesap Bilgilerini Elde Edebilir!
Almanya Federal mahkemesi mirasçılar tarafından ölen kişinin Facebook gibi sosyal medya hesap şifrelerinin temin edilebileceğine karar verdi. Yıllardır tartışılan bu gri alana net bir yaklaşım sergilenmesi dijital çağın ve dolayısı ile dijital miras kavramlarının tanınıp, istişare edilmesine vesile oldu.
Kararın orjinal halini merak edenler için Federal Mahkeme dosya bilgileri şu şekilde: “Almanya Federal Mahkemesi’nin 27.08.2020 tarih ve III ZB 30/20 no.lu dosya”
Kararın Türkçe özeti ise şu şekilde: “Daha öncesinde mirasçılar tarafından açılan dava sonucunda Facebook, 14.000 sayfalık bir PDF dosyası içeren USB teslim ederek, kararı yerine getirmiştir. Fakat mirasçıların yeniden dava açarak, ölenin Facebook hesabının şifresini istemesi üzerine, yapılan yargılama sonucunda, dosya Federal Mahkemesine taşınmıştır. Burada ise, hesabın aktif kullanım şüphesinin bulunmaması yönünde kanaat getirilmesiyle, şifrenin mirasçılara verilmesi hususunda karar verilmiştir.”
Sonuç olarak; emsal teşkil edecek bu kararla, artık ölenin sosyal medya hesaplarının şifreleri (aktif kullanım olmaması şartıyla) mirasçılara verilerek, hesaba giriş yapılmasına izin verilecektir.