Geç Teslim Nedeniyle Kira Bedeli Davası Dilekçe Örneği

NÖBETÇİ TÜKETİCİ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

KONU: Hizmetin ayıplı olması sebebiyle eksik imalat bedeli ve kira alacağı taleplidir.

DAVA DEĞERİ: 12.500 TL  (Harca esas değer)   (Bu değer, keşifle ve bilirkişi incelemesi ile saptanacak olan gerçek değer olmayıp, ve saptanacak olan gerçek değere göre, eksik kalan harç tamamlanacaktır. (Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla)

AÇIKLAMALAR

1-) Müvekkil …………… , konut ihtiyacını karşılamak amacıyla,  Adana’da ilgili adreste bulunan 113 ada 9 no’lu bağımsız bölümü almak hususunda davalı Mehmet ile 19.03.2019 tarihinde anlaşmıştır. Müvekilim, davalı ile olan akrabalık ilişkisinden ötürü tamamen güvene dayanarak alışveriş gerçekleştirdiğinden alım satım hususunda herhangi bir anlaşma da yapmamıştır. Bahse konu daire için müvekkilim 250.000 TL bedel ödeyeceğini, bu bedelin  230.000 TL’lik kısmını 25.03.2019’da peşin olarak kalan 20.000 TL’yi de konutun eksiksiz teslime dileceği tarihte bono ile  borçlanarak ödeyeceğini belirterek kalan 20.000 TL lik kısım için senet düzenleyerek  vermiştir. Yapılan sözlü anlaşma gereği davalı en geç 05.03.2020 tarihinde daireyi eksiksiz vaziyette teslim edeceğini taahhüt etmiştir.

2-)Müvekkil Hatice , sözleşmeye güvenerek, sözleşmenin akdedildiği tarihte peşinat olarak belirlenen 230.000 TL bedeli davalıya ödemiş, karşılığında herhangi bir tahsilat makbuzu dahi almadan tamamen  halasının torunu olan  davalı Mehmet’e  güvenerek parayı ödemiş  kalan kısım için emre muharrer senet düzenlemiştir.

3-)Müvekkil, uzun yıllar boyunca çalışmış, emek harcamış ve emeğinin neticesi olan birikimini ev sahibi olma hayaliyle davalıya  güvenerek söz konusu bağımsız bölümün sahibi olmak için  ödemiştir.  Ancak, davalı müvekkilimin  iyi niyetini rağmen kararlaştırdığı tarihte söz konusu taşınmazı devretmemiştir.

Tapu devrinin  üzerinden bir buçuk  yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, davalı dairenin eksikliklerini bitirmeyerek, kullanıma hazır etmemiştir. Bununla beraber teslim edeceğini ifa ettikten sonra aradan geçen onca zamandır halihazırda da eksiklikleri bitirilmediğinden müvekkilim 1,5 yıldan fazla bir zamandır kiralık evlerde yaşamak zorunda kalmış ve her ay kira bedeli ödemek zorunda kalmıştır.

4-)Kendi edimini yerine getirmeyen, taşınmazı teslim borcunu ifa etmeyen  davalı taşınmazın tamamlanmasından sonra tahsil edeceği tarih kısmını boş olarak edindiği emre muharrer senedi de icra takibine konu etmiş müvekkili daha da müşkül duruma koymuştur.

TBK, Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, edimini ifa etmeyen tarafı temerrüde düşüren taraf, borcun ifa edilmesi için uygun bir süre verebilir veya uygun bir süre verilmesini hâkimden isteyebilir. Süre verilmesine gerek olmayan haller kanunda sayılmıştır. Buna göre; borçlunun içinde bulunduğu durumdan veya tutumundan süre verilmesinin etkisiz olacağı anlaşılıyorsa (örneğin; borçlu hal ve davranışları ile borcu yerine getirmeyeceğini açıkça veya üstü kapalı bir şekilde belli etmiş ise) veya borçlunun temerrüdü sonucunda borcun ifası alacaklı için yararsız kalmışsa veya sözleşmede borcun ifasının belirli bir sürede veya zamanda gerçekleşmemesi halinde ifanın kabul edilmeyeceği düzenlenmişse alacaklının ihtar çekmesine gerek yoktur.

Adana Sulh Hukuk Mahkemesi 2020/78 değişik iş 30.07.2020 tarihli bilirkişi raporunda müvekkilin satın almış olduğu konut eksikliklerinin halen giderilmediği eksiklikler için belli bir bedel biçildiği, bu bedelinde 11.750 TL olduğu ekte sunduğumuz numarası belirtilen değişik iş dosyasıyla da mevcuttur.(Ek)

Temerrüt (gecikme, direnim) halinde bulunan borçlu kendisine verilen uygun süreye karşın yine de borcunu ifa etmeyecek olursa, ya da ihtar çekip süre verilmesine gerek olmayan haller gerçekleştiyse; alacaklı kanunda kendisine tanınan üç haktan birini seçmekte serbesttir. Alacaklıya tanınmış olan bu haklardan ilki şudur;

Alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir. Bu halde, borcun ifasına ek olarak gecikme tazminatı olacaktır. Bu hakkın kullanımı borcun imkânsızlaşmamış olmasına bağlıdır, borcun aynen ifa edilebilmesi mümkünse, alacaklı ifaya ek olarak gecikme sebebiyle uğradığı zararı isteyebilir,

Buna ek olarak borçlu temerrüde kendi kusuru ile düşmüşse sözleşmenin hükümsüz kalması sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini de ayrıca talep edebilecektir. denilmektedir.

5-) Görüldüğü üzere gerek TBK genel hükümleri ve özel kanun hükmünde olan TKHK özel hükümleri uyarınca mütemerrit gerek müvekkilimin yaptığı tüm ihtarlar, konut eksikliklerini belirten bilirkişi raporuna rağmen hala müvekkilimin kullanamadığı konutun eksikliklerini tamamlamamıştır.

6-) Yukarıda arz ve izahına çalıştığımız sebeplerle eldeki davayı açmak zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: 6098 SK, HMK  TKHK, vs ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER:

1-) Tapu Belgesi

2-)Adana Sulh Hukuk  Mahkemesi’nin 2020/78  D. İş Dosyası

3-) Bilirkişi Raporu

4-)Keşif,

5-) Tanık , Yemin ve Yasal Diğer Tüm Deliller (Tanık isimleri daha sonra bildirilecektir)

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle ayıplı satılan taşınmaz nedeniyle bina eksiklik bedeli olarak 11.750,00 -TL ve taşınmazın eksiksiz devredileceği tarihten bu yana davalı tarafın kusuru sebepli müvekkilin ödemiş olduğu kira bedeli olarak şimdilik 750 TL kira bedelinin dava tarihinden itibaren  hesaplanacak kanuni faizi  ile  davalıdan tahsiline karar verilmesine, asıl dava ve değişik iş dosyasının  yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.04.01.2021

Davacı Vekili

EKLER:  

1-) Tapu Örneği

2-) Değişik İş Bilirkişi raporu

3-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin