Covid-19 Nedeniyle Kira Bedelinin Uyarlanması Dava Dilekçesi

ADANA MAHKEMESİ’NE

İHTİYATİ TEDBİR İSTEMLİDİR.

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : İhtiyati tedbir kararı verilmek suretiyle kira bedelinin uyarlanması istemidir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimiz ile kiraya veren davalı arasında …/…./…başlangıç tarihli, … süreli kira sözleşmesi düzenlenmiş olup ilgili kira sözleşmesi uyarınca kiraya verene ait taşınmaz restoran olarak kullanılmak üzere …. Bedelle müvekkilimize kiraya verilmiştir. (EK -1)

2-) Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını Mart 2020 ayından itibaren ülkemizde görülmeye başlanmış ve bu kapsamda hastalığın yayılmasının kontrol altına alınması amacıyla çeşitli tedbirlere başvurulmuştur. Bu tedbirler kapsamında olmak üzere zaman zaman ve ihtiyaç durumuna göre sokağa çıkma yasağı uygulanması, iş yerlerinin kapatılması veya esnek çalışma, evden çalışma gibi değişkenlik gösteren tedbirler uygulanmış olup, salgının etkilerinin ve yetkili kurumlarca alınan tedbirlerin halen devam ettiği bilinmektedir. Bu boyuttaki salgın hastalık, gerek dünyada gerekse ülkemizde şu ana kadar tecrübe edilmemiş sonuçlar doğurmuş, özellikle bazı sektörlerin salgından ve alınan tedbirlerden daha fazla etkilendiği görülmüştür.

Ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle müvekkilimizin restoranı … ayından … ayına kadar kapalı kalmış, daha sonra alınan önlemler çerçevesinde sosyal mesafenin korunması için müşteri kapasitesi düşürülmüştür.

3-) 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 138. maddesinde “Aşırı İfa Güçlüğü” madde başlığı altında “Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural

olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır. Bu madde hükmü yabancı para borçlarında da uygulanır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Genel olarak sözleşmelerde “Ahde vefa ilkesi” geçerlidir. Ancak Türk Borçlar Kanunu’nun 138.maddesinde açıklandığı üzere sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmesi beklenmeyen olağanüstü bir durumun ortaya çıkması durumunda sözleşmeye bağlılık ilkesinin sıkı bir şekilde uygulanması, hakkaniyete aykırı olacağından hakimin sözleşmeye müdahalesi ve sözleşmeyi yeni koşullara uyarlaması mümkündür.

Yaşanılan salgın hastalık sürecinin olağanüstü bir durum olduğu ve taraflarca öngörülemeyeceği açıktır. O halde genel olarak salgın hastalık sürecinin Türk Borçlar Kanunu’nun 138.maddesinde belirtilen olağanüstü durum olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

4-) Yukarıda izah etmiş olduğumuz nedenlerle kira sözleşmesine konu taşınmazda restoranı bulunan müvekkilimizin restoranının salgın sebebiyle alınan önlemler çerçevesinde bir süre kapatıldığı, bu süre içerisinde gelir elde edememiş olduğu, iş hacminde ciddi düşüşler meydana gelmiş olması değerlendirildiğinde kiraya verenle yapılmış olan kira sözleşmesindeki edimler arasındaki dengenin pandemi sürecinin yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle bozulduğu ortadadır. Bu kapsamda aylık …. TL olan kira bedelinin …. TL olarak uyarlanmasını, esas hakkında karar verilinceye kadar müvekkilimizin kira bedelini ödeyememesi durumunda haciz ve tahliye tehlikesine maruz kalmaması açısından aylık kira bedelinin … TL olarak ödenmesi konusunda ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle iş bu davayı açma zorunluluğumuz doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 2, 6098 S. K. m. 138, 6100 S. K. m. 389

HUKUKİ DELİLLER:

1- …/…./…başlangıç tarihli, … süreli kira sözleşmesi.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle müvekkilimiz ile kiraya veren arasındaki kira sözleşmesindeki edimler arasındaki dengenin bozulmuş olduğu, müvekkilimizin öngörülemeyen pandemi süreci ve etkileri sebebiyle kira bedelini ödeme edimi hususunda aşırı ifa güçlüğüne (TBK. m.138) düşmüş olduğu hususları değerlendirilerek öncelikle esas hakkında karar verilinceye kadar HMK.’nın 389. Maddesi uyarında kira bedelinin … TL olarak ödenmesi hususunda ihtiyati tedbir kararı verilmesini ve … TL kira bedelinin … TL olarak uyarlanarak davamızın kabulü ile, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini vekaleten talep ederiz. …/…/…

EKLER:

1- …/…./…başlangıç tarihli, … süreli kira sözleşmesi.

2- Bir adet onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili

Avukat

  • İlk yayınlanma tarihi: 06 Haziran 2021

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin
Bize WhatsApp'tan ulaşın!