Rekabet Yasağı Sözleşmesi Örneği

İşçi ile İşveren Arasında Yapılan Rekabet Yasağı Sözleşmesi 1

İlk sözleşme örneğinde işçinin işten ayrılması ardından yapılan rekabet yasağı sözleşmesi yer almaktadır.

REKABET YASAĞI SÖZLEŞMESİ 

İŞVEREN:

İŞÇİ:

SÖZLEŞMENİN KONUSU: İşçinin; işverenin işyerinde çalışırken öğrendiği iş ve ticaret sırları nedeniyle; işten ayrıldıktan sonra işverene zarar verici davranışlarda bulunmamasını sağlamaktır.
2. YAPILAN İŞ: İşçi; yukarıda yazılı işyerinde E-Sovtaj projesinde bayi ve üye ilişkileri sorumlusu olarak çalışmaktadır. E-Sovtaj Online ihale portalıdır.  Sigorta şirketlerinin hasarlı araçlarını ihale usulü satan internet sitesidir.  Bu siteden araç almak üzere ihaleye katılanlar site üyeleridir. Söz konusu personel siteye yeni üye bulma, üyelerin memnuniyetini sağlama ve şirket ile aralarındaki ilişkileri yönetme işlerinden sorumlu kişidir.

Taraflar arasındaki hizmet ilişkisi 15 tarihinde sona ermiştir.
3. İŞÇİNİN BORÇLARI:

İşten ayrılan işçi, yukarıda tarifi yapılan işin eğitimini, başından sonuna kadar yukarıda bilgileri verilen işverenden aldığını, bu işin tüm incelik ve ayrıntılarını işverenden öğrendiğini kabul ve beyan eder.

İşçi işbu sözleşmenin hitamına kadar ve bu sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren 2 yıl boyunca işyerinin bulunduğu coğrafi bölge sınırları içerisinde işveren ile doğrudan veya dolaylı olarak rekabet halinde olan hiçbir kişi veya kuruluş ile işbirliği içine girmemeyi, girmişse işbirliğini derhal sona erdirmeyi ve hizmet vermemeyi ve çalışmamayı taahhüt eder. İşçinin, belirtilen rekabet yasağını ihlali halinde, işverence işçiye yöneltilecek diğer ve her türlü tazminat hak ve talepleri saklı kalmak üzere ve bunlara ek olarak işçiye ödenen son brüt (aylık) ücretin 50 katı tutarında maktu cezai tazminatı, başkaca bir şarta, ihtara ve bir zararın ispatına gerek olmaksızın işçi tarafından ödenecektir. İşçi işbu bu cezai tazminatın tenkisini talep ve dava etmemeyi peşinen kabul ve taahhüt etmiştir.

İşçi, iş bu sözleşmeye konu iş akdi nedeni ve/veya bu vesileyle, hukuka uygun olan veya olmayan yollardan elde etmiş olduğu, İşverene,  İşveren ortaklarına veya yöneticilerine ilişkin gizli veya kamuya acık hiçbir ticari, kişisel veya teknik bilgiyi, ticari veya kişisel sırları, hiçbir resmi ya da resmi olmayan belgeyi, raporu, tabloyu veya analizi, hiçbir zaman ve hiçbir nedenle üçüncü kişilere yazılı veya sözlü olarak açıklayamaz, bu konularda 3. kişilere ima yolu ile bile olsa bilgi veremez, bunları üçüncü kişilerin yararlanmasına sunamaz ve üçüncü kişilerce elde edilebilecek şekilde ve/veya buna imkan verecek yerlerde şekillerde muhafaza edemez. Bu bilgi ve belgeleri hiçbir şekilde ve hiçbir nedenle gerek şahsi gerekse de ticari saikle hiçbir zaman bizzat kullanmaz ve mutlak surette korumakla sorumludur. İş bu sorumluluk; ticari sır mahiyetindeki bilgi ve belgeler için hizmet akdinin herhangi bir şekilde sona ermesinden sonra da süresiz (belli bir süreyle kısıtlanmış olmaksızın) olarak devam edecektir. İşçinin, ticari sırların korunmasına ilişkin sorumluluklarından herhangi birisini kasten ihlali halinde, İşverence işçiye yöneltilecek diğer ve her türlü tazminat hak ve talepleri saklı kalmak üzere ve bunlara ek olarak işçiye ödenen son brüt (aylık) ücretin 50 katı tutarında maktu cezai tazminatı, başkaca bir şarta, ihtara ve bir zararın ispatına gerek olmaksızın işçi tarafından ödenecektir. İşçi işbu bu cezai tazminatın tenkisini talep ve dava etmemeyi peşinen kabul ve taahhüt etmiştir.

İşverenin bu nedenle zararı daha fazla olursa, fazlasını talep hakkı saklıdır.

4.İŞVERENİN BORÇLARI VE SORUMLULUKLARI: İşveren;

İşçinin işyerinden ayrılması akabinde onun kişiliğini, itibarını zedeleyici hareketlerde bulunmayacağını, bu konuda dürüstlük kurallarına uyacağını aksi şekilde davranışlarda bulunması durumunda son brüt (aylık) ücretin 50 katı tutarında maktu cezai tazminatı ödeyeceğini, kabul beyan ve taahhüt eder.

İşçinin İş Kanunundan kaynaklanan tüm hak ve alacaklarını ödeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

İşçinin bu nedenle zararı daha fazla olursa, fazlasını talep hakkı saklıdır.

5.İŞVERENİN HAKLARI: İşveren; işçinin yasaklanan davranışlarının engellenmesini ve durdurulmasını ilgili mercilerden talep edebilecektir.

6.YETKİLİ MAHKEME: Bu sözleşmenin hükümlerine aykırı hareketlere ilişkin uyuşmazlıklarda ve tazminat davalarında İSTANBUL mahkemeleri yetkilidir.

7. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ: Sözleşmenin süresi 5 yıldır.

8. SÖZLEŞMENİN YÜRÜRLÜĞÜ: Bu sözleşme imza tarihinde yürürlüğe girecektir.

9. SÖZLEŞME TARİHİ :

İMZA

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukat

Rekabet Yasağı Sözleşmesi Örneği 2

Bu sözleşme örneğinde ise işçi ile işveren arasında işçi henüz işe başlamadan sözleşme yapılmaktadır.

REKABET ETME YASAĞI SÖZLEŞMESİ

Madde 1- Taraflar

İşbu sözleşme 12 tarihinde, Adana adresinde mukim Ahmet Hakyemez (bundan sonra İŞVEREN olarak anılacaktır.) ile 11232212 T.C. Kimlik numaralı Mehmet Haksever (Bundan sonra İŞÇİ olarak anılacaktır.) arasında 15 tarihli iş sözleşmesine ek olarak kabul edilmiştir.

Madde 2- ŞARTLAR VE REKABETE İLİŞKİN HÜKÜMLER

İŞÇİ çalıştığı süre boyunca, haksız rekabetin konusunu oluşturacak eylemlerden kaçınacağını kabul ve taahhüt eder.

İŞÇİ; taraflar arasında akdedilen 15 Tarihli iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, İŞÇİNİN İŞVEREN ile ilişiği kesildiği andan itibaren 2 yıl boyunca İŞVEREN’in merkezinin bulunduğu il sınırları (Adana) içerisinde, İŞVERENE karşı herhangi bir şekilde rekabet etmekten, rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı, İŞVEREN’in müşteri çevresi, ticari sırları ya da yaptığı işlerle alakalı olarak edindiği bilgileri ve belgeleri paylaşmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

Rekabet etme yasağına konu iş türü; trafik kazalarına ilişkin olarak araçlarda meydana gelen değer kaybı, araç sahiplerinin uğradığı kazanç kaybı, araçlarda oluşan hasarın niteliği ve hasar bedeli, pert işlemleri, poliçelerdeki hukuksal koruma teminatı işlemleri, prim farkı işlemleri, trafik kazası neticesinde tarafların kusur oranlarının belirlenmesi ve değiştirilmesi ile trafik kazalarına ilişkin diğer tüm işlemleri ve bu işlemlerle alakalı teknik, ticari ve hukuki tüm konularda işçinin iş tanımına giren konuları kapsamaktadır. İşçi bu kapsamda, İŞVEREN ile rekabet edecek bir işi şahsen yapmamayı, İŞVEREN’in müşterileri ile veya İŞVEREN’in rakibi durumundaki işletmelerde çalışmamayı, rakip işletmelerde sınırlı sorumlulukla dahi olsa ortak, üye, yönetici, müdür, denetçi, danışman, eksper gibi sıfatla alakadar olmamayı kabul, beyan ve taahhüt eder.

İŞÇİ’nin, İŞVEREN’in müşterileri ile veya rakibi işletmelerle dolaylı da olsa yukarıda sayılan şekillerde alakadar olması mezkur maddeye aykırılık teşkil eder.

Madde 3- Cezai Şart

İŞÇİ, işbu sözleşmenin 2’nci maddesindeki rekabet etmeme yükümlülüğüne aykırı hareketi sebebiyle İŞVEREN’in uğradığı her türlü zarardan sorumlu olduğu gibi bu tazminat yükümlülüğünden ayrı olarak son aldığı net ücretin 50 katı tutarında cezai şartı da İŞVEREN’e ödemekle yükümlüdür.

İŞÇİ, cezai şartı ödeyerek rekabet etmeme yükümlüğünden ve tazminat yükümlülüğünden kurtulamaz.

İŞVEREN; Borçlar Kanunun Madde 446/3 uyarınca, ceza koşulu ve doğabilecek ek zararların ödenmesi dışında İŞÇİ’nin yasağa aykırı davranışına son verilmesini isteyebilir.

İŞVEREN’in fazlaya ilişkin hakları ile diğer hakları saklıdır.

Madde 4- Yetkili ve Görevli Mahkeme

Taraflar, rekabet etme yasağının ihlal edilmesinden doğan ihtilafların görevli ve yetkili mahkemesinin İstanbul Anadolu Mahkemeleri ve İcra Daireleri olduğunu beyan, kabul ve taahhüt eder.

Madde 5- Diğer Hükümler

İşbu rekabet etme yasağını öngören sözleşme 13 tarihinde, taraf iradelerine uygun olarak 5 madde halinde düzenlenmiş, doğruluğu birlikte okunarak imzalanmış ve birer nüshaları taraflara ibraz edilmiştir.

İŞÇİ-İŞVEREN

(Adı Soyad, İmza)-(Kaşe ve İmza)

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir