İş Kazası Birleştirme Talepli Ek Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE

Adana İş Mahkemesi’nin 14 E. sayılı dosyası ile birleştirilme taleplidir.

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

TALEP KONUSU: Fazlaya ilişkin talep ve sair talep ve dava haklarımız saklı kalmak üzere 1.000,00 TL maddi tazminat, 50.000,00 TL manevi tazminat talebimiz olmak üzere toplam 51.000,00 TL’nin kaza tarihi olan 14 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte iş bu dava davalısından ve birleştirilmesi talep olunan davanın davalılarından müteselsilen ve müştereken tahsiline karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR

1) Müvekkil, davalı firmanın Adana adresinde bulunan İnşaat Şantiyesi’nde şap ustası olarak çalışmakta iken, 12 tarihinde meydana gelen iş kazası neticesinde feci şekilde yaralanmış, kalıcı olarak iş göremez hale gelmiştir. (Ek: Vizite Kağıdı)

2) Kaza, müvekkilin kullandığı şap makinesi kapağının patlaması sonucu meydana gelmiş olup, müvekkilin yüzüne isabet eden makine kapağı müvekkilin yüzünde ve diğer bölgelerinde kırıklara ve yanıklara sebep olmuştur. (Ek: Fotoğraflar)

3) Ağır şekilde yaralanması sebebiyle aylarca hastanede yatmış, tehlikeli ameliyatlar geçirmek zorunda kalmıştır. Yine yüzünde kalıcı hasar ve izler kalmış, halen çiğneme, yutkunma gibi temel faaliyetleri yerine getirememektedir. Tüm bu süreçte müvekkilin maddi ve manevi açıdan perişan olduğu aşikârdır.

4) Söz konusu kazanın oluşumunda kusur hem alt işverene hem üst işverene hem de şantiye şefine ait olup, davalılar İş Yasası md 77 vd. maddeleri ile ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün emredici hükümlerine aykırı davranmış ve işyerinde alınması gerekli önlemlerin almayarak işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yükümlülüklerine aykırı davranmışlardır. Kanaatimizce şap makinesinin düşük kalitede oluşu ve inşaatta kullanılan kumun topraklı veya kalın taşlı olmasından dolayı meydana gelmiş olup, müvekkilin herhangi bir müterafik kusuru bulunmamaktadır. Yine üst işveren olan davalı, kullanılan makinelerin, şantiyenin ve işçilerin güvenliğini sağlayamamıştır.

5) Zira müvekkil 1995 yılında inşaatlarda çalışmaya başlamış, uzun bir süredir de şap ustası olarak çalışmakta olan bir işçidir. Kazanın meydana geldiği inşaat sahasında çalışmaya başlayalı henüz 2 gün olmuş iken bu kaza meydana gelmiştir.

6) Kazanın meydana geldiği şantiye davalı firmaya ait olup, firma üst işveren konumundadır. Zira müvekkilin sigortalı işçisi olarak çalıştığı firma, söz konusu şantiyenin ince işçilik ve dekor işlerini yapmaktadır ve alt işveren konumundadır.

7) Alt işveren ve diğer diğer sorumlulara karşı açtığımız maddi-manevi tazminat istemli dava Adana İş Mahkemesi’nin 14 E. sayılı dosyası nezdinde devam etmektedir. Davalı İnş. Şirketinin üst işveren olduğu, bahsi geçen dava açıldıktan sonra öğrenilmiştir.

8) Anılan sebeplerle iş bu davanın Adana İş Mahkemesi’nin 11 E. sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesini talep ediyoruz.

9) Müvekkil işçinin sakatlığı nedeniyle meslekte kazanma gücünde oluşan kayıp oranı ve efor kaybı için maddi tazminat isteme zorunluluğu hasıl olmuştur.

10) Yine müvekkilin geçirmiş olduğu iş kazası nedeniyle aylarca süren ve halen devam etmekte olan tedavi sürecine tabi tutulması, yüzde meydana gelen yaralanmaların çehrede değişiklik meydana getirmesi sebebiyle herkesçe görülebilir olması, genç yaşta malul kalması ve bunun müvekkilin psikolojisini olumsuz yönde etkilemesi, tüm bunlarla da sınırlı kalmayıp; şu an tedavisi tamamlanmadığından çalışamaması ve uzun bir süre daha çalışamayacak olması, bu sebeplerle de ağır ekonomik sıkıntılar yaşaması nedeniyle müvekkilin çektiği acıların, ızdırabın ve sıkıntıların bir nebze de olsa giderilebilmesi için manevi tazminat talep etme gereği de doğmuştur.

11) Müvekkil işe, kazadan bir gün önce başlamıştır. Müvekkil günlük 75 TL yevmiye ile yemek ve yol parası karşılığında çalışma hususunda anlaşmışlardır. Kaldı ki müvekkilin yaşı ve deneyimi gereği düşük bir ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu husus yargılama sürecinde ortaya çıkacaktır.

12) Dava ve taleplerde müteselsil sorumluluğa dayanılmış olup, davalıların tam kusuruna dayanılmamış, indirimi kabil tüm faktörler gözetlenerek talepler denkleştirilerek sunulmuştur.

HUKUKSAL NEDENLER: HMK, 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı yasa ve sair mevzuat.

DELİLLER: Ekli delil listesinde sayılmıştır.

NETİCE VE TALEP: Arz edilen nedenlerle fazlaya dair talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla; müvekkil için 1.000,00 TL maddi tazminat, 50.000,00 TL manevi tazminat talebimiz olmak üzere toplam 51.000,00 TL’nin kaza tarihi olan 12 tarihinden itibaren yasal faizi mahkeme masrafları ve avukatlık ücretiyle birlikte; iş bu dava davalısından ve birleştirilmesi talep olunan davanın davalılarından müteselsilen ve müştereken tahsiline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

EKİ: a) Vekâletname, b) Yetki belgesi, c) HMK md 121 gereği, Delil listesi ve ekleri (bir örnekleri de dava dilekçesine ekli şekilde davalıya gönderilmek üzere sunulmuştur.),

Davacı Vekili

DELİLLERİMİZ:

1. Müvekkilin tedavi gördüğü Adana Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nce düzenlenmiş tedavi evrakları,

2. Adana Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nce düzenlenmiş Sağlık Kurulu Raporları,

3. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Soruşturma no’lu dosyada verilen Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar,

4. SGK Hizmet Dökümü

5. Adana İş Mahkemesi’nin 11 E. sayılı dosyası

6. HMK md.195 gereği,

a) Davalı işyerinden davacıya ait personel dosyasının istenilmesi,

b) Olayla ilgili ceza evraklarının Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 11 Soruşturma no’lu dosyadan davacının adı,() TC kimlik no.su() ve kaza tarihi () belirtilmek suretiyle istenmesi,

c) Davacının tedavi evraklarının tedavi gördüğü hastanelerden TC Kimlik bilgisi , varsa hasta dosya numarası da eklenmek suretiyle istenmesi,

Adana Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi

d) Tedavi evraklarının gelmesinin akabinde, davacının tedavi gördüğü hastaneye müzekkere yazılarak tedavisinin devam edip etmediği, sekel mahiyette arızasının kalıp kalmadığı hususlarının sorulmasına,

e) Bu yazı cevabı doğrultusunda, davacının iş göremezlik oranının tespiti için dosyanın …….Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi’ne gönderilmesi,

7. Fotoğraflar (Adana İş Mahkemesi’nin 2014/11 E. sayılı dosyasına sunulmuş olup, bahsi geçen dosyadan celbini talep ederiz.)

8. Tanıklar (kazanın meydana gelişi ile ilgili beyanda bulunacaklardır) ;

(Tanıklarımızın adres ve telefon bilgileri daha sonra bildirilecektir.)

9. Bilirkişi raporu :Davacının maddi zararının tespiti için aktüerya uzmanından alınacak bilirkişi raporu,

10. Şti.’ye ait Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları,

11. Vesair delil.

Delillerimizi sayın mahkemenize saygı ile sunar, gereğinin takdirini arz ve talep ederim.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir