İşe İade Sonrası Alacak Dava Dilekçesi

İşe İade Sonrası İşe Başlatılmayan İşçi Alacak Davası Dilekçesi 1

İşe İade Davasının Lehe Sonuçlanması Halinde Açılan Alacak ve Tazminat Davası Dilekçesi:

ADANA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİNE

DAVACI:

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Alacak

DAVA DEĞERİ : 15.000 TL (Harca esas değer)

AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkil, Adalet Sendikasına bağlı olarak davalı işverende işçi olarak çalışmakta iken iş akdi 15 tarihinde geçerli bir neden olmaksızın fesih edilmiş ve kıdem, ihbar tazminatı ve kullandırılmayan yıllara ait izin ücreti kendisine bu tarih yani 15 tarihinde nakden ödenmiştir.

2- Adana İş Mahkemesinin 11 tarih ve 13 sayılı kararı ile feshin geçersizliğine ve müvekkilimizin işe iadesine ve yasal hakların ödenmesine karar verilmiştir (Ekte sunulmuştur). Yerel Mahkeme kararı Yargıtay 9. HD.’nin kararı ile ONANMIŞTIR (Ekte sunulmuştur).

3- Kesinleşen mahkeme ilamının tebliğinden sonra ekte sunulan Adana 4. Noterliğinin 18 yevmiye ve 22 tarihli ihtarnamesi ile yasal süresi içinde işe iade müracaatı yapılmışsa da talebimiz olumlu karşılanmamış davalı işverence mahkeme ilamında geçen işe başlatmama ve boşta geçen tazminatlar müvekkil hesabına aktarılmıştır.

4- Yargıtay kararlarına göre, feshin geçersizliğine ve işe iadeye karar verilmekle, iş sözleşmesinin devam ettiği ve işe başlatmama halinde feshin bu tarihte gerçekleştiği kabul edildiği, yine boşta geçen 4 aylık sürenin ihbar, kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin alacağının hesabında nazara alınması gerektiği, iş ilişkisinin sona erdiği işe başlatmama tarihine kadarki yapılmış olan zamların göz önünde bulundurularak kıdem, ihbar tazminatı ve izin ücretlerinin hesap edilmesi, kıdem tazminatı tavanının aşılması halinde kıdem tazminatı tavanının dikkate alınması gerektiği görülecektir.

5- Bu durumda müvekkilimizin iş akdi, fesih tarihi olan 28 tarihinde sona ermediği, aksine işe iade müracaatı yaptığımız 28 tarihi üzerine işverence işe başlatılmadığı 1 aylık sürenin dolumu tarihinde iş ilişkisi sona erdiği ve fesih tarihinden sonraki (yani 26 tarihinden sonraki) 4 aylık sürenin hizmet süresine dahil edilmesi ve bunun sonucu kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve izin ücretinin hesabında 4 aylık sürenin de eklenmesi ve iş ilişkisinin sona erdiği 1 aylık sürenin dolum tarihine kadarki yapılmış olan zamların göz önünde bulundurularak kıdem, ihbar tazminatı ve izin ücretinin hesap edilmesi, kıdem tazminatı tavanının aşılması halinde kıdem tazminatı tavanının dikkate alınması gerektiği aşikardır.

İşbu sebeplerle işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

DELİLLER:

1- Adana İş Mahkemesi’nin 22 tarih ve 13 sayılı kararı,

2- Yerel Mahkeme kararını onayan Yargıtay 9. HD.’nin ilamı,

3- İşe iade müracaatını yaptığımız Adana Noterliğinin 16 yevmiye ve 18 tarihli tebliğ şerhine havi ihtarnamesi,

4- Müvekkilimizin Adalet sendikası üyesi olduğunun Adana Şube Başkanlığından sorulması ve davalı işverenle taraf sendika arasındaki 2020 yıllarına ait TİS örneklerinin Sendikadan celbi,

5- Kıdem tazminatı tavanı,

6- Bilirkişi incelemesi,

7- Tanık anlatımları ve her türlü yasal delil.

TANIKLAR:

HUKUKİ SEBEPLER: İş Kanunu ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda kısaca açıklanan ve resen nazara alınacak sebeplerle her talebimizde fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere;

1- Şimdilik 5.000 TL kıdem tazminatı farkının fesih tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

2- Şimdilik 500 TL ihbar tazminatı farkının dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte,

3- Şimdilik 500 TL izin ücreti farkı dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte, yargılama giderleri ile ücreti vekâletin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini, davacı vekili olarak saygılarımızla arz ve talep ederim.

Davacı Vekili

İşe İade Sonrası İşe Başlatılmayan İşçi Alacak Davası Dilekçesi 2

ADANA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

DAVA DEĞERİ:

KONU: İşçilik hak ve alacaklarına ilişkin taleplerimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

1- Müvekkilimiz, davalı şirketin şehir içi ve şehir dışı kargo taşımacılığı hizmetlerini yürütmektedir. Şirket ile müvekkilimiz arasında belirsiz süreli iş akdi bulunmaktadır.

2- Müvekkil davalı şirkette 12 tarihinde işe başlamış ve iş akdinin fesih tarihi olan 16 tarihine kadar kesintisiz olarak ve resmi kayıtlara göre 5.000 TL net ücret ve yemek parası almaktadır.

Müvekkilim iş aktinin haksız feshi üzerine işe iade istemiyle davalı şirkete karşı açılan davada mahkemenin kararıyla;

Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı nezdinde İŞE İADESİNE,

Davacının yasal süresi içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içerisinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminatın miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren 4  aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,

Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücretin davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE, karar verilmiştir. Söz konusu karar Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesinin 12 tarih ve 13 Sayılı “İstinaf Başvurusunun Esastan Reddine” ilişkin hükmü ile   tarihinde kesinleşmiştir. Söz konusu kesinleşmiş karar tarafımıza 13 tarihinde tebliğ edilmiştir.

Bunun üzerine davalı işverene yasal süresi içerisinde Adana Noterliği’nin 12 tarih ve 11 yevmiye no’lu ihtarnamesi keşide edilmek suretiyle işe iade talebi ve ücret haklarının ödenmesi talebinde bulunulmuştur.

3- Davalı işveren taraf, 12 no’lu  ihtarnamesiyle davacı işçiye; “eski görev ve pozisyonunda işe başlayabileceğini, iş bu ihtarnamenin tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde Adana adresinde kurulu Bölge Müdürlüğü İnsan Kaynakları Departmanı’na müracaat etmesi gerektiğini” bildirmiştir.

4- Davacı müvekkil 12 tarihi 10:00 saatlerinde belirtilen adres ve departmana gitmiş ancak işveren taraf; “ihtarda bildirmiş oldukları pozisyonda herhangi bir açık bulunmadığını, personele ihtiyaç olmadığını ve müvekkilimi işe alamayacaklarını” beyan etmiştir.  Bu durum davacı müvekkilce, 15 yevmiye no’lu ihtarnamesiyle davalı karşı tarafa bildirilmiştir.

Yargıtay içtihatlarına göre işveren işe davetinde ciddi olmalı ve yalnız işe başlatmama tazminatından kaçınmak için işe davette bulunmamalıdır. Böyle bir durumda iş sözleşmesinin işverence feshedildiği kabul edilir.

İşverenin işe davete dair beyanında ciddi olması gerekir. İşverenin işe başlatma amacı olmadığı halde işe başlatmama tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı, gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez.

İŞÇİNİN İŞE İADE SONRASINDA BAŞVURUSUNA RAĞMEN İŞE BAŞLATILMAMASI HALİNDE, İŞE BAŞLATILMAYACAĞININ SÖZLÜ YA DA EYLEMLİ OLARAK AÇIKLANDIĞI TARİHTE VEYA BİR AYLIK BAŞLATMA SÜRESİNİN SONUNDA İŞ SÖZLEŞMESİ İŞVERENCE FESHEDİLMİŞ SAYILIR.

Yargıtay 9.HD. 14.10.2008 gün 2008/29383 E, 2008/27243 K.

AÇIKLANAN NEDENLERLE DAVALI İŞVEREN TARAFIN İŞE İADE DAVETİNİN SAMİMİ OLMADIĞI AÇIKÇA ORTADADIR.

Bu sebeple de; İş Kanunu Madde 21 gereğince davacı müvekkile işe başlatmama ve boşta geçen süre tazminatları ödenmelidir.

5- Müvekkilim, davalı şirkette çalıştığı süre içerisinde maaş ve diğer ücretlerini banka şubesinden almış olup elden ödeme almamıştır. Ayrıca; maaştan bir iki kez kesinti olmuştur.

Müvekkil davacının gerek hak etmiş olduğu tazminatları ve gerekse işçilik alacaklarının hiçbiri ödenmemiştir. Bu sebeple huzurdaki davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

6- Kıdem tazminatı Yönünden: Müvekkilimiz davalı işveren hizmetinde bir yıldan fazla çalışmış bulunduğundan ve işveren tarafından haksız fesih sonucu işten çıkarıldığından dolayı kıdem tazminatı alacağına hak kazanmıştır. Müvekkilimize kıdem tazminatı ödenmemiştir. Müvekkilimizin kıdeme esas fesih tarihi 12 tarihidir.

7- İhbar tazminatı yönünden:  Müvekkilimin iş akdi gerekli ihbar sürelerine uyulmadan tek taraflı bir şekilde haksız ve bildirimsiz olarak feshedilmiş buna karşılık ihbar tazminatı da ödenmemiştir.

8- Yıllık Ücretli İzin yönünden: 4857 sayılı İş Kanunu md 53  “işyerinde işe bağladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilir” amir hükmünü içermektedir.

Müvekkilim davalı işyeri hizmetinde uzun yıllardan beri çalışmış olduğundan yıllık ücretli izni hak etmiştir. Müvekkilime  yıllık izin kullandırılmamış, çalıştırılmıştır ancak buna karşılık yıllık izin alacakları ödenmemiştir.

9- AGİ alacağı: Müvekkilimize iş kanunundan kaynaklanan AGİ alacağı da ödenmemiştir.

10- Fazla Mesai çalışması: Müvekkil çalıştığı süre boyunca her gün saat 9-8 arasında çalışmıştır.  

11- Hafta tatili Çalışması: Müvekkilim haftanın 7 günü çalışmış, kanun gereği tanınan tatil hakkı hukuka aykırı olarak kullandırılmamış, buna karşılık gelen ücreti de ödenmemiştir. 

12- UBGT alacağı yönünden:  Müvekkilim hafta tatili, genel tatil, ulusal bayramlar, dini bayram ve arife günlerinde aynı tempo ile çalışmıştır. Ancak bunun için ücret ödenmemiştir.

13- Tarafımızca ARABULUCU DAVA ŞARTI YERİNE GETİRİLMİŞ, (Arabuluculuk numarası: 122315561)  Yapılan başvuru sonucu davalıyla anlaşmaya varılamamıştır. Bununla ilgili tutanak dilekçemiz ekindedir.  Haklı davamızın kabulüne karar verilmelidir.

HUKUKİ DELİLLER:  Adana İş Mahkemesi’nin  15 sayılı dosyası, İşyeri şahsi sicil dosyası, Sgk dosyası, İhtarnameler, Tanık, Bilirkişi, keşif, yemin, banka dekontları, emsal ücret araştırması,  Arabuluculuk anlaşamama tutanağı ve diğer sair deliller.

HUKUKİ SEBEBLER: 4857 Sayılı İş kanunu, 5580 sayılı yasa ve sair mevzuat

NETİCE VE TALEP: Fazlaya ilişkin her türlü dava, talep haklarımız saklı kalmak kaydı ile şimdilik;

A) Kısmi Dava Olarak;

100-TL net Kıdem tazminatı alacağı,

100-TL net İhbar tazminatı alacağı,

10-TL net Yıllık izin alacağı,

10-TL net AGİ alacağı,

1.000-TL 4 aylık brüt ücret tutarında işe başlatmama tazminatı,

1.000-TL  4 aylık brüt ücret tutarında boşta geçen süre tazminatı

olmak üzere olmak üzere TOPLAMDA 2.220-TL kısmi alacağımızın iş akdinin fesih tarihinden itibaren bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte DAVALIDAN TAHSİLİNE,

B) Belirsiz alacak davası olarak: Fazlaya ilişkin her türlü dava, hak ve alacak taleplerimiz saklı kalmak kaydı ile şimdilik 6100 Sayılı yasanın 107. maddesi uyarınca tahkikat sonucunda toplanacak delillere göre alacak tutarlarının tam ve kesin olarak belirlenmesinin mümkün olduğu anda arttırılmak üzere;

10-TL net Fazla çalışma alacağı,

10-TL net UBGT alacağı ve

10-TL net Hafta tatili çalışması olmak üzere TOPLAMDA 30-TL belirsiz alacağımızın, dava tarihinden itibaren işleyecek (4857 sayılı İş Kanunu’nun 34 üncü maddesine göre) en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte DAVALIDAN TAHSİLİNE,

C) Yargılama giderleriyle, dava vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı vekili

Ek: Vekaletname,, İhtarnameler, Arabuluculuk son tutanağı aslı, Celbi Gereken Deliller, 11231 sayılı dosyasının ilgili mahkemesinden celbine, Banka hesap hareketlerinin maaş almakta olduğu bankadan celbine karar verilmesini talep etmekteyiz.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir