Belirsiz Alacak İş Davası Dilekçe Örneği

ADANA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

VEKİLLERİ:

DAVALI:

KONU: Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla maaş (ücret) alacakları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık ücretli izin alacağı, bayram/genel tatil alacağı kalemlerinden müteşekkil toplam 600 TL tazminatın tahsili istemidir.

HARCA ESAS DEĞER:

AÇIKLAMALAR:

Hizmet Süresi

Müvekkil, … tarihinde davalı işveren nezdinde çalışmaya başlamış ve iş akdinin feshedildiği … tarihine kadar burada çalışmaya devam etmiştir. İş ilişkisi boyunca daima sorumluluklarının bilincinde olan müvekkil, iş akdi feshedilene kadar özveri ve sadakat ile çalışmıştır.

İş ilişkisi süresince kanunda belirtilen sürelerin çok üzerinde çalışmak, fazla mesai yapmak zorunda bırakılan müvekkil; ayrıca yıllık izin haklarını kullanmak imkânından mahrum bırakılmış ve tüm bu çalışmalarının karşılığı olan ücretler de davalı işveren tarafından kendisine ödenmemiştir. İş sözleşmesinde belirtilen ücret ve primlerini sadece ilk altı ay düzenli olarak almış olan müvekkile, …’dan itibaren aylık ücretleri ödenmemeye başlanmıştır. Müvekkil bu süre zarfında sadece hak kazandığı primlerin bir kısmı ile hayatını idame ettirmiştir. Defalarca maaşlarının, fazla mesai ücretlerinin, diğer ücret alacaklarının ödenmesini ve yıllık izinlerinin kullandırılmasını talep eden müvekkile herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Sadece hakkı olanı isteyen müvekkil, psikolojik ve sözlü baskı uygulanarak istifaya zorlanmıştır.

Müvekkilin SGK primleri davalı işveren tarafından iş sözleşmesinde belirtilen tutardan da yatırılmamıştır. Ayrıca müvekkil …’de ücretsiz izne çıkartılmış ve bu kapsamda kendisinin hak kazandığı devlet tarafından ödenen ücretsiz izin ücretleri bile kendisine verilmemiştir.

Davalı işverenin tüm bu haksız uygulamaları neticesinde işçilik alacakları konulu işbu alacak davasını açmak zorunlu hâle gelmiştir.

“İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı” Kapsamındaki Beyanlarımız

Müvekkil, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24. maddesine dayanarak … Noterliği’nden davalı işverene çektiği ihtarname ile … tarihinden itibaren iş akdini feshetmiştir. (Ek-1: İhtarname)

Söz konusu maddeye göre işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse süresi belirli olsun veya olmasın işçi, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi sadece temel ücretinin değil; geniş anlamda ücretinin, başka bir anlatımla her türlü ücret eklerinin ödenmemesi nedeniyle de bu hakkını kullanabilir.

Yukarıda da belirtildiği üzere temel ücretini dahi yalnızca kısa bir süre düzenli olarak almış olan müvekkil; hâl böyleyken temel ücretinden kısmen, fazla çalışma ücreti vb. alacaklarından ise tamamen mahrum bırakılmıştır.

Davalı İşveren Nezdindeki Çalışma Şartları

Müvekkil davalı işveren nezdinde işe başladığı günden iş akdini feshettiği güne kadar pazar günleri hariç olmak üzere her gün 09.00-18.00 saatleri arasında çalışmıştır. Haftanın altı günü belirtilen mesai saatlerinde çalışmış olan müvekkil, haftada bir gün izinli olup bugünlerde çalışmamıştır.

Alınan Aylık Ücret

Yalnızca ilk altı ay boyunca düzenli şekilde aylık olarak elden ücret ödemesi yapılan müvekkile, banka yoluyla herhangi bir ödemede bulunulmamıştır. Müvekkilin aldığı aylık ücret … TL ve primdir. Müvekkile iş ilişkisinin son iki yılında ise herhangi bir aylık ücret ödemesi yapılmamıştır.

Fazla Çalışmaya İlişkin Beyanlarımız:

Müvekkil davalı işveren nezdinde çalışmış olduğu süreler boyunca devamlı olarak fazla mesaiye kalmış ancak bunların ödemesi yapılmamıştır. Fazla çalışmaların karşılığının ödendiğini ispatı ise işveren üzerindedir. Bu konuda yazılı delil gereklidir. İşverenin ödeme olgusunu tanıkla ispatı mümkün değildir. Ayrıca fazla mesai alacaklarının çıplak brüt ücret üzerinden hesaplanarak tarafımıza ödenmesini talep etmekteyiz.

Davaya ilişkin Yargıtay kararlarının ilgili kısımları aşağıdadır:

“Dava konusu fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının kanıtlanması için tanık deliline dayanıldığı ve söz konusu alacakların tanık anlatımları ile kanıtlanması durumunda hesaplanacak alacak miktarından hâkimin takdir yetkisine bağlı olarak yapılacak indirim oranı baştan belirli olmadığından, somut olayda fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının belirsiz alacak davası konusu olabileceği kabul edilmelidir.” (Belirsiz alacak davasının ispatına yönelik Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı.)

“Bordro imzalı olsa da bordroda fazla mesai çalışmaları karşılığı ücret göstermelik ve sembolik olarak gösterilmiş ise bu durumda da işçi tanıkla daha fazla mesai yaptığını kanıtlarsa bu halde fark ücretleri hesaplanmalıdır.” demiştir.  (Fazla mesailerin ispatına yönelik Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2017/5183 E. ve 2017/10623 K. sayılı kararı.)

“Fazla çalışma ücreti, çıplak brüt ücret üzerinden hesaplanmalıdır. Yıllık izin süreleri dahil edilmemelidir. Açıklanan hususlar dikkate alınmaksızın yerel mahkemece, fazla çalışma ücret alacağı hesaplanırken çıplak brüt ücret yerine hatalı olarak giydirilmiş brüt ücret üzerinden fazla çalışma ücret alacağı hesaplanması suretiyle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.” (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2015/11065 E. ve 2018/5253 sayılı, 14.03.2018 tarihli kararı.)

“Değişen çalışma koşulları ve ekonomik göstergelere göre yeni kurallara ihtiyaç duyulsa ve esnekleşme çabaları iş hukukunun diğer bir yönü olsa da işçinin korunması temel amaç olarak varlığını hissettirir. Yasal bir hakkın kötüye kullanımının dahi korunmadığı bir hukuk düzeninde, içtihat birliğinin sağlanması temel amacına yönelik olarak dairemizce ilkeye bağlanan hususların kötüye kullanılamayacağı açıktır. İşçinin çalışmaları karşılığı tam olarak bordroda gösterilmediği halde tahakkuk belgesinde imzası alınmak suretiyle haklarının ortadan kaldırılması kabul edilebilir bir durum değildir.” (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 31.03.2009 gün 2008/12950 E. ve 2009/8944 K. Sayılı, 31.03.2019 tarihli kararı.)

Yıllık Ücretli İzin, Bayram ve Genel Tatil ücreti Alacaklarına İlişkin Beyanlar:

Çalışmaya başladığı günden itibaren bayram ve genel tatillerde de çalıştırılan müvekkile davalı işverence bu fazla çalışmalarına ilişkin de bir ödeme yapılmamıştır. Yine müvekkilin hak etmiş olduğu yıllık izinler kendisine talep etmesine rağmen kullandırılmamış olup bu hususta herhangi bir ücret ödemesi de yapılmamıştır.

Arabuluculuk Sürecine İlişkin Bilgilendirme:

Yukarıda açıklanan hususlar doğrultusunda 18.01.2021 tarihinde … Arabuluculuk Bürosu’na başvurulmuştur. 09.02.2021 tarihinde son tutanak tutulmuştur. Yapılan arabuluculuk görüşmesi neticesinde herhangi bir şekilde anlaşma sağlanamamıştır. Sonuç olarak işbu işçilik alacakları konulu davayı açmak hasıl olmuştur. (Ek-2: Arabuluculuk Son Tutanak)

HUKUKİ SEBEPLER: 4857 sayılı İş Kanunu, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümleri ile ilgili Yargıtay kararları.

SÜBUT DELİLLER: İşyeri kayıtları, maaş bordroları, şahsi dosya, bilirkişi incelemesi, tanık beyanları, yemin ve her türlü yasal delil.

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda kısaca belirtilen sebeplerle davamızın kabulü ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

100 TL KIDEM TAZMİNATININ iş akdinin feshi tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

100 TL İHBAR TAZMİNATININ iş akdinin feshi tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

100 TL MAAŞ (ÜCRET) ALACAĞININ dava tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

 100 TL FAZLA ÇALIŞMA ALACAĞININ dava tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte, 

100 TL YILLIK ÜCRETLİ İZİN ALACAĞININ dava tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

100 TL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİNİN dava tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte,

toplam 600 TL’nin davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla bilvekâle arz ve talep ederim.

EKLER:

Ek-1       : İhtarname

Ek-2       : Arabuluculuk Son Tutanak

Ek-3       : Vekâletname Sureti

Ek-4       : İş Sözleşmesi

DAVACI VEKİLİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir