Paraların Paylaştırılması, Sıra Cetveli Nasıl Yapılır?
Paraların paylaştırılması icra takibinin son aşamasını teşkil eder. Paraların paylaştırılması bir icra takip işlemi değildir ve icra müdürü tarafından re’sen yapılır, yani talep gerektirmez. Yetkin bir icra avukatının elindeki dosyanın infaz kabiliyetini analiz etme noktasında garameten paylaşıma hakim olması zaruridir.
Satış tutarının bütün alacakları karşılamaya yetmeyeceğini tespit eden icra müdürü, re’sen (kendiliğinden) tamamlama hacizleri yapar.
İlave haciz ile tamamlama haczini karıştırmamak gerekir. İlave haciz sadece hacze iştirak de söz konusu olur ve ancak talep üzerine yapılır. Oysa tamamlama haczi paraların paylaştırılması aşamasında olur ve talep gerektirmez.
Sıra Cetveli Garameten Paylaştırma
Alacaklıların birden fazla olması ve elde edilen paranın bütün alacakları karşılamaya yetmemesi halinde icra dairesi tarafından bir sıra cetveli düzenlenir. Bu sıra cetveli bütün ilgililere tebliğ edilir.
Ancak sıra cetveli kesinleşmeden paylaştırmaya geçilemez.
İcra hukukunda, alacaklıların birden fazla olması durumunda, alacakların ödenme sırası aşağıdaki gibidir:
- En önce Devletin malın aynından doğan kamu alacakları ödenir (Örneğin, emlak vergisi, veraset ve intikal vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi gibi).
- Rehinli malın satış ve muhafaza giderleri
- Rehinli alacaklar
- İmtiyazlı alacaklar. Bu imtiyazlı alacaklar da kendi içinde üç alt sıraya ayrılır. Bu sıralama şöyledir:
BİRİNCİ SIRA:
- işçi alacakları
- nafaka alacakları
- işverenin işçiler tarafından kurulan derneklere ve yardım sandıklarına olan borçları
İKİNCİ SIRA:
- Velayet ve vesayetten doğan alacaklar
ÜÇÜNCÜ SIRA:
- Özel kanunlarda imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar.
En sonda ise imtiyazsız alacaklılar bulunur.
üstadım kolay gelsin. 1. sıradaki işçi alacakları İİK.206 maddesi gereğince iflasta geçerli değil midir. 206. maddedeki şartları taşımıyor ise işçi alacakları İİK 100 maddedeki belgelere dayanmıyor ise önceliği yoktur diye biliyorum. Bilgilerinize…
Teşekkürler düzeltmeniz için meslektaşım. Saygılar.
Sayın Avukat Saim İncekaş’ın yazdıkları doğrudur. Bir alacağın İİK m 100 ve m 101’deki şartları taşıması başka şey, m 206’daki sıranın uygulanması başka şeydir. m 206, hacizde de geçerlidir. Yani işçi alacaklarının, hacizde de 1. sırada olması doğrudur.
Afiniza sığınarak birşey sormak istiyorum. Ben devlet memuruyum. 2010 da bi sebepte dolayı epey borçlandım. Maaşıma 4/1 haciz konuldu. Şimdi emekli olmak üzereyim. 1. Sıradaki haciz evrakları içeriye verirken tazminatı ibaresini koymamış. 2. Sıradaki alacaklı 2019 yılının aralık ayında emekli olmam durumumda uyap sgk protokolüne göre tazminatima haciz koymuş. Şimdi ilk sıradaki de uyap sgk protokolü kapsamında tazminatima haciz koysa. Hangisine tazminatım ödenir. Şimdiden cevabınız için tesekur ederim.