MTS Üzerinden Başlatılan İcra Takibine İtiraz Dilekçesi

MTS Üzerinden Başlatılan İcra Takibine İtiraz Dilekçesi 1

ADANA İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

DOSYA NO:

İTİRAZ EDEN:

ALACAKLI:

D.KONUSU: Merkezi takip sistemi üzerinden hakkımda açılan hukuka aykırı ve haksız takibe itirazlarımı içerir dilekçemdir.

AÇIKLAMALAR

Hakkımda merkezi takip sistemi üzerinden X tarihinde X Esas sayılı dosya ile icra takibi başlatılmıştır. Hakkımda başlatılan bu takip hukuka aykırı ve haksız bir takip olup 7155 sayılı kanunun 7. maddesi gereği itirazımın kabulü ile takibin durdurulması gerekmektedir. Şöyle ki;

Hakkımda açılan takibe dayanak olan belgeler X ve X tarihli üç adet faturadır.

Bu faturalar ise X sözleşme hesap numaralı abonelik sözleşmesi çerçevesinde tahakkuk ettirilmiştir. Takibe konu olan abonelik sözleşmesi ise X ili X İlçesinde X mevkiinde mukim olan X işletmesine aittir. Her ne kadar 2012-2017 tarihleri arasında ilgili işletmeyi işletmiş isem de takip konusu faturalar bu döneme ait olmadığı gibi takip konusu abonelik sözleşmesinin tarafı şahsım değildir. 2017 yılı sonrasında fatura ödemelerinin başka şahıslarca yapıldığı banka kayıtlarında açıkça görülecektir. İlgili abonelik sözleşmesinin tarafı olmaya yönelik herhangi bir irade beyanım da bulunmamaktadır. Abonelik sözleşmesinin tarafı olmadığım için sözleşmeden kaynaklı borçlardan sorumlu tutulmam hukuka aykırı olup takibin durdurulması gerekmektedir.

Abonelik sözleşmesine konu olan işletmeyi 2012-2017 yılları arasında ailecek işletmiş ve bu tarihler arasında tahakkuk eden tüm fatura bedelleri tarafımızca ödenmiştir. Takip konusu fatura bedelleri ise 2019 yılına aittir. Bu faturalama tarihlerinde abonelik sözleşmesinin konusu olan işletmenin işleteni olmadığım için fatura bedellerinden sorumlu tutulmam beklenemeyecektir. Bu sebeple hakkımda başlatılan icra takibi hukuka aykırı ve usulsuz olup takibin durdurulması gerekmektedir.

Bir an için ilgili sözleşmeye taraf ve borçtan sorumlu olduğum varsayılsa dahi alacaklının ilamsız takip başlatmadan önce tüketici hakem heyetine başvurması gerekmektedir. Yargıtay 13. HD. 2015/10571 Esas ve 2015/8738 Karar sayılı 18.03.2015 tarihli kararında bu durum “Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, tüketici sorunları hakem heyetine müracaat edildiği tarihte yürürlükte olan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 22.maddesi ile, davanın açıldığı tarihte ve karar tarihinde yürürlükte olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68.maddesinde belirlenen miktarın altında kalan uyuşmazlıklar için, icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce tüketici hakem heyetine müracaat edilmesi zorunludur. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 70/2.maddesinde, il ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararların tarafları bağlayacağı ve İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre, verdiği karar ilamlı icra yolu ile takibi mümkün olan Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmeden ilamsız icra takibi yapmakta tüketicinin hukuki yararı yoktur. Bu durumda tüketici hakem heyetine müracaat edilip uyuşmazlıkla ilgili olarak bir karar almadan icra takibi yapılamayacağı gibi, tüketici mahkemesinde de dava açılamaz. Buna rağmen icra takibi yapılması ve icra takibine itiraz edilmesi halinde ise, itirazın iptali istemiyle tüketici hakem heyetine müracaat edilemez.” şeklinde karar altına alınmıştır. İtiraz konusu uyuşmazlık bedeli ise 2019 yılı için geçerli başvuru sınırı olan 8.480,00 TL’nin altında olup alacaklı şirketin öncelikle tüketici hakem heyetine başvurması gerekmektedir. Tüketici hakem heyetine başvuru yapılmadan ilamsız takip başlatılması hukuka aykırı olup takibin durdurulması gerekmektedir.

Alacaklı tarafça başlatılan takipte değişen oranlarda gecikme faizi istenmiştir. Bu faiz takip tarihinde %19,20 olarak belirtilmiştir. Ancak takip konusu borç ticari bir ilişkiden kaynaklanmadığı gibi tarafım da tacir değildir. Takip konusu abonelik sözleşmesine bir an için taraf olduğum varsayılsa dahi tüketici konumunda olacağım için istenen faiz miktarı fahiş bir oran olacaktır. Alacaklı tarafın takip konusu alacağı yasal faiz miktarı ile talep etmesi gerekir iken değişen oranlarda faiz talebi hukuka aykırıdır.

Yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere müvekkil hakkında Merkezi Takip Sistemi üzerinden başlatılan 2019/91167 Esas sayılı icra takibi usul ve yasaya aykırı olup takibin durdurulması gerekmektedir.

HUKUKİ NEDENLER : İİK, TKHK, 7155 S. Kanun, ve sair diğer kanunlar, yargı içtihatları.

HUKUKİ DELİLLER:

X numaralı abonelik sözleşmesi (Celbi talep olunur.)

Yargıtay 13. HD. 18.03.2015 T. 2015/10571 E. 2015/8738 K. Sayılı kararı

Tanık, bilirkişi, keşif ve ikamesi mümkün her türlü delil.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek diğer sebeplerle hakkımda Merkezi Takip Sistemi üzerinden X Esas sayılı dosya ile başlatılan hukuka aykırı icra takibine, borca, faize, faiz oranlarına ve tüm ferilerine itiraz eder, haksız takibin durdurulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.

İTİRAZ EDEN BORÇLU

MTS Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi 2

İCRA DAİRESİ MERKEZİ TAKİP SİSTEMİNE

Gönderilmek Üzere

ADANA İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

MTS Dosya No :

İTİRAZ EDEN BORÇLU :

VEKİLİ :

ALACAKLI :

VEKİLİ :

KONU : Dosya borcuna ve tüm ferîlerine itirazımızdır.

AÇIKLAMALAR :

1) Merkezi Takip Sistemi esas numarası yukarıda verilen dosyada müvekkile MTS ilamsız takip yolu ile icra takibi yapılmış ve ödeme emri gönderilmiştir. İtirazlarımızı Yasal süresi içinde sunmaktayız.

2) Alacaklı olduğunu iddia eden tarafa herhangi bir borcumuz bulunmamaktadır. Söz konusu aylardaki faturalara ait tüm ödemelerimiz eksiksiz bir şekilde yapılmıştır. Alacaklı olduğunu iddia eden taraf haksız bir şekilde icra takibi başlatmıştır. Bu nedenle ödeme emrine, borca, takibe, faiz oranına, faize, işlemiş faize ve takibin tüm ferilerine açıkça itiraz ediyoruz.

3) İcra takibi yetkili icra dairesinde açılmamıştır. Müvekkilin adresi yukarıda da görüldüğü üzere … ili …. ilçesi sınırlarındadır. İcra takibi …. İcra Dairelerinde açılması gerekirken yetkisiz icra dairesi olan ….. İcra Dairesinde açılmıştır. Bu sebeple yetkiye de itiraz ediyoruz. Dosyanın yetkili İcra dairesi olan …. İcra Dairelerine gönderilmesini talep ediyoruz.

4) Her ne kadar tebligat zarfında ödeme emri ve dayanak belge sureti ektedir dense de gönderilen ödeme emri ekinde hiçbir dayanak belge olmadığından ve herhangi bir belgeye dayanılmadan icra takibi açıldığından takibe bu yönüyle itiraz ediyoruz. Dayanak belge aslı kasaya alındığı zamana kadar da imzaya yönelik itiraz hakkımı da saklı tutuyoruz.

5) Merkezi Takip Sistemi yolu ile açılan takiplere karşı UYAP sistemi üzerinden itiraz edilemediği ve Abonelik Sözleşmelerinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik ‘in 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca herhangi bir icra dairesine bu itirazın yapılabileceği düzenlenmiş olup itirazımızı Merkezi Takip Sistemi ilgili dairesine gönderilmek üzere dairenize bildiririz.

TALEP VE SONUÇ : Açıklanan nedenlerle; Yetkili İcra Dairesi X İcra Daireleri olduğundan yetkisiz icrada açılan icra dosyasına öncelikle yetki hususuna, ödeme emrine, borca, takibe, faiz oranına, faize, işlemiş faize ve takibin tüm ferilerine itiraz eder, açılan icra takibinin durdurulmasına karar verilmesini saygılarımla talep ederim.

BORCA İTİRAZ EDEN VEKİLİ

  • İlk yayınlanma tarihi: 14 Şubat 2020

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin
İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!