Avukatlık ruhsatınızı aldınız, peki ya şimdi?
Bu yoldan geçmekte olan genç meslektaşlarımızın aklına takılabileceği önemli bir husus olabilir “avukatlık ruhsatı aldıktan sonra ne yapmalıyım?” sorusu. Öncelikle Avukatlık Kanunu gereğince yapılması gerekenlere değinmeden 2020 yılı itibariyle genel uygulamadan bahsedeceğim:
Ruhsatınızı yemin töreni ile aldıktan sonra pratikte 3 ayınız bulunmakta. Bu 3 ay içinde herhangi bir avukatlık bürosunda SSK’lı olarak çalışabilir veyahut kendi ofisinizi açarak vergi levhanızla birlikte işinizi kurabilirsiniz. Ancak avukatlık yapmayı düşünmüyor iseniz bu hususu kesinlikle baro kalemine yazılı bir şekilde belirtmeniz gerekir ki sizi “avukatlık levhası”na yazmasınlar. Bu hususu önemsememeniz durumunda ilgili kanunda idari para cezası öngörülmektedir.
Avukatlık Ruhsatı Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
- SSK’lı veyahut Kendi ofisinizi kurarak çalışmaya başlamak.
- 3 ay içinde bu hususları yerine getirmeyecekseniz baro kalemine yazılı beyanda bulunarak levhaya yazılmamayı talep etmek.
- Ofis açılacaksa (uygulamada home office adresi gösterildiğine rastlanmaktadır) adresin baroya bildirilmesi.
Avukatlık Kanunu’nda yer alan ilgili kanun maddeleri:
Madde 43, Büro Edinme Zorunluluğu:
Madde 43 – Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz. Büronun niteliklerini barolar belirtir.
Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.
Bürosunu veya konutunu değiştiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadır.
Madde 66, Levhaya Yazılma Yükümlülüğü:
Madde 66 – Her avukat, bölgesi içinde sürekli olarak avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılmakla, yükümlüdür.
Bir baro levhasına yazılmış olan avukat, sürekli olmamak şartiyle, memleketin her yerinde avukatlık yapmaya yetkilidir.
Adana İncekaş Hukuk Bürosu avukatları olarak ele aldığımız bu yazımız genç meslektaşlara yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler: