Gerekçeli Kararın Yazılması Talebi

Gerekçeli kararın süresinde yazılmaması büyük mağduriyetlere yol açabilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Usulü kanunumuza göre gerekçeli karar 30 gün içerisinde yazılmalıdır.

Aşağıda gerekçeli kararın yazılmasının gecikmesi nedeniyle “gerekçeli kararın bir an önce yazılması” talepli Avukat Saim İNCEKAŞ tarafından paylaşılan dilekçe örneği mevcuttur.

Gerekçeli Kararın Yazılması Zorunluluğu

Gerekçeli kararın kısa süre içerisinde yazılması zorunluluğu, Türk Hukuk Sisteminde Anayasa ve ilgili yasal düzenlemeler ile güvence altına alınmıştır Bu güvenceler kısaca şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası: Anayasa’nın 141. maddesi uyarınca, tüm mahkeme kararlarının gerekçeli olarak yazılması zorunludur.
  • Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK): HMK’nın 294 ve 321. maddeleri, gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerektiğini düzenler.

Gerekçeli Kararın Yazılması Talepli Dilekçe Örneği

ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO:

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

KONU: 10/02/2020 tarihli duruşmada verilen kararın gerekçesinin yazılması talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

Yukarıda tarafları ve dosya bilgileri yazılı dosyanın 10/02/2020 tarihinde yapılan duruşmasında karar çıkmış ve müvekkilin ad ve soyadının değiştirilmesine karar verilmiştir.

HMK 294/4 maddesi gereği hukuk, idare ve vergi mahkemelerinde sadece hüküm sonucunun tefhim edildiği (duruşmada bildirildiği) hâllerde, gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir.

10/02/2020 tarihinde duruşması yapılıp kararı verilen davanın en son 10/03/2020 tarihinde gerekçeli kararının ilgili yasa maddesi gereği yazılması gerekirdi. Ayrıca 13/03/2020 tarihinden sonra gelişen COVİD-!9 salgını nedeniyle hukuki süreler ve tüm adliye işlemleri durdurulmuş ve Sayın Mahkemenizin kalemi ile yapılan görüşmelerde kararın tebligata çıkarılamayacağı tarafımıza iletilmiştir.

HSK’nın 29/05/2020 tarihli ve “Yeni Normale Dönüş Eylem Planının Belirlenmesi” konulu yazısı ile tüm yargısal faaliyetlerin 01/06/2020 tarihinden itibaren başlatılmasına karar verilmiştir.

UYAP sisteminden yapmış olduğumuz sorgulamalarda gerekçeli karar henüz UYAP’a yüklenmemiştir.

Bu kapsamda müvekkilimin ad ve soyad değişiklik işlemleri için gazete ilanı verebilmesi ve gerekli prosedürleri tamamlayabilmesi için ivedi olarak gerekçeli karara ihtiyaç bulunmaktadır.

Sonuç olarak 10/02/2020 tarihli duruşmada verilen kararın gerekçesinin yazılarak gerekli tebligat işlemlerinin ivedi olarak yapılmasını  ve UYAP ortamına kaydedilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah edilen nedenle  10/02/2020  tarihli duruşmada verilen kararın gerekçesinin yazılarak gerekli tebligat işlemlerin ivedi olarak yapılmasını UYAP ortamına kaydedilmesini saygılarımla talep ederim.

DAVACI VEKİLİ

İlgili Kanun Maddeleri ve Yargıtay Kararları

    • Avukat Saim İncekaş tarafından yayımlanmıştır. (Adana Barosu 4293 Sicil)
    • Avukat Kemal Durmuşcan, Avukat Tülin Keser tarafından gözden geçirilmiştir. (Adana Barosu 2332 ve 4548 Sicil)
    • İlgili Mevzuat (mevzuat.gov.tr)
    • Yargıtay Kararları (yargitay.gov.tr)
    • Akademik Makaleler (Ulusal Tez Merkezi, Google Scholar, DergiPark)
    • 14 anonim kullanıcı sayfanın doğru ve güncel olduğunu teyit etmiştir.

Uyarılar

Çalışma sayfasında aşağıdaki konulara dair daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

  • Şehirlere göre mahkemelerin güncel gerekçeli karar yazma süreleri


Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin
İçindekiler