Satış Vaadi Sözleşmesi Kaynaklı İtirazın İptali Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO:

İTİRAZIN  KALDIRILMASINI TALEP EDEN (ALACAKLI):

VEKİLİ:

DAVALI ( BORÇLU):

Hukuki Talep: Adana 4. Noterliği nezdinde … tarihinde imzalanan “Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi’nde 3. Madde ile güvence altına alınan bedelin tahsiline yönelik açılan icra takibine yapılan haksız itirazın kaldırılması ve kötü niyetli itiraz sebebinde kaybımıza sebep olan davalıların en az %20 icra inkar tazminatı ile cezalandırılması isteminden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

Müvekkilimiz davalı taraflar ile … tarihinde … Noterliği nezdinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşmenin yapılışı ve imzalanışı aşamasında herhangi bir sıkıntı bulunmamakta ve işbu sözleşme kanunun şart koştuğu şekilde noter önünde yapılmakla şekil şartını sağlamaktadır. Bununla beraber müvekkilimiz arsa sahibi olarak kanunun ona yüklediği arsayı devretme borcuna tam ve eksiksiz olarak yerine getirmiştir.

Buna karşılık karşı taraf ise yüklenici olarak yerine getirmesi gereken şartların pek çoğunu yerine getirmemiştir. (yerine getirilmeyen diğer şartlarla ilgili talep hakkımızın saklı kaldığını bildiririz.) Müvekkilimiz şartların yerine getirilmemesi durumunda kendini korumak amacıyla sözleşmenin 2. Ve 3. Maddelerinde inşaatın bitirilme sürelerini ve gecikme halinde ödenecek tutarı belirlemiştir. Bu maddelere göre:

“Müteahhit kesin olarak … tarihine kadar inşaat ruhsatını almış olacak ve inşaata başlamış olacaktır. …tarihinden başlamak üzere 15 (on beş) ay içerisinde bina eksiksiz bitirilip iskanı ( yapı kullanma izin belgesi) alınarak arsa sahiplerine teslim edilecektir.

Bu duruma göre inşaat en geç … tarihinde bitirilmek zorundadır. Bu bakımdan müteahhit / davalılar teslim tarihini geçirmiştir. ( Bu gecikmeyle alakalı talep haklarımızı saklı tuttuğumuzu açıkça bildiririz.) Bu duruma karşılık müvekkilimiz ise aynı sözleşmenin 3. Maddesinde açıkça gecikme olursa ne olacağını bildirmiştir.

Buna göre:

“Müteahhit yasada belirtilen mücbir sebepler dışında, inşaatı zamanında bitirip teslim etmediği takdirde vade sonu olan … tarihinden başlamak üzere inşaatın teslim tarihine kadar geçen her ay için arsa sahibi olan …..’a ait olan dükkan için her ay ….. Türk Lirası kira bedeli ödeyecektir…”

Şeklinde açık bir şekilde ödenecek tutarı ve tutar başlangıç tarihini belirtmiştir. Günümüze kadar ise karşı taraf inşaatı bitirmediği gibi sözleşmede kararlaştırılan tutarı da ödememiştir.

İşbu durumun bir sonucu olarak müvekkilimiz karşı tarafa … tarihinde ….Noterliği aracılığıyla ihtarname çekerek karşı tarafı mütemerrit duruma düşürmüştür. (EK-1) Buna karşılık karşı taraf ise çektiği ihtarnamede olay ile ilgisi olmayan sebeplere dayanarak ödeme yapmayı reddetmiştir. Buna karşılık olarak tarafımızca davalı borçlular aleyhinde Adana İcra dairesi nezdinde … numarası ile takip başlatılmıştır.

Başlatılan bu icra takibine karşılık karşı taraf haksız bir şekilde bu icra takibine itiraz etmiştir. Yüce Mahkeme’nin de göz önünde tutacağı üzere uyuşmazlık konusu dosyamıza temel olan sözleşmede açıkça bu bedel kararlaştırılmış olup, kararlaştırılan bu bedele afaki sebeplerle itiraz edilmesi yerinde değildir. Nitekim Türk Borçlar Kanunu Madde 179 da bu doğrultuda bir hüküm ihtiva etmiştir. Şöyle ki;

“Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi durumu için bir ceza kararlaştırılmışsa, aksi sözleşmeden anlaşılmadıkça alacaklı, ya borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir.

Ceza, borcun belirlenen zaman veya yerde ifa edilmemesi durumu için kararlaştırılmışsa alacaklı, hakkından açıkça feragat etmiş veya ifayı çekincesiz olarak kabul etmiş olmadıkça, asıl borçla birlikte cezanın ifasını da isteyebilir. “

Şeklinde ifade ederek, açık bir şekilde bu bedelimizi isteyebileceğimizi belirtmiştir. Buna ek olarak, tarafımızca çekilen ihtarnamede de alacağımızdan feragat etmediğimiz ve bu hakkımızı da kullanmak istediğimiz belirtilmiştir.

Deliller: Karşı tarafı göstereceği delillere karşı delil gösterme hakkımız saklı kalmak üzere; … Yevmiye numaralı sözleşme, … Yevmiye numaralı ihtarname, tanık, yemin ve her türlü yasal sair delil.

Hukuki Dayanak: TBK, TMK ,HMK ve her türlü yasal sair kanun.

Talep ve Sonuç: Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle;

  • Haklı davamızın kabulü ile itirazın kaldırılmasına,
  • Karşı tarafın haksız itirazı sebebiyle en az %20 oranında icra inkar tazminatı ile cezalandırılmasına,
  • Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir