Kamulaştırma Davasında İdare Tarafından Sunulan Ek Beyan

İSTİNAFA EK BEYANDA BULUNAN DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : İstinaf dilekçemize ek beyanlarımızın sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1- Huzurdaki dava kamulaştırma (bedel tespiti ve tescil) davasıdır. Sayın Mahkeme tarafından gerekçeli kararında X tarihli Bakanlar Kurulu Kararına istinaden dava açtığımızı ve Bakanlar Kurulu’nun bu kararının Danıştay tarafından iptal edildiğini bu nedenle bu iptal kararına dayanılarak dava açılmayacağını ifade etmiştir. Ancak idaremiz tarafından huzurdaki dava X tarihli Bakanlar Kurulu Kararına istinaden açılmamıştır.

2- Ekte sunduğumuz belgeden de anlaşılacağı üzere idaremiz tarafından Başbakanlık Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı’ndan X sayılı yazı ile kamulaştırma için izin almıştır. Başbakanlık tarafından izin verilmesi üzerine idaremiz tarafından kamulaştırma davaları açılmıştır. (EK:1)

3- X Kararı gereği kamulaştırılmasına karar verilen X ada X parselde bulunan tümünde uzlaşma sağlanmış, X ada X parselde ise bazı malikler ile uzlaşma sağlanmıştır. Ancak diğer ilgililer tarafından X dosyaları ile iptal davaları açılmıştır. Bu davalardan bazılarında davanın reddine karar verilmiş olup ekte örnek karar sunulmuştur. Diğer davaların bazılarının da yargılaması devam etmektedir.(EK:2)

4- Başbakanlık Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı X tarihli X sayılı yazısında ilgili parsellerin kamulaştırılmasına izin verilmesine dair talebimizi uygun görmüştür. Kamulaştırma talebin uygun görülmesi üzerine kıymet takdir komisyonu oluşturulmuş ve ilgili parsellerde yer alan bağımsız bölümlere ilişkin kıymet tespiti yapılmıştır. Bağımsız bölüm maliklerine ve ilgililerine, taşınmazlarını Kamulaştırma Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca pazarlık yolu ile satın alınması hususunda uzlaşılmak istendiği bildirilmiştir. İdare, uzlaşma görüşmeleri için dört kişilik uzlaşma komisyonu oluşturmuştur.

5- Kamulaştırma Kanunu’nun 6. maddesinde onay mercii düzenlenmiş, ilgili maddenin son fıkrasında, onaylı imar planlarına göre yapılacak hizmetler için ayrıca kamu yararı kararı alınmasına ve onaylanmasına ihtiyaç olmadığı düzenlenmiştir. Onaylı imar planı içerisinde, ilgili parseller X Üniversitesi Alanı olarak belirtilmiştir. Kamulaştırma kararı alınan taşınmazlara ise öğrenci kapasitesini karşılamak ve daha iyi eğitim sunabilmek için yeni bina ve tesis yapılacağından ilgili alanların kamu yararına uygun kullanılacağı açıktır.

6- Sayın Mahkeme tarafından gerekçeli kararında bedel tespiti istemediğimizi ifade etmiştir. Ancak davamızın dayanağı olan Kamulaştırma Kanunun 10. Maddesinde zaten açıkça bedel tespiti ve tescil denilmektedir. Kaldı ki X Asliye Hukuk Mahkemesinin X esas sayılı (acele kamulaştırmaya ilişkin) dosyasında, Müvekkil İdare tarafından hazırlanan kıymet takdir raporunu sunmuştuk. Zaten bu dosya kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili için açtığımız davada delillerimiz arasında da yer almaktadır. Ayrıca iş bu rapor, dilekçemiz ekinde de yer almaktadır. Bu nedenle bedel tespiti talebinde bulunmadığımız ifadelerine katılmıyoruz.

Buraya kadar yapmış olduğumuz açıklamalar ve bahsedilen mevzuat hükümleri doğrultusunda, dava konusu işlem mevzuata uygun kararın bozulmasına karar verilmesini talep ediyoruz.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz edilen nedenler ve işlem dosyası nazara alınarak, kararın bozulmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekâleten arz ve talep ederim.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir