Kadastro Yoluyla Muris Muvazaası Dava Dilekçesi

Kadastro Yoluyla Muris Muvazaası Dava Dilekçesi 1

ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR :

D. KONUSU : Tapu iptali ve tescili.

DAVANIN DEĞERİ : Yaklaşık 1.000,00 TL.

AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkilemin annesi ve davalıların murisi, kök muris ve dava konusu taşınmazların ilk sahibinin çocuklarıdır. Dava konusu taşınmazlar ise Adana İli Seyhan ilçesi 12 parsel numaralı taşınmazdır. Bu taşınmazlar davalıların murisine aitken vefatı sonrasında intikalen davalı mirasçılarına kalmıştır. Halen paylı mülkiyet şeklinde davalılara aittir.

Yukarıda yazılı bulunan taşınmazların tamamı davalılara, murislerinden kalmıştır. Ancak taşınmazların evveliyatı incelendiğinde de görüleceği üzere söz konusu taşınmazlar da babasından kalmıştır. Ancak bu taşınmazlarda müvekkilemin annesinin de müvekkil ile eşit hisseye sahip olması gerekirken kadastro çalışmaları sırasında her nasılsa yalnızca davalıların murisi adına tespit edilmiştir.

Bu tespit hatalıdır. Durum nüfus kayıt örnekleri ve kadastro tespit tutanakları incelendiğinde de açıkça görülecektir. Söz konusu taşınmazlar müvekkilem ve davalıların dede arazileridir ve müvekkilemin de söz konusu arazilerde davalılar kadar payı mevcuttur.

2- Olay bölgemizde sıkça görülen kız çocuklarına pay vermeme sebebi ile vuku bulmuştur. Bu arazilerin toplam büyüklüğü 100 dönüm civarındadır. Dolayısıyla da müvekkilem ana ve dede hakkı olan taşınmazlardaki hakkından kötü niyetli olarak mahrum bırakılmıştır. Bu sebeple eldeki davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : Türk Medeni Kanunu, 3402 sayılı Kadastro Kanunu, HMK, ilgili mevzuat.

DELİLLER : Tapu kayıtları, nüfus kayıt örnekleri, kadastro tespit tutanağı, tanık, yemin, bilirkişi, keşif ve her türlü yasal delil.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıkladığım ve re’sen buyrulacak sebeplerle, DELİL SUNMA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDI ile,

1- Haklı davamızın KABÜLÜNE,

2- Adana İli Seyhan ilçesi 12 parsel numaralı taşınmazın mevcut tapularının iptali ile; müvekkilemin payı oranında tapuya tesciline

3- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.

Davacı Vekili

Ekler: 1- Usulüne uygun onanmış ve harçlandırılmış vekaletname 2- Nüfus Kayıt Örnekleri

Kadastro Yoluyla Muris Muvazaası Dava Dilekçesi 2

ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

İhtiyati tedbir taleplidir

DAVACI :

DAVALILAR:

DAVA KONUSU : Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescili Talebidir.

DAVA DEĞERİ : 1.000,00 TL

İddia edilen vakıaların

Açık özetleri :

1- Müvekkilimin öz babası Ahmet vefat ettiğinde, kendisine murisi evveli taşınmazlar mirasçıları arasında paylaştırılmıştır.

Diğer mirasçılar haklarını almış ancak Mehmet ile müvekkilime kalan tarlada Ayşe kadastro işlemi sırasında hepsini direkt kendi adına tescil ettirmiştir. O sırada İstanbul’da yaşayan ve yıllardır da memleketine gitmeyen müvekkilim bu durumdan habersiz kalmış ve dava açma hakkını kullanamamıştır.

Taşınmaz BABADAN gelmektedir.

2- Müvekkil murisi evvelinden intikal eden ve muvazaalı bir şekilde üzerine alan Ayşe ile görüşerek kendisine düşen payı vermesini istemiştir. Ayşe, taşınmazın tapulu malı olduğunu, bu yerin sadece kendisine ait olduğunu belirtmiştir.

Müvekkilin ısrarı üzerine; davalı Ayşe bu taşınmazı diğer davalıya satmıştır.

Tapuda yapılan incelemede;

Davalı Ayşe, bu gayrimenkulü kadastro işlemleri sırasında kendi adına aldırmış ve babadan kalan diğer gayrimenkulleri, kendi adına tescil ettirerek dava konusu taşınmazdaki müvekkil hissesini yok etmişler, tüm mirası davalılar kendi adlarına geçirmiş ve kardeşleriyle paylaşmıştır. Yakın bir zamanda da belirttiğimiz gibi davalı babadan kalan müvekkilim ile kendi payına düşen bu taşınmazın tamamını da davalı Kemal’e satmıştır.

Haksız ve usulsüz tesçil şu şekilde yapılmıştır;

Davalılar, babasından intikal eden taşınmazları aralarında paylaşarak müvekkilimi bu mirastan mahrum bırakmışlardır. Haricen yapılmış geçerli bir taşınmaz satış sözleşmesi olmadığı gibi, tapuda yapılmış bir satış da yoktur. Ayrıca öncelikle kadastro tutanaklarına itiraz davasını açtık ancak hak düşürücü süre sebebiyle davamız reddedilmiştir ve henüz kesinleşmemiştir. Orada davalı babadan kalan mirastan kendi payını aldığını Mehmet ile müvekkilimin payı olan ve Ayşe’nin kendisine sattığı taşınmazın Mehmet ile müvekkilime ait olduğunu ancak kadastro tespiti sırasında müvekkilimin payını satın aldıklarını belirtmiştir. Fakat belirtmek gerekir ki bu konuda geçerli bir satış işlemi olmadığı gibi müvekkilden satın aldıklarına ve bedeli ödendiğine dair herhangi bir sözleşme de bulunmamaktadır. Kemal bu konuda herhangi bir evrak da sunmamıştır.

Ayrıca İşlem satış suretiyle yapıldığından, muvazaalıdır. Ve amaç ve araç birleşmediği için tapudaki satış hukuken geçerli değildir.

Bu nedenle satışın iptalini talep ediyoruz.

3- Davalılar müvekkilimin dava açacağını öğrenmişlerdir.

Bu sebeple taşınmazı, üçüncü şahıslara devretme ihtimali bulunmaktadır. Bu halde müvekkil, telafisi imkansız zarar görecek ve hakkına kavuşamayacaktır. Telafisi imkansız zararın oluşmasının engellenmesi amacıyla, gayrimenkulün üçüncü kişilere devrinin önlenmesi amacıyla, kaydına ihtiyati tedbir konmasına karar verilmesini, ihtiyati tedbir talebimizin kabul edilmemesi halinde ise, gayrimenkulün tapu kaydına davalıdır şerhi konmasına karar verilmesini talep ediyoruz.

İddia edilen vakıaların İspata yarar delileri :1-Nüfus kayıtları, 2-Veraset ilamları, 3-Tapu kayıtları, Tapu Sicil Müdürlüğünden celp edilecektir. 4-Keşif ve bilirkişi incelemesi, 5- Tanık ve her türlü yasal delil

Oluşacak durumlar karşısında yeni delil sunma hakkımız saklıdır.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz edildiği ve yargılama esnasında da belireceği üzere; davalılar adına oluşmuş tapu kaydının iptali ile müvekkil adına payı oranında tesciline, Taşınmazın üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için kaydına İHTİYATİ TEDBİR konmasına, ihtiyati tedbir talebimizin kabul edilmemesi halinde ise, gayrimenkul kaydına DAVALIDIR şerhi konmasına ve yargılama giderlerinin de davalılara yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten talep ederim.

Davacı Vekili

  • İlk yayınlanma tarihi: 24 Eylül 2021

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!