Elbirliği mülkiyetinde şufa (önalım) davasının takibi için diğer ortaklardan muvafakat nasıl sağlanır? Bu soruya cevap vermek için Yargıtay’ın bu konuda vermiş olduğu kararı aynen paylaşıyoruz:
Yargıtay Kararı
Dava, şufalı payın iptali ile tescili istemine ilişkindir. Dava reddedilmiştir. Davacının dayandığı pay iştirak halinde mülkiyete konu ise, tüm iştirakçilerin birlikte dava açması veya birinin açtığı davaya diğerlerinin muvafakat etmesi gerekir. Çünkü bu hallerde 11.10.1982-3/2 s. İBK uyarınca davanın tereke adına açıldığının kabulü gerekir.
Muvafakat, duruşmaya gelip bu konuda beyanda bulunmakla veya imzası noterce tasdikli muvafakat belgesi ibrazı suretiyle, yahut davacı adına davayı takip eden avukata vekalet vermekle yapılabilir. Bunlardan birinin gerçekleşmesi halinde muvafakat veren ortağın davacı safında yer alarak davayı takip etmesine gerek kalmaz. Muvafakat veren ortak, haktan vazgeçtiğini de beyan ederse, davanın kabulü halinde şufalı pay diğerleri adına, davacı dışındakilerin hepsi haktan vazgeçerse şufalı pay sadece davacı adına tescil edilir.
Bu yolda ortakların tümünün muvafakatleri sağlanamazsa, mahkemece mümessil tayini için davacıya süre verilir. Mümessil davacı dışında biri olursa, davacının sifatı biter, davayı mümessil takip eder. Mümessille takip edilen davanın kabulü halinde şufalı payın tereke adına tescili gerekir. Dava hakkına ilişkin olan bu hususun hakim tarafından kendiliğinden öncelikle nazara alınması gerekir.
Şufa hakkının tapuda yapılan satışın öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde kullanılması gerekir. İştirak sahibi ortaklarda da bunlardan satışı en geç öğrenenin, öğrenme tarihine göre bir aylık hak düşürücü süre saptanır.