İçeriğe geç

Payın Cebri İcra Yoluyla Satışında Önalım Hakkı Kullanılabilir Mi?

Cebri satış ve ihalede önalım hakkı kullanılamaz. Örneğin paydaş A’nın, 2/4 payı cebir icra yoluyla 3. kişiye satılması halinde önalım hakkı söz konusu olmaz. Çünkü pay, paydaşın iradi bir girişimiyle satılmış değildir.

TBK md 240/2’ye göre de; “Taşınmazın, mirasın paylaşımında mirasçılardan birine özgülenmesi, cebri arttırma yoluyla satışı ve kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi ve bunlara benzer amaçlarla edinilmesi hallerinde önalım hakkı kullanılamaz.” 

Payı satış konusu olmayan diğer paydaşın, ihalenin feshini isteyebileceği Yargıtay kararlarında ifade olunmuştur: “İİK 134/2. maddesinde ihalenin feshini isteyebilecek kişiler arasında tapu sicilindeki ilgililer de gösterilmiştir. Yasa koyucu tapu sicilindeki ilgilinin dava hakkı olduğunu belirleyerek bu konuda anılan hüküm dışında bir kısıtlamaya yer vermemiştir.

TMK 733/1. maddesine göre cebri artırmalarda önalım hakkı kullanılamayacağına göre, payı satış konusu olmayan diğer paydaşa fesih isteme hakkının tanınması gerekir. Şikayetçinin tapu kaydında pay sahibi olduğu anlaşıldığına göre, onun payı satılmasa dahi, diğer pay sahibiyle ilgili ihalenin feshini istemesi İİK 134/2. maddesi hükmüne göre mümkündür. Mahkemece, şikayetin esası incelenerek, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir” 12. HD. 23.2.2010-2061/4051 

Bu yazıyı paylaşın
Hukuki Rehber

İlgili makaleler

Tüm Şirketler Hukuku Makaleleri
Şirketler Hukuku

Hazirun Cetveli Nedir? Örneği, Nasıl Hazırlanır?

28 Ocak 2025 Makaleyi Oku
Şirketler Hukuku

Hazirun Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

27 Ocak 2025 Makaleyi Oku
Şirketler Hukuku

İş Makinası Kiralama Sözleşmesi

22 Ocak 2022 Makaleyi Oku
İletişim

Sözleşme, sorun çıkmadan okunur.

Dosyanızı bugün birlikte değerlendirelim; size en doğru yol haritasını net şekilde aktaralım.

Telefon
0534 910 97 43
Konum
Adana / Seyhan