OLAY: Merhaba, müvekkilim %30 hisseli olmak üzere bir şirkete ortak olmuştur. 2010-2012 yılları arasında ortaklığı devam etmiş 2012 yılı sonunda hissesini devretmiştir. Ancak vergi dairesi tarafından 2010-2012 yılları için 210.000 TL KDV ve gelir vergisi tahakkuk ettirilmiş ve borç olarak müvekkilime çıkarılmıştır.
1-) Müvekkilim hissesi oranında yani %30 oranında sorumlu olabilir mi bu vergi tutarından?
Sayın meslektaşım, bu olayı 6183 çerçevesinden ele alırsanız berrak bir görüş elde edeceksinizdir. Öyle ki; 6183 Amme Alacakları Tahsili Usulü Hk. Kanun 35. madde:
“Limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından, sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu kanun hükmü gereğince takibe tabi tutulurlar”.
Bu düzenlemeye göre, limited şirket ortakları, şirkete koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri “sermaye tutarı” ile sınırlı olarak değil, koydukları ya da koymayı taahhüt ettikleri “sermaye payı oranı”nda tüm kamu borçlarından sorumlu tutulmuştur. Bu yeni düzenleme ile kamu idaresi, tutarı ne olura olsun, alacağının tamamını ortakların şahsi malvarlığından, sermaye payları oranında tahsil edebilmektedir.”
- Müvekkiliniz ile birlikte hisse payını devrettiği kişi/kişiler de müteselsil sorumludur.