Muris Ne Demek? Muris Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Murisin anlamı, ne demek olduğu konulu Youtube videomuz

Muris Sözcüğünün Anlamı

Ölümü nedeni ile hak ve borçları, hukuksal olarak başkalarına geçen kişiye muris denir. Halk arasında “muris” kelimesi yerine genel olarak “mirasbırakan” kelimesi kullanılır.

Bir kimsenin mirasbırakan(muris) sıfatını kazanabilmesi için ölmesi veya ölüme benzer bir durumun gerçekleşmesi gerekir. Ölüm ya da ölüme benzer bir hal (Kayıp Olma, Gaiplik) gerçekleşmedikçe miras açılamaz.

Mirasbırakan daha hayatta iken mirasın bölüşülmesi gündeme gelmez. Ancak ölüm gerçekleştikten sonra yapılan miras sözleşme geçerli olabilir.

Kişi son nefesini verinceye kadar yaptığı her işlem geçerli bir hukuksal işlemdir. Bu işlem ölüm şartına bağlı olarak yapılmışsa, bu takdirde ölüme bağlı hukuksal işlem gündeme gelir.

Bir kimse tıbben ölümü kesin olmasına rağmen “tarlamı Hasan’a satmayı vaadediyorum”, diyebilir, bu sağlararası hukuksal işlemdir ve satış vaadidir. Sağlararası hukuksal işlemlere ilişkin ehliyet ve geçerlilik koşullarına tabidir. Ölüme bağlı hukuksal işlemler ile sağlararası hukuksal işlemler farklıdır.

Son nefesini vermek üzere olan kişi, “tarla öldüğümde Hasan’a kalsın” deseydi, bu takdirde ölüme bağlı hukuksal işlem söz konusu olurdu.

Muris, herhangi gerçek kişi olabilir. Hiç malı mülkü olmayan da mirasbırakandır. En azından borç bırakır. Murisin(Mırasbırakanın) yaşı, yaşama şansı olup olmaması, yerli veya yabancı olması önem taşımaz. Sağ ve tam doğmuş her gerçek kişi mirasbırakan olabilir. Doğmuş, bir ay yaşamış, sonra ölmüş olsa da mirasbırakandır.

Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi Avukat Saim İNCEKAŞ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Yorum var.

  1. bana iyi bir miras hukukçusu lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir