Kira Sözleşmesinin Şekli
Türk Borçlar Kanunu’nda kira sözleşmesinin geçerliliği herhangi bir şekil şartına tâbi kılınmamıştır. Dolayısıyla kural olarak, konusu ister taşınır olsun, isterse taşınmaz olsun taraflar sözleşmeyi sözlü, yazılı ya da resmi şekilde örneği noter aracılığı ile yapabilirler.
Ancak taraflar, Kanun tarafından şekle tâbi kılınmayan bu sözleşmeyi belirli bir şekilde yapmak için anlaşabilirler. Bu durumda kira sözleşmesinin geçerliliği, tarafların anlaştıkları şekilde yapılmasına bağlıdır.
Uygulamada daha ziyade matbu halde bulunan “Kira Kontratı” nüshalarının taraflarca ilgili yerlerinin doldurularak ve imzalanarak kullanıldığı görülmektedir.
Kira sözleşmesinin yapılması belirli bir şekle bağlı olmamasına rağmen, istisnai olarak bazı özel düzenlemelerde şekil şartı öngörülmüştür. Örneğin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tâbi kira sözleşmelerinin noterlikçe tescil edilmiş olmaları şarttır (DİK m. 57/f. I). Ayrıca, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu m. 119’a göre, hava araçlarının kiralanmasına ilişkin yapılacak sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekilde yapılmış olmalarına bağlıdır.