İSTİNAF TALEP EDEN VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI TALEP EDEN (DAVALI) :
VEKİLİ :
DAVACI :
VEKİLİ :
İSTİNAFI TALEP EDİLEN KARAR : X İdare Mahkemesi’nin X esas ve X günlü kararının bozulması talebinden ibarettir.
İSTİNAF SEBEPLERİMİZ :
Davacı ile ilgili idarece dosyaya ibraz edilen işlem dosyası ve belgelerden görüleceği üzere, davacı hakkında tesis edilen işlem hukuka, mevzuata ve davacının durumuna uygun olup, haksız açılan davanın reddi gerekirken işlemin iptali kararı verilmiştir. Bu nedenle istinaf yoluna başvurma zorunluluğu doğmuş bulunmaktadır. Şöyle ki;
Nöbet ücretlerini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun EK 33 üncü maddesi aşağıdaki gibidir.
“Ek Madde 33 – (Ek: 23/2/1995 – KHK – 547/10 md.; Değişik: 21/1/2010-5947/10 md.) Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), aşağıda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. (Ek cümle:2/1/2014 – 6514/10md.) Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir. Ancak ayda 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Bu madde hükmü, üniversitelerin yataklı tedavi kurumlarında çalışan ve 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 50. maddesinin (e) bendi kapsamında bulunanlar hakkında da uygulanır.”
İlgili hüküm gereğince, 2547 sayılı Kanunun 50. maddesinin (e) bendinin, üniversitelerde sadece tıpta uzmanlık eğitimi yapanlara ilişkin olduğu anlaşıldığından, aynı zamanda uzman tabip olan öğretim üyelerine icap nöbeti ücreti ödenmiyor.
Buraya kadar yapmış olduğumuz açıklamalar doğrultusunda, iptali talep edilen işlemde yetki, sebep, konu, şekil ve maksat unsurlarından hiçbirinde hukuka aykırılık bulunmamakta olup, davacının talepleri haksız ve mesnetsizdir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmektedir.
SONUÇ VE İSTEM :
Yukarıda arz edilen nedenlerle ve işlem dosyasındaki belgeler de nazara alınarak;
X İdare Mahkemesi’nin X esas ve X günlü kararının BOZULMASINA, kararın yürütmesinin durdurulmasına, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.