Ruhsatsız İşyeri Kapatma Cezasına İtiraz

ADANA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

Yürütmenin Durdurulması Taleplidir.

DAVACI :

DAVALI : BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI

KONU : Adana Belediye Başkanlığı’nın X tarihli X Sayılı Encümen kararı ile işyerimin faaliyetten men edilerek kapatılmasına ilişkin kararının ve para cezasının İPTALİ ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından YÜRÜTMENİN DURDURULMASI isteminden ibarettir.

TEBLİĞ TARİHİ :

AÇIKLAMALAR

Davaya konu olan X tarih ve X sayılı Encümen Kararı yasaya aykırıdır. Şöyle ki,

1-) İşletmeciliğini yaptığım tarafıma ait X Caddesi, No: X adresinde bulunan işyerim ile ilgili olarak ruhsat harici faaliyet gösterdiğim gerekçesiyle X Belediye Encümeni tarafından “1608 sayılı yasanın 1. Maddesi uyarınca X TL para cezası ile cezalandırılmam ile 1608 sayılı yasanın 1. Maddesi, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına Dair Kanun ile İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümleri gereğince ruhsat dışı faaliyetin menine, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 13. maddesi gereğince Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce değerlendirilmesine, gereği için evrakın ZABITA RUHSAT ve DENETİM Müdürlüklerine, bilgi için karar örneğinin MALİ HİZMETLER Müdürlüğüne gönderilmesine dair “ X tarihli kararı uyarınca X Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü tarafından iş yerimin faaliyetten menine ilişkin karar X tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir.

2-) X tarih ve X Encümen kararına konu iş yerime ilişkin tarafıma tebliğ edilen ihtarname ile karara uygun hale getirmeme rağmen X tarihinde incelendiğinde iş yerinde bulunan ruhsat dışı faaliyet malzemelerinin kaldırılmadığı gerekçesiyle X TL idari para cezası ile birlikte Faaliyetten Men kararının alınması ve bu kararın uygulanmaya çalışılması açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

3-) İş yerim hakkında ruhsat dışı faaliyete konu edilen “sıcak sandviç satışının yapıldığı, fritöz, Tost makinesi, Izgara vb.” malzemelerin tarafıma yapılan ihtar sonrasında verilen süre içerisinde tespit edilmiş olan tüm malzemeler kaldırılarak aykırılıklar istenilen şekilde giderilmek suretiyle karara uygun hale getirilmiştir. Dolayısıyla, Belediye Encümenince ilgili ruhsat dışı faaliyet gerekçesi gösterilen malzemelerin kaldırılmadığı gerekçesiyle vermiş olduğu Men kararını hukuka uygun kabul etmek mümkün değildir.

4-) Söz konusu süre belirtilmediğinden süresiz olduğu anlaşılan Faaliyetten Men Kararı açıkça hukuka aykırı olduğundan ve bu kararının uygulanması halinde telafisi imkânsız zararların doğmasına yol açacağından esasa ilişkin hüküm verilene kadar iptali istenen işlemin yürütmesinin durdurulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesi hükmü ile öngörülen koşullar oluştuğundan öncelikle işlemin yürütülmesinin durdurulması gerekmektedir.

HUKUKİ DELİLLER : Belediye Encümeninin X tarihli X Sayılı Kararı ve Ekleri, ilgili tebligat işlemleri ve her türlü yasal delil.

HUKUKİ NEDENLER : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve diğer ilgili sair her türlü mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah ettiğim ve resen gözetilecek nedenlerle telafisi imkansız zararların önlenmesi bakımından öncelikle ve ivedilikle davalı idarenin savunması alınmaksızın tedbiren ve tensiben YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, dava sonunda Adana Belediyesi Encümen kararının İPTALİNE ve yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederim.

DAVACI

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir