Emekli Maaş Haczinin Kaldırılması Dilekçe Örneği

Aşağıda SGK’ya ve İcra Mahkemesi’ne hitaben iki farklı emekli maaş haczinin kaldırılması talepli dilekçe örneği bulacaksınız.

Emekli Maaş Haczinin Kaldırılması Dilekçe Örneği 1

 

ADANA SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

İTİRAZ EDEN     :               
T.C. No:

KONU                : Muvafakat olmadan emekli maaşına konulan haczin kaldırılması ve kesinti yapılan paraların iadesi hakkındadır.

 

AÇIKLAMALAR

1) Tarafımın muvafakati olmadan emekli maaşıma haciz konulmak suretiyle kesinti yapılmaya başlanmıştır.

Tarafıma ödeme emri dahi gönderilmeksizin haciz uygulanmıştır. 6183 Sayılı Kanun’un 54. maddesi hükmü uyarınca, süresinde ödenmeyen amme alacağı tahsil dairesince cebren tahsil olunur. Amme borçlusunun borcuna yetecek miktarda mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi de maddede belirtilen cebren tahsil şekillerinden birisidir. Bu bağlamda borçtan dolayı cebren tahsile geçmeden önce anılan kanunun 55. maddesi hükmünde öngörülen bilgilerin tümünü içeren bir ödemeye çağrı yazısının ‘ödeme emri’nin tebliğ edilmesi yasal zorunluluktur. Bir başka ifade ile kamu alacağı için ‘ödeme emri’ çıkarılmadan haciz uygulanması ve diğer cebren tahsil yollarına başvurulması kanuna aykırıdır. (21. Hukuk Dairesi 15.04.2014 gün, 2014/3597 E., 2014/7919 K.)

Ayrıca 5510 sayılı kanunun 93. Maddesinde bu hususta düzenleme yapılarak”…. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Tarafımın emekli maaşının haczedilmesine ilişkin hiçbir şekilde muvafakatım olmamasına rağmen maaşımın haczedilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Emekli maaşının muvafakat olmadan kesilmesinden dolayı ciddi şekilde mağduriyet yaşamaktayım. Tek gelirimin emekli maaşımın olması gözetilerek maaş hazinin kaldırılması gerekmektedir.

506 Sayılı Yasa’nın 80/12. maddesinde, sigorta primlerini haklı sebepleri olmaksızın tahakkuk ve tediye etmeyen kamu kurum ve kuruluşların tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri mesul muhasip, sayman ile tüzelkişiliği haiz diğer işverenlerin üst düzeydeki yönetici veya yetkililerinin kuruma karşı, işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacakları öngörülmüş ve primlerin ödenmesinde müteselsilen sorumlu ‘üst düzey yönetici’ ve ‘yetkiliden’ söz edebilmek için ise primlerin tahakkuk ve ödenmesinde yetkili üst düzey yönetici olması, yönetim kurulu başkanı, başkan yardımcısı gibi ünvan taşıması veya temsil ve ilzam yetkisine sahip yönetim kurulu üyesi olması gerekir. Bu husus gözetilerek emekli maaşımdaki şirket borcundan kaynaklı haczin kaldırılması gerekir.

5510 S. K. m. 93, İİK. m. 82, 83/A, 5838 S. K. ilgili hükümleri uyarınca emekli maaşım  üzerine konulan haczin kaldırılmasını talep etmek zorunluluğu hasıl olmuştur. Emekli maaşım üzerine konulan haczin kaldırılmaması halinde şikayet ve dava açma hakkım saklıdır.

SONUÇ ve  İSTEM              :Yukarıda arz edilen nedenlerle yapılan haczedilemezlik itirazımın kabulü ile;

 1-Emekli maaşım üzerine konulan  haczin kaldırılmasına/iptaline,

 2- Emekli maaşımdan bugüne dek yapılan kesintilerin tarafıma iadesine iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. (tarih)                                                                               

                                                                                                          İtiraz Eden   

Avukat Saim İncekaş – Adana Boşanma Avukatı

Emekli Maaş Haczinin Kaldırılması Dilekçe Örneği 2

ADANA NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ

SAYIN HÂKİMLİĞİNE

İCRA DOSYALARI NO             : 

MEMURLUK KARARINI

ŞİKAYET EDEN

DAVACI-BORÇLU                             :               

VEKİLİ                                     : Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana

DAVALI-ALACAKLI:

VEKİLİ:    

DAVALI-ALACAKLI: 

VEKİLİ:

KONU: İcra Müdürlüğü’nün Esas ve 7.İcra Müdürlüğü’nün 2009/2272 Esas sayılı dosyalarından EMEKLİ maaşı üzerine konulan hacizlerin kaldırılması dosyaya gelmiş ve gelecek paraların alacaklıya ödenmemesi, mahkeme masrafları ve ücreti vekâletin davalılara tahmili talebi.

AÇIKLAMALAR:

Davalı-alacaklılar tarafından, borçlu-müvekkilimiz aleyhine İcra Müdürlüğü’nün 2018/4617 Esas ve 7.İcra Müdürlüğü’nün 2009/2272 Esas sayılı dosyalarından icra takibi başlatılmıştır.

Takiplerin kesinleşmesinden sonra müvekkilimizin rızası olmadan SGK Genel Müdürlüğünden almakta olduğu emekli maaşı üzerine haciz konulmuştur. Müvekkilimizin bu maaş dışında başka bir geliri olmayıp, konulan hacizler sebebiyle mağduriyet yaşamaktadır. Maaşına haciz konulmasıyla ilgili herhangi bir muvafakati ve rızası da bulunmamaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93/1 (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.) düzenlemesine göre SGK ve nafaka borçları dışında emekli maaşları borçlunun onayı olmaksızın haczedilemez. 

MADDE 93- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.)

Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.

5838 sayılı kanunun 32. maddesi ile 5510 sayılı kanunun 93. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bir cümle ile “Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine yönelik talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2012/1071 Esas 2013/351 Karar sayılı ilamında emekli maaşı üzerine konan haczin kamu düzenine aykırılık teşkil ettiği bu sebeple süresiz şikayete tabi olduğu  ; “..bağlanan emekli maaşlarının haczi mümkün değil ise de, bu husus haciz işleminden sonra, SÜRESİZ VE GERİYE ETKİLİ OLARAK, BORÇLU TARAFINDAN ŞİKAYET KONUSU YAPILABİLECEĞİNDEN ve haczedilmezlik iddiası ancak borçluya tanınan bir hak olduğundan; icra memurunun bu hükmü değerlendirerek, emekli maaşının haczinin mümkün bulunup bulunmadığı konusunda şikayet tarihi itibariyle bir takdir yetkisi bulunmamaktadır. Nitekim, aynı ilkeler Hukuk Genel Kurulu’nun 31.03.2004 gün ve 2004/12-202 E.-2004/196 K.; 18.06.2008 gün ve 2008/12-433 E.-2008/430 K; 10.06.2009 gün ve 2009/12-213 E., 2009/244 K..sayılı kararlarında da vurgulanmıştır. ‘’şeklinde ifade edilmiştir.

İşbu sebeple; 1. İcra Müdürlüğü’nün 2018/4617 Esas ve 7.İcra Müdürlüğü’nün 2009/2272 Esas sayılı dosyalarından konulan EMEKLİ maaşı üzerine konulan hacizlerin kaldırılmasını, icra dosyasına gelmiş ve gelecek paraların alacaklılara ÖDENMEMESİNİ talep etme zarureti hâsıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER: İİK. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası K. ve ilgili mevzuat

DELİLLER:

İcra Müdürlüğü’nün 2018/4617 Esas sayılı dosyası,

7.İcra Müdürlüğü’nün 2009/2272 Esas sayılı dosyası,

ve davalı tarafın bildireceği delillere karşı delil bildirme hakkımız saklı kalmak kaydıyla her türlü yasal delil.

NETİCE VE TALEP                    : Yukarıda arz ettiğimiz sebeplerle, borçlu-müvekkilimiz aleyhine 1. İcra Müdürlüğü’nün 2018/4617 Esas ve 7.İcra Müdürlüğü’nün 2009/2272 Esas sayılı dosyalarından verilen EMEKLİ maaşı üzerine konulan hacizlerle ilgili memurluk kararının KALDIRILMASINA, dosyaya gelmiş ve gelecek paraların alacaklıya ÖDENMEMESİNE, mahkeme masrafları ve ücreti vekâletin davalılara tahmiline karar verilmesini vekâleten eden arz ve talep ederiz. 

Saygılarımızla

Davacı Vekili

EK= 1 adet vekâletname

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir