Bilgi Edinme Kanunu Kapsamında Elektrik Şirketinden Kayıp Kaçak Bedelini Öğrenme Dilekçesi

 

ADANA ELEKTRİK ENERJİSİ TOPTAN SATIŞ A.Ş.

İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Kurumunuzun 13 abone numarasına sahip müşterisi Ahmet’in vekili bulunmaktayım. Kurumunuz ile müvekkil  arasında elektrik kullanımı hizmetinin ücret karşılığında sağlanmasına ilişkin bir sözleşme yapılmış bulunmaktadır. Sözleşme ilişkisinin devamı boyunca “kayıp kaçak bedeli”, “dağıtım bedeli”, “iletim bedeli” ve  “sayaç okuma bedeli” şeklinde haksız borç yaratılarak, müvekkil şirketin faturasına bu bedeller yansıtılmış ve müvekkil şirketten tahsil edilmiştir. Kurumunuzun bu uygulaması 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesine göre haksız şart sayılmaktadır. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2014/7090 E. 2014/13588 K. Sayılı ve 20.10.2014 tarihli kararı uyarınca da bu bedellerin elektrik abonelerinden tahsil edilemeyeceğine hükmedilmiştir. Yine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21.05.2014 tarihli ve 2013/7-2454 E. 2014/679 K. Numaralı kararı ile “nihai tüketici olan vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi şeffaflık ve hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır.”

Bu sebeplerle 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında;  yargı yoluyla iadesini talep edeceğimiz söz konusu haksız bedellerin sözleşme süresindeki her fatura dönemi için ne kadar kesildiğinin tespitini isteme gereği doğmuştur.  4982 sayılı kanunun 5. Ve 11. Maddeleri uyarınca kurumunuza 15 günlük süre içinde bilgi verme yükümlülüğü yüklenmiştir. Dilekçemizi kurumunuza iletmeme müteakip 15 günlük yasal süre içerisinde aşağıda belirtilen adrese, yazılı cevabınızı iadeli taahhütlü olarak göndermenizi arz ve talep ederim.

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

  • İlk yayınlanma tarihi: 15 Ağustos 2018

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize WhatsApp'tan ulaşın!