Nafaka Artırım Sonrası İcra Dosyasına Ek Talepte Bulunmak

Nafaka artırım veya azaltım sonrasında hali hazırda açılmış olan icra takibine ek bir talepte bulunabilir miyim? Gelin bu sorunuzun cevabınızı ele alalım.

Her hangi bir mahkeme ilamını dosyanın içine bırakıp gitmek ve/veya o ilamdaki tutarların tahsilini istemek o ilamdaki tutarlara bağlı olarak cebri işlemler yapmak için yeterli değildir.

O dosyadan daha önceden icra emri tebliğ edilmiş ise artan tutar için ek icra emri veya güncel icra emri göndermek veya muhtıra göndermek gerekir. Şayet, sonraki ilam ile borçlunun ödemekle yükümlü olduğu tutarlar azalmış ise niteliği gereği güncel veya ek icra emrine veya muhtıraya gerek yoktur.

Mahkemeler nafakaya hükmederken ileride nafakayı arttırma veya eksiltme durumunu öngörerek karar verdiği için ilk nafaka ilamı kök veya gövde ilamdır bu ilamdaki tutarları arttıran ilamlar dal veya dal budama ilamlardır.

Örneğin, Yargıtay’ın rastladığım en son görüşü inkar tazminatı gibi sonradan eklenen tutarların farklı icra dosyalarından takip edilemeyeceği yönündedir.

Nafaka Artırım Sonrası İcra Dosyasına Ek Talepte Bulunmak

Sonuçta nafaka artırımına ilişkin ilamla taraflar ile alacak konusu değişmemiş, sadece nafaka tutarı değişmiştir. Nafaka farkı için ayrı bir icra takibi açmak nafaka hesabı, harç oran ve tutarları ve icra vekalet ücreti, hacizlerin düşmesi ve para paylaşımı yönünden sıkıntılara yol açar.

Farklı icra dairelerindeki takipleri birleştirmek hukuken mümkün ise de UYAP böyle bir durumu öngörmediğinden dosyalar aynı dairede değilse UYAP birleştirme yapamıyor. Gerek yapılacak hesapların ve alınacak harçların doğru olması, gerek usul ekonomisi ilkesi ve gerekse de derdestlik konusunun gündeme gelmemesi içi nafaka artış tutarlarının ilk dosyadan takibi doğru olacaktır. Bu mümkün olmazsa taraflardan birinin talebi üzerine ilgili dosyalar arasında “şu sayılı dosyalar hesap yönünden birbirleriyle bağlantılıdır” diye yazışma yapılması ve nihai hesabın tüm bağlantılı dosyalar içerikleri gözetilerek yapılması gerekir diye düşünebiliriz.

Nafaka artırımı, özellikle Adana gibi büyük şehirlerde, boşanmış eşler arasında sıkça rastlanan bir durumdur. Bu süreç, çoğu zaman karmaşık hukuki prosedürleri ve detayları beraberinde getirir. Uzman bir aile hukuku avukatı, nafaka artırımının hukuki süreçlerini, icra dosyasına ek talep sürecini, ve karşılaşılabilecek muhtemel sorunlara karşı alınacak önlemleri detaylı bir şekilde sizi temsilen yerine getirir. Böylece, nafaka artırımı sonrası süreçlerde karşılaşılacak zorluklar minimuma indirgenir ve adil bir sonuca ulaşmanızı sağlar.

Ek Talep Dilekçesi

İcra takibine yukarıda anlattığım yönde ek bir talepte bulunmak için aşağıdaki dilekçe örneğini kullanabilirsiniz. Bazı icra daireleri talep dilekçenizle birlikte örnek ödeme emrini de sizin hazırlamanızı istiyor.

[İcra Müdürlüğünün Adı]

Konu: Nafaka Artırım Kararının İcra Dosyasına İşlenmesi ve Borçluya Ödeme Emri Çıkarılması Talebi

Sayın Müdür,

Ben, [Alacaklının Tam Adı], [TC Kimlik Numarası], [Adresi]. [İcra Dairesinin Dosya Numarası] numaralı icra dosyasında alacaklı olarak yer almaktayım.

[Şehir] Aile Mahkemesi’nin [Karar Tarihi] tarihli ve [Esas/Karar Numarası] numaralı kararı ile nafakaya ilişkin artırım kararı verilmiştir. Bu karar uyarınca, borçlu [Borçlunun Tam Adı] tarafından ödenmesi gereken aylık nafaka miktarı [Eski Nafaka Miktarı] TL’den [Yeni Nafaka Miktarı] TL’ye çıkarılmıştır.

Yargılama gideri olarak ise lehimize 17.900 TL vekalet ücreti, 1.000 TL yargılama masrafı olmak üzere toplamda 18.900 TL’nin davalı borçludan alınarak tarafımıza verilmesine hükmedilmiştir.

Bu kapsamda, söz konusu nafaka artırım kararını ve karara ilişkin bilgileri içeren ekleri dilekçeme ekte sunuyorum. İlgili mahkeme kararının icra dosyamıza işlenerek, borçluya yeni nafaka miktarına göre ödeme emri çıkarılmasını talep ediyorum.

İcra müdürlüğünüz tarafından gerekli işlemlerin yapılmasını ve yeni nafaka miktarının tahsilatına yönelik işlemlerin başlatılmasını arz ederim.

[Tarih]
[İmza]
[Alacaklının veya Vekilinin Adı ve Soyadı]
[İletişim Bilgileri]

Ekler:

  1. Mahkemenin nafaka artırımına ilişkin kararı.
  2. Diğer ilgili belgeler (varsa).

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin