Haczedilmezlik Şikayeti Dava Dilekçesi

Haczedilemezlik Şikayeti Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

ANTALYA  İCRA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İLGİLİ İCRA DOSYA NO: Antalya  4. İcra Müdürlüğü’nün 2008/14087 Esas sayılı takip dosyası.

DAVACI                           :

DAVALI                           :

KONUSU                         : Haczedilemezlik itirazı.

AÇIKLAMALAR            :

  1. Davalı, kendisine olan borcumdan dolayı Xİcra Müdürlüğü’nün X Esas sayılı takip dosyası ile başlattığı icra takibinde tapuda X İli X  İlçesi X Mahallesi X ada X parselde kayıtlı bulunan X  no.lu bağımsız bölümü teşkil eden taşınmazımı haczettirmiştir. X İcra dairesine yaptığım meskeniyet ve haczedilemezlik itirazı icra müdürlüğü tarafından ekte örneğini sunduğum 28.10.2011 tarihli yazı ile reddedilmiş ve bu yazı tarafıma 01.11.2013 tarihinde tebliğ edilmiştir. Bu nedenle tebliğden itibaren 7 günlük yasal sürede icra müdürlüğünün bu işlemine karşı itiraz etmek zorunlu olmuştur.

  2. Üzerine haciz konulan taşınmazdan başka evim bulunmadığı gibi, davaya konu bu evde satın aldığım tarihten beri ailemle birlikte oturmakta ve mesken olarak kullanmaktayım.

  3. İİK’nın 82/12. maddesi gereğince, borçlunun “haline münasip” evi haczedilemez. Yargıtay’ın istikrar kazanmış kararlarına ve görüşlerine göre, bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı, adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna ve borçlu ile ailesinin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Buradaki “aile” terimi, geniş anlamda olup, borçlu ile birlikte aynı çatı altında yaşayan, bakmakla yükümlü olduğu kişileri kapsar. İcra mahkemesince, borçlunun sözü edilenlerle birlikte barınması için zorunlu olan haline münasip meskeni temin etmesi için gerekli bedel bilirkişilere tespit ettirilmelidir. Borçlunun haline münasip evin değeri bilirkişileri  tespit ettirildikten sonra, hacze konu edilen taşınmazın değeri, bilirkişilerce tespit edilen  bu kıymet kadar veya bu kıymetten daha az ise borçlunun haline münasip bu evi haczedilmemeli, haciz uygulanmış ise  bu haciz kaldırılmalıdır,

  4. Ayrıca içinde ailece ikamet ettiğimiz bu taşınmazın tapu kaydı üzerinde, eşimin talebiyle konulmuş bulunan “AİLE KONUTU” şerhi de bulunmaktadır.

HUKUKİ NEDENLER    : İİK m. 82/12, HMK ve ilgili diğer mevzuat.

DELİLLER                    Emsal taşınmaza ilişkin tapu kayıtları, Antalya 4. İcra Müdürlüğü’nün 2008/14087 Esas sayılı takip dosyası kapsamı, keşif, bilirkişi incelemesi ve sair diğer yasal deliller.

İSTEM SONUCU           : Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek diğer nedenlerle; içerisinde ailece ikamet ettiğim ve mesken olarak kullanmakta olduğum taşınmaz üzerindeki haczin kaldırılmasına, yargılama giderlerinin Davalı taraf üzerine yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

EKİ : X İcra Müdürlüğünün X tarih ve X sayılı yazı örneği.                                                                                             

                                                                                                          Davacı

Haczedilmezlik Şikayeti Dava Dilekçesi

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana – Boşanma ve Ceza Avukatı

Haczedilmezlik Şikayeti Dilekçesi -2-

ADANA İCRA HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

İCRA DOSYA NO:  

HACZEDİLMEZLİK ŞİKAYETİNDE

BULUNAN (BORÇLULAR):

KARŞI TARAF:

VEKİLİ:  

KONUSU:  Haczedilmezlik şikayeti.

AÇIKLAMALAR

1. Yukarıda dosya nosunu bildirdiğim dosya borcu nedeniyle haczedilmiş bulunan tarafıma ait … nolu meskenlerle ilgili olarak, 20/04/2010 tarihinde, kıymet takdiri için bilirkişi incelemesi yapıldığına ve rapor verildiğine ilişkin tebligat aldık. Böylelikle, söz konusu gayrimenkulümüzün de, haciz edildiğini, 20.04.2010 tarihinde, vekilimizin tarafımızı, bilgilendirmesi sonucu öğrenmiş olduk. Ayrıca, gayrimenkulümüzün haciz edildiğine dair herhangi bir tebligat, bu kıymet takdirine ilişkin bilirkişi raporunun tebliğinin öncesinde, tarafımıza ve vekilimize de, yapılmamıştır.

2. Haciz edilen gayrimenkullerimizden, … nolu meskeni, meskenimiz  olarak kullanmaktayız. Bu gayrimenkulümüz ile ilgili olarak, meskeniyet iddiasıyla, haczedilmezlik şikayetinde bulunuyoruz. Mesken olarak kullandığımız bu yer, kendi halimize münasip yerdir ve bu nedenle yasa gereği olarak haczedilemez.

HUKUKSAL NEDENLER: İİK. ve ilgili yasal hükümler.

DELİLLER: İcra Müdürlüğü Esas sayılı dosyası vs kanuni delillerimiz.

SONUÇ VE İSTEM:  Yukarıda arz ettiğimiz nedenden dolayı, yasanın amir hükmü gereği olarak tarafımız bakımından meskeniyet iddiamızın ve haczedilmezlik şikayetimizin kabulüne karar verilmesini, yargılama giderlerinin de davalı yana yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

DAVACILAR

Haline Münasip Ev Haczedilmezlik Şikayet Dilekçesi -3-

ADANA NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İCRA DOSYA NO:

DAVACI/BORÇLU:

VEKİLİ:

DAVALI/ALACAKLI:

KONU: Adana 2. İcra Müdürlüğü’nün … sayılı dosyası kapsamında haczedilen müvekkilin haline münasip evi hakkında meskeniyet şikayetimizin kabulü ile satış kararının iptali ve haczin kaldırılması isteğimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

  1. Karşı taraf, müvekkilim aleyhine Adana 2İcra Müdürlüğü’nün ……….. E. sayılı dosyası ile icra takibi başlatmıştır.
  2. Davalı tarafından Adana İli, …………. sayılı parselde bulunan müvekkilime ait olan taşınmaz haczedilmiştir. Müvekkilim bu taşınmazın haczedildiğini tarafına 28.01.2021 tarihinde tebliğ edilen kıymet  takdiri raporu ile öğrenmiştir(EK-1).
  3. Haczedilen söz konusu mesken  müvekkilimin aile konutudur. İcra ve İflas Kanunu 82. Madde 12. Fıkrada borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği belirtilmiştir. Dolayısıyla müvekkilim tarafından senelerdir aile konutu olarak kullanılan bu meskenin haczedilerek satışa çıkarılması İcra İflas Kanunu’nun ilgili maddesine aykırılık oluşturmaktadır.
  4. Adana 2 Aile Mahkemesi’nde görülen … sayılı birleşen, aile konutu şerhi konulması ve ipoteğin fekki konulu dosyalarda verilen gerekçeli kararlarda Adana İli, …………… parsel sayılı taşınmaz üzerinde kurulu ………….. bağımsız bölümün aile konutu olarak tespitine ve üzerindeki ………. hissesine, davalı banka lehine kurulan ipoteğin, taşınmazın aile konutu olması sebebiyle terkinine karar verilmiştir.(EK-2) Her ne kadar verilen kararlar doğrultusunda bu zamana kadar taşınmaz üzerindeki ipoteğin fekki sağlanmamış olsa da mevcut ipoteğin taşınmaz üzerinden kaldırılması gerektiği mahkeme ilamı ile sabittir.  Söz konusu kararlardan da anlaşılacağı üzere mevcut dosyada haczedilen taşınmazın aile konutu olduğu noktasında bir ihtilaf bulunmamakta ve meskeniyet şikayetimizin de haklılığı ortaya çıkmaktadır.
  5. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi‘nin 2020/1339 E., 2020/2459 K. sayılı ve 2016/9526 E. 2017/754 K. sayılı dosyalarda somut olayımıza paralel olarak taşınmazlarına haciz konulduğu hususunda borçlulara bir tebliğ işlemi gerçekleştirilmediğinden hacizlerden en erken haberdar olma tarihleri kıymet takdirinin yapılmasından sonra olmuştur.  Meskeniyet şikayeti için de İİK 16. Madde 1. Fıkraya göre ‘’ Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.‘’ denilmektedir. Bahsi geçen Yargıtay kararlarında da borçlunun şikayete konu işlemi öğrenme tarihlerini kıymet takdirinin tesadüfen öğrenilmesi ve kıymet takdirinin tebliğ edildiği tarih olarak kabul ederek 7 günlük süreyi bu tarihlerden itibaren başlatmıştır. Somut olayımızda da müvekkilim, şikayete tabi olan aile konutunun haczedilmesi işlemini tarafına kıymet takdiri raporunun tebliğ edilmesiyle öğrenmiştir.
  6. Yukarıda açıklanan nedenler ile iş bu şikayette bulunma zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Müvekkilimin söz konusu taşınmazı mesken olarak kullanması sebebiyle meskeniyet şikayetimizin kabulü ve taşınmaz üzerinde bulunan haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER:  İİK., HMK. ve sair ilgili mevzuat.

DELİLLER:  Tapu kaydı, Keşif, Bilirkişi, Tanık, Nüfus kayıtları vs. her türlü delil.

TALEP SONUCU:  Açıklanan nedenler ile müvekkilim üzerine kayıtlı mesken olarak kullanılan taşınmaz üzerindeki haczin kaldırılmasını, satışın iptalini ve yargılama giderlerinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

İTİRAZ EDEN VEKİLİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir