Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Şikayet Dilekçesi

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Şikayet Dilekçesi 1

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYET EDEN:

ŞÜPHELİ :

KONU : 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 154. Maddesinde yer alan hakkı olmayan yere tecavüz suçunu işleyen şüpheli hakkında gerekli soruşturma ve kovuşturmanın yapılması talebinden muhtevidir.

SUÇ TARİHİ :

AÇIKLAMALAR

1) X ili X ilçesi X Köyü’nde bulunan X ada ve X parsel numaralı taşınmaz Türk Medeni Kanunu 701. ,702. ve 703. maddeleri uyarınca elbirliği mülkiyetine tabi olarak kullanılmaktadır. (Ek-1: İlgili Tapu Kaydı ve Kadastro Krokisi)

2) İş bu taşınmaz üzerinde şüpheli X lehine kurulmuş olan herhangi bir irtifak hakkı bulunmamaktadır. (Ek-2: Takyidatlı Tapu Kaydı- Sayın Savcılıktan celbini talep ederim.) Bu ahval ve şerait içerisindeyken; şüpheli X mülkiyetinin kendisine ait olmadığını bildiği şikayete konu tarım arazinde herhangi bir hakka dayanmaksızın keyfi bir şekilde, izinsiz ve kasten hareket ederek baştan aşağıya kazı yaptırmış kendi parseline borularla su hattı döşetmiştir. Somut gerçekleştirdiği fiil ile şikayete konu taşınmaza zarar vererek mülkiyet hakkını ihlal etmiştir. (Ek-3 İlgili sübut resimler)

3) Şüphelinin gerçekleştirdiği bu suç kazı işlemleri bittikten sonra fark edilmiş olup; şüpheli, itirazlara ve ricaya rağmen bu haksız işgale son vermemiştir. Hayatın olağan akışı çerçevesinde somut olarak haksız işgale devam edeceğini açıkça gösteren fail, Türk Ceza Kanunu 154. Maddesinin lafzına aykırı tavır sergileyerek taşınmazı malikmiş gibi işgal etmeye devam etmekte ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği taşınmazın içerisine döşettiği borularla halen kendi tarım arazine su çekmektedir.

4) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 154. Maddesinin ihlaline sebebiyet verecek somut olaya (X ada ve X parsel numaralı taşınmaz içerisinde mülkiyet hakkı ihlal edilerek baştan aşağı kazı yapılarak şüpheli X’in parseline borularla su hattının sağlanması hk.) X Köyünde ikamet eden X bizzat şahit olmuştur. Sayın Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili şahısların dinlenmesi ve mahalli ve teknik bilirkişi nezaretinde yerinde yapılacak olan keşif ile maddi gerçeklik ortaya çıkacaktır.

BİLİNDİĞİ ÜZERE TÜRK CEZA KANUNU’NUN 154. MADDESİ HAKKI OLMAYAN YERE TECAVÜZ SUÇUNU DÜZENLEMİŞTİR. İLGİLİ KANUN MADDESİNE GÖRE;

5) Bir hakka dayanmaksızın bir başkasına ait taşınmaz mal ya da eklentilerini malik gibi hareket etmek suretiyle tamamen veya kısmen işgal eden, sınırlarını değiştiren, bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa faydalanmasına engel olan kişiye, suçtan zarar görenin şikayeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilmektedir. Düzenlenen bu suç ile bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerinin bir kısmının ya da tamamının işgali, taşınmazın sınırlarının değiştirilmesi veya bozulması ya da herhangi bir şekilde hak sahibinin malından kısmen veya tamamen faydalanmasına engel olunması cezalandırılmaktadır.

6) Somut olayda yine ilgili suçun maddi ve manevi unsurlarının gerçekleştiği sayın savcılıkça re’sen yapılacak işlemler dışında taşınmaz üzerinde mahalli ve teknik bilirkişi nezaretinde yapılacak olan incelemeler ile tanık anlatımları sonucu sübut bir şekilde ortaya çıkacaktır.

7) Tüm bu anlatımlar ışığında; söz konusu taşınmazı işgal eden şüphelinin hakkı olmayan yere tecavüz suçunu işlemesinden bahisle gerekli soruşturma ve kovuşturmanın yapılması için Adana Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEBLER : 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve ilgili yasal mevzuat.

DELİLLER :

1) Tapu Kaydı ve Kadastro krokisi (EK-1)

2) Tanıklar

3) Mahalli ve teknik bilirkişi nezaretinde yapılacak olan keşif

4) Bilirkişi incelemesi

5) İlgili sübut resimler ve parsel bilgisi (EK-3)

6) Takyidatlı tapu kaydı (Sayın savcılıktan celbini talep ederim. EK-2) ve yasal her türlü delil

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ile; şüphelinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 154. Maddesinde tanımı yapılan hakkı olmayan yere tecavüz suçunu işlemesinden dolayı gerekli soruşturmanın yapılarak şüpheli hakkında kamu davası açılmasını saygılarımla sayın Adana Cumhuriyet Başsavcılığından talep ederim.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Şikayet Dilekçesi 2

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

Şikayet Eden:

Şikayet Edilen:

Suç: Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu

AÇIKLAMALAR

1-Bana babamdan intikal eden ekte sunduğum tapu kayıtlarında da görüleceği üzere ..….. parsel no’lu taşınmazlarımı kullanmama şikayet olunanlar tarafından engel olunmaktadır. Taşınmaz bizlere rahmetli babamız …. ve rahmetli annemiz …..’dan intikal ederek gelmiştir. Ben hissedar olduğum taşınmazları babamın vefatından beri kullanamamaktayım.

2-Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikâyeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir (TCK m.154/1). Benimde hissemin olduğu taşınmazda kardeşlerim tarafından uzun yıllardır kullanmama engel olunmaktadır. Şikayet olunanlar bu taşınmazları fiilen kullanmama engel olmaktadırlar. Taşınmazı ya bizzat kendileri kullanmakta ya da kiraya vererek gelir elde etmekte ve geliri kendi aralarında paylaşarak kullanmaktadırlar. Ben uzun yıllardır maliki olduğum taşınmazdan istifade edememekteyim. Mağduriyetimin giderilmesini sayın savcılığınızdan talep ederim.

Deliller: Keşif, tanık beyanları vs her türlü delil

TANIKLAR:

İstem ve Sonuç: Yukarıda ayrıntılı izah ettiğim sebeplerle şüpheliler hakkında soruşturma yapılarak belirtilen suçtan dolayı cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını sayın savcılığınızdan saygılarımla arz ve talep ederim.

ŞİKAYET EDEN

EKLER: Tapu çıktıları, nüfus kayıt örneği

  • İlk yayınlanma tarihi: 24 Ağustos 2024
Türk Ceza Kanunu Madde 154 (Malvarlığına Karşı Suçlar – Hakkı olmayan yere tecavüz)

Madde 154 – (1) Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikayeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.

(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.

(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin
İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!