Davanın Reddi Kararı Nasıl Verilir?

Davanın reddi ne anlam ifade ediyor, davanın reddi nasıl gerçekleşir konulu Youtube videomuz.

Ceza Hukukunda Davanın Reddi Kararı Nasıl Verilir?

Kovuşturma evresinde iki durumda mahkeme davanın reddine karar verir.

  • Aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm bulunması halinde davanın reddine karar verilir.
  • Aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden açılmış bir dava bulunması halinde davanın reddine karar ve­rilir (CMK md 223/7).
  • Davanın reddi bir fiilden bir kez yargılama yapılır (ne bis in idem) ilkesinin bir sonucudur

Davanın Düşmesi Kararı

Türk Ceza Kanununda öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde düşme kararı verilir

Türk Ceza Kanununda davayı düşüren sebepler tek tek gösterilmiştir. Bunlar; sanığın ölümü, ge­nel af kanunu çıkması, dava zamanaşımı süresinin dolması, şikâyetin geri alınması ve önöde- menin gerçekleşmiş olmasıdır (TCK m.64-75). Yargılama sırasında uzlaşma sağlanırsa davanın düşmesine karar verilir (CMK m. 254/2).

Soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmuş olup da şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa, gerçekleşmesini beklemek üzere, durma kararı verilir. Durma, bir son karar (hüküm) değildir. Mah­kemenin durma kararına itiraz edilebilir.

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Bu Konudaki Youtube Videomuz

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin
İçindekiler