Ceza Hukukunda Davanın Reddi Kararı Nasıl Verilir?
Kovuşturma evresinde iki durumda mahkeme davanın reddine karar verir.
- Aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm bulunması halinde davanın reddine karar verilir.
- Aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden açılmış bir dava bulunması halinde davanın reddine karar verilir (CMK md 223/7).
- Davanın reddi bir fiilden bir kez yargılama yapılır (ne bis in idem) ilkesinin bir sonucudur
Davanın Düşmesi Kararı
Türk Ceza Kanununda öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde düşme kararı verilir
Türk Ceza Kanununda davayı düşüren sebepler tek tek gösterilmiştir. Bunlar; sanığın ölümü, genel af kanunu çıkması, dava zamanaşımı süresinin dolması, şikâyetin geri alınması ve önöde- menin gerçekleşmiş olmasıdır (TCK m.64-75). Yargılama sırasında uzlaşma sağlanırsa davanın düşmesine karar verilir (CMK m. 254/2).
Soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmuş olup da şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa, gerçekleşmesini beklemek üzere, durma kararı verilir. Durma, bir son karar (hüküm) değildir. Mahkemenin durma kararına itiraz edilebilir.
Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi
mrb Saim Bey;
Bir Dava Açtim Babalik soybaginin reddi,Dna Testi,Babalik SoyBaginin Arastirilmasi Ve Kayyim Atanmasini Istedim Ilk Duruşmada DAVANIN Reddini Istediler Neden olabilir DAVANIN REDDINI Davali Neden Ister
CMK 223/7 maddesi gereğince ceza dosyasında davanın reddine karar verildiği taktirde sanık müdafii için vekalet ücretine hükmedilir mi?
merhaba isim ve soy isim değiştirmr davası açtım. redd kararı çıktı bunun nedeni nedir. teşekürler