CMK Avukatının Görevleri
CMK avukatlığı aslen bir “müdafi” görevlendirmesidir. Müdafilik ise kadim bir görevdir. Adaletsizliğe maruz kalan insanın tanrıdan sonra aklına getirdiği ilk isimdir.
CMK görevlendirmesi alan avukat artık cezalandırma ve sorgu sürecinde olan kişinin müdafisidir. CMK avukatının başlıca uygulaması gereken görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Müdafii olarak atandığı kişi ile mutlaka kimsenin duymayacağı bir ortamda yüz yüze görüşme sağlamalıdır.
- Avukat müdafiisi olduğu kişinin ifadesinin alınması sürecini takip etmeli ve sonuçlandırmalıdır.
- Avukat kolluğa yani emniyete gitmiş ise emniyette bulunan gözaltı defteri kayıtlarını incelemelidir.
- Avukat müdafiisi olduğu kişiye şu soruları kesinlikle yöneltmelidir; Gözaltına ne zaman alındınız?, Yakınlarınıza haber verildi mi? Kolluk güçleri sizi buraya getirirken herhangi bir belge imzalattı mı? Nerede ve nasıl yakalandınız? Yakalandıktan sonra hangi koşullarda emniyete getirildiniz? Yakalama sırasında veya sonrasında kötü muamele gördünüz mü? Avukat olarak sorduğunuz bu sorular neticesinde kritik bir cevap aldıysanız mutlaka bir tutanak veya şerh uygulamasına gitmelisiniz. Delillendirme sürecine sahip çıkınız.
- Müdafiisi olduğunuz kişi savcılık tarafından serbest bırakılırsa kişi adliyeden çıkana kadar yanında eşlik ediniz. Kişiyi polislere teslim etmeyiniz.
- Adli tıp raporunu mutlaka detaylı inceleyiniz. Eğer müdafiisi olduğunuz kişi üzerinde gözle görülür yara ve darp izleri mevcutsa savcının huzurunda adli tıp raporuna itiraz ediniz. İtiraz beyanınızı tutanağa kesinlikle geçirtiniz. Yeniden Adli Tıp Raporu alınmasını sağlayınız. Bu vakıayı şüphelinin de onayını alarak ilgili baro insan hakları veya çocuk hakları komisyonuna bir yazı ile bildiriniz.
- Şüpheli tutuklanma istemiyle sorgu mahkemesine sevk edildiğinde duruşma salonuna kolluk görevlilerinin girmesini önlemelisiniz.
- Şüpheliye yüklenen ancak şüphelinin reddettiği fiilleri içeren yer gösterme tutanaklarına itiraz etmelisiniz.
- Eğer mahkeme aşamasında CMK görevlendirmesi aldıysanız bu göreviniz tüm yargı yollarının kullanılarak kararın kesinleşmesine kadar devam eder. Dolayısı ile açık bırakılan kanun yollarını kullanmalısınız.
- 18 yaşından küçük çocuğun müdafiilik görevini aldıysanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle kolluk tarafından çocuğun ifadesi alınamaz. Böyle bir girişime engel olmalısınız. Eğer kolluk tarafından zorla ifade alınmak istenirse, çocuğa susma hakkını kullanmasını tembih etmeli ve bu durumu nöbetçi savcıya bildirmelisiniz.
- Müdafii olarak 5271 sayılı CMK kanunu’na hakim olmanız tavsiye edilir. Bu kanundan doğan sorumluluk ve görevleriniz her zaman devam edecektir.
- Tüm bu görevleriniz yanında diğer kanunlardan ve özellikle Avukatlık Kanunu’ndan doğan mesleki görevlerinizi aksatmamanız gerekmektedir. Avukatlık mesleğinin onurunu belirleyen unsur yine avukat kişilerdir.
CMK Avukatının Bilmesi Gerekenler
CMK avukatlarının görevlerini yerine getirirken uyması gereken ve dikkat etmesi gereken bazı kurallar mevcuttur. Şöyle ki;
- CMK avukatı görevlendirildiği birime en geç 1 saat içerisinde ulaşmalıdır. Zorunlu ve geçerli nedenler dışında mazeret göstermemelidir.
- Gerçekleştirdikleri görevlere ait belge ve formları eksiksiz olarak toplamalı ve CMK Bürosuna teslim etmelidir. Eğer gereksiz veya fazla ödeme alırlar ise bu ödemeyi iade etmekle yükümlüdürler.
- Eğer kanunlar uyarınca işi reddetmesi veya görevden çekilmesi gerekiyorsa bu durumu öncelikli bir şekilde CMK komisyonuna yazılı olarak bildirmelidir.
- Yargıtay tarafından bozulan bir kararda, bozma sonrası süreçte de yeni esas numarasını temin ederek davayı takip etmeli ve durumu CMK komisyonuna yazılı olarak bildirmelidir.
- Mahkeme tarafından yetkisizlik, görevsizlik veya birleştirme kararı verilmesi durumunda dosyanın gönderildiği mahkemede davayı takip etmelidir. Dosyanın gönderildiği yeni mahkemenin adını, dosya numarasını, duruşma gününü CMK Bürosuna yazılı olarak bildirmelidir.
- CMK Bürosundaki kayıtların düzenli ve sağlıklı olması amacı ile yılda iki kez Ocak ve Haziran aylarında derdest olan ve kesinleşmiş tüm davalara ilişkin rapor hazırlayıp CMK Bürosuna vermelidir.
- Görevlendirme sürecinde şüpheli veya sanıkla görüşmelidir, dosya tutmalıdır, belge asıllarını saklamalıdır ve bu bilgileri talep formu ve raporlara yazmalıdır.
- Görevi sırasında bulunduğu kurumlarda tespit ettiği veya kendisine bildirilen hukuksuzlukları mümkün olduğunca sorgu tutanağına, kimlik tespiti tutanağına, ifade tutanağına şerh düşürmeli ve durumu Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu şeklinde bildirmelidir. Ayrıca CMK Komisyonunu yazılı olarak bilgilendirmelidir.
- CMK Avukatları iş,ev,cep telefonları ve adreslerinde oluşan değişiklikleri 10 gün içerisinde CMK Bürosuna bildirmelidir.
- Eğer avukat kendi isteği doğrultusunda CMK gönüllü müdafiilik listesinden ayrılır ise istifa tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yeniden listeye dahil edilemez.
- Hazırlık aşamasında müdafii en fazla 1 görev alabilir.
- Söz konusu bu yükümlülükleri yerine getirmeyen müdafiiler CMK komisyonu kararı ile listeden çıkarılabilirler.
Zorunlu Müdafiilik Görevinin Sona Ermesi
CMK avukatının detaylı olarak bilmesi gereken bir diğer konu ise zorunlu müdafilik görevinin sona ermesi sürecidir. Bu süreci bir diğer yazımızda detaylı olarak ele aldık.

Merhaba Uyusturucudan tutuklu yargılanmasına karar verılmış bır sanıgın tutuklugunun 27. Gununde kendısıne ve avukatına mahkeme tarıhı onceden tebliğ edilmeden mahkeme edilip tutukluluk tutukluluk halinin devamına karar verilmesi mümkünmüdür sizce boylr bi yetkisi varmıdır hakım ve savcıların en azından avukatına mahkeme tarihinin önceden haber verilmesi gerekmezmi onun yerine sanıgın kendı avukatı olarak barodan bir avukat tayin edip mahkeme yapabilirlermi sanıgın vekaletli avukatı dururken boyle birşey mümkünmüdür mümkün degilse ne yapılması herekir yardımcı olurmusunuz lütfen
Cmk tarafından ağır cezada görülecek olan davanın kovuşturma aşamasına atandım. Duruşma günü ile aynı gün, yüksek lisans için yapmış olduğum başvuru sonucu mülakata gitmem gerekiyor. Mülakat ve duruşma saatleri arasında 1 saat var ve yetişebileceğimi sanmıyorum. Cmk ücret ödememi almamda sorun çıkartmayacak şekilde nasıl duruşma saatini ileri aldırabilirim.
Mazeretinizi belirterek duruşma saatinin talikini talep edin, talik edebileceğiniz bir saat yoksa yahut mahkeme misal öğleden sonra duruşma yapmıyordur, bir meslektaşınıza yetki belgesi verin ve sizin yerinize duruşmaya katılsın. Tek celselik yetki belgenizde şöyle yazsın: “Avukat … CMK zorunlu müdafisi yerine tek celselik yetki belgesine istinaden Avukat … yetkili kılınmıştır”.