Ceza Davası Araç Üzerindeki Tedbirin Kaldırılması Talebi

ADANA 3. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE

DOSYA NO:

MALEN SORUMLU ARAÇ MALİKİ:

VEKİLİ:

KONUSU: 12 Plakalı sayılı araç üzerine konulmuş olan ihtiyadi tedbirin kaldırılması dileği

AÇIKLAMALAR

Sayın Mahkemenin esas numarası yukarıda arz olunan dava dosyasında göçmen kaçakçılığı yapmak suçundan sanık olarak yargılanan dosya kapsamında müvekkile ait olan 12 plakalı aracı da suçta kullandığı gerekçesiyle araç üzerine ihtiyadi tedbir kararı konulmuştur.

Müvekkil olayda sadece araç maliki olup aracını emaneten veren iyiniyetli kişidir. Söz konusu suçtan dolayı müvekkilin aracına tedbir konulmuş olup müvekkil de bu olay neticesinde zarar görmüştür. Müvekkile ait araç ile ilgili dosyada TCK 54. maddesinde belirtilen müsadere için gerekli olan şartlar mezkur dosya açısından oluşmamıştır. Şöyle ki;

Mezkur dosyadaki suçlama olan Göçmen kaçakçılığı suçu ile müvekkilin hiçbir ilgi ve alakası yoktur. Söz konusu araç emaneten verilmiş olup, herhangi bir suçta kullanılacağı hususunda ne rızası ne de bilgisi vardır. Müvekkilin dava konusu suç olan göçmen kaçakçılığı ile hiçbir ilgi ve alakası bulunmamaktadır. Bu yönüyle de müsadere hususunun şartları oluşmamış olup, tedbirin kaldırılarak müsadere talebinin reddi gerekir. Müvekkilin suç ve suça konu mallarla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, adına kayıtlı 11 plakalı araç üzerine tedbir şerhi konulmuş, söz konusu suçlamayla herhangi bir ilgisi alakası olmamasına rağmen maddi yönden çok etkilenmiştir.

5237 Sayılı TCK’nın Eşya müsaderesi başlıklı MADDE 54 – (1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur. Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir.

(3) Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir.

Ayrıca müvekkil, iyiniyetli 3. Şahıs olup bu durumdan en çok mağdur olan kişi durumundadır. Daha fazla mağdur olmaması ve aile sorunlarına sebebiyet vermemek adına bu talebi yazma zorunluluğu hasıl olmuştur.

TALEP: Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerden dolayı; müvekkil iyiniyetli üçüncü şahıs ruhsat sahibi olduğundan ve suçun maddi ve manevi unsurları oluşmadığından dolayı, müvekkile ait araç olan 12 plakalı araç üzerine konulmuş olan İHTİYATİ TEDBİR ŞERHİNİN KALDIRILMASINA karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz

Saygılarımızla.

Eki: Vekaletname

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin