Avukatın Başka Avukatı Şikayet Ederken Baroya Bildirim Yükümlülüğü Var Mı?

Avukat başka bir avukatı şikayet ederken dikkat etmesi gereken bir nokta var mıdır? Meslek kuralları yönetmeliğinin iptal edilen eski maddesine göre baroya bildirim zorunluluğu vardı. Ancak günümüz itibariyle böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Avukat direkt olarak başka bir avukat hakkında adli veya idari bir işlem başlatabilir. Bu işlemi vekil olarak veya bizzat asıl taraf olarak yapabilir.

Eskiden Uygulama Nasıldı?

Barolar Birliği Meslek Kurallarının eski 27. maddesine göre avukat bir başka avukat aleyhine bir dava açarken veya vekaleten davayı takip ederken baroya bildirmek zorundaydı. Ancak bu uygulama hukuka aykırı bulunduğundan günümüz itibariyle iptal edilerek kaldırılmıştır.

Avukatın bir diğer avukat hakkında şikayetçi veya davacı olurken baroya bildirim zorunluluğunu içeren eski yönetmelik maddesi şu şekilde idi:

“Bir avukat başka bir avukata karşı asil ya da vekil sıfatıyla takip edeceği davayı kendi barosuna bir yazı ile bildirir. Bu kural, bilgi verme yükümlülüğü ile bağlı olarak baroların ve Türkiye Barolar Birliğinin üçüncü şahısları aleyhine veya üçüncü şahısları Barolar ve TBB aleyhine açacağı davalar içinde geçerlidir.” (TBB Meslek Kuralları Mülga 27/2 fıkra)

Baroya bildirim yükümlülüğünün neden hukuka aykırı olduğunu Yüksek Mahkeme şu şekilde açıklamıştır:

“Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen meslek kurallarının 27/2 maddesinde yer alan, “bir avukat başka bir avukata karşı asil ya da vekil sıfatıyla takip edeceği davayı kendi barosuna bir yazı ile bildirir.” kuralının, yukarıda sayılan görevleri yerine getirme amacına hizmet edecek nitelik taşımadığı ve bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukatlığın amacı ile de bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmış olup bu düzenlemenin hukuka aykırılığı ortaya konduğundan, söz konusu kurala aykırı davranıldığından bahisle ilgililerin disiplin hukuku açısından herhangi bir sorumluluklarının varlığından da bahsedilemeyeceği açıktır.” (Danıştay 8. Daire 2016/12242 E – 2017/31 K Sayılı Kararı)

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin