İstinaf Mahkemesi Ne Demektir?
İstinaf Arapçadan dilimize geçmiş bir hukuk terimidir. Sözlük anlamı bir şeye yeniden başlamak anlamına gelir. Hukuk terimi olarak İstinaf, ilk derece mahkemesince verilen bir nihai hükmün bozulması istemiyle, ikinci derece mahkemesine yapılan başvurudur.
İstinaf, bir kanun yoludur. Özel hukuk yargılamasında ilk derece mahkemelerinden verilen ve kesin olmayan nihai(son) kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hallerinde itiraz üzerine verilecek kararlara karşı başvurulacak Kanun Yolu, İstinaf Yoludur.
İlk derece mahkeme kararlarının taleplerle belirlenen sınırlar çerçevesinde gerekiyorsa ikinci kez yeniden görüşülüp bir karar verilmesini sağlayan olağan bir kanun yoludur.
07.10.2004 gün ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ile bölge adliye mahkemeleri(istinaf mahkemeleri) kurulmuştur. Böylece 2 dereceli sistem 3 dereceli hale gelmiştir. Bölge adliye mahkemeleri 20 Temmuz 2016‘da göreve başlamıştır. Özetle İlk derece mahkemeleri tarafından 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle verilen kesin hüküm teşkil etmeyen kararlara karşı Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yargı yoluna başvurulabilmektedir.
İstinaf Mahkemesine Başvuru Şartları
- İstinafa elverişli bir karar olmalıdır.
- İstinaf yoluna başvuruda ilgilinin hukuksal yararı bulunmalıdır
- İstinaf başvurusu dilekçe ile yapılmalıdır.
- Gerekli harç ve giderler yatırılmış olmalıdır.
- İstinaf başvurusu 2 haftalık süreye tabidir.
İstinafta Hangi İşlemler Yapılamaz?
İstinaf mahkemesinde bazı işlemlerin yapılması söz konusu değildir, bunlar:
- Karşı Dava,
- Davaya Katılma,
- Islah ve davaların birleştirilmesi olmaz,
- Yeni Delil ileri sürülemez,
- İddia ve savunmayı genişletme yasağı vardır,
- Yetki sözleşmesi yapılamaz.
İstinaf Kanun Yolunun Özellikleri
- Olağan bir kanun yoludur.
- Kesinleşmemiş kararlara karşı gidilir.
- İstinaf yoluna başvuru hükmün icrasını durdurmaz.
- İstinaf mahkemesi için yetki sözleşmesi yapılamaz.
- İlk derece mahkemesinin kararlarını denetler.
- İlk derece mahkemesi arasındaki Yetki ve Görev uyuşmazlıklarını çözer.
- Merci tayinine karar verir.
İstinafa, kesinleşmemiş ilk derece mahkemesi kararları için başvurulabilir. İlk derece mahkemeleri tarafından verilen ve kesin olmayan kararların “ikinci derece” mahkemeleri sayılan Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesince incelenmesidir.
İstinaf Süresi Ne Kadardır?
Hukuk davalarında gerekçeli karar elinize geçtikten sonra 2 haftalık istinaf süreniz başlar. İstinaf süresi hukuk mahkemelerinde 2 haftadır. İstisnai olarak İş Mahkemesinde 8 gün ve icra mahkemesinde ise 10 gündür.
İstinaf süresi ceza mahkemelerinde ise 7 gündür. Bu süre karar yüzünüze karşı okunduktan sonra veya gerekçeli karar size tebliğ edildikten sonra başlar.
İstinaftan Feragat
İstinaf yoluna başvuru hakkı doğmadan önce, bu başvurudan feragat olmaz. Karar tebliğinden sonra ise, istinaf hakkından feragat mümkündür.
İstinaf Kararı Durdurur Mu?
İstinafa başvuru hükmün icrasını durdurmaz. Takip hukukunda tehir-i icra (icranın geri bırakılması) ile ilgili İİK. 36. madde hükmü saklıdır. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez (HMK. Md. 350/1). Kişiler Hukuku, Aile Hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez (HMK. Md. 350/2).
İstinafa Giden Dava Ne Zaman Sonuçlanır?
İstinafa giden bir dosya 2023 yılı itibariyle ortalama olarak 14-18 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Örneğin Adana Bölge Mahkemesi’ndeki dosyalar 18-20 ay içerisinde sonuçlanırken, Diyarbakır Bölge Adliyesi’ndeki dosyalar 8-10 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
İstinaftan Dönen Dosya Ne Olur?
Dosyanın istinaftan dönmesi demek Bölge Mahkemesi tarafından yerel mahkemenin kararının hukuka aykırı bulunması anlamına gelir. Böyle bir durumda dosya yerel mahkemede tekrardan görülür. İstinaftan dönen dosya tekrar görülürken bölge mahkemesinin hukuka aykırı bulduğu konular üzerinde durulur. Sonrasında ise yerel mahkeme tekrardan bir karar verir.
İstinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
İstinaf mahkemesi başvurunun reddine veya kabulüne karar verir. İstinaf başvurusu reddedilirse istinaf mahkemesi yerel mahkemenin kararını doğru bulmuş demektir. İstinaf başvurusu kabul edilir ise istinaf mahkemesi yerel mahkemenin kararında hukuka aykırılıklar bulmuş demektir. İstinaf mahkemesi kararını duruşma yapmadan verebilir. Bazı durumlarda ise istinaf mahkemesi yerel mahkemenin kararını düzelterek kabul eder.
İstinafta ön inceleme ne demek?
İstinaf mahkemesi kendisine gelen bir dosyayı ön incelemeye alır. Ön inceleme aşamasında şunlar incelenir: incelemenin hangi istinaf dairesi tarafından yapılacağı, yerel mahkemenin kararının kesin olup olmadığı, başvurunun süresinde yapılıp yapılmadığı, başvuru şartları, başvuru sebepleri ve gerekçesi. Eğer bu konularda bir eksiklik bulunmazsa ön inceleme aşaması tamamlanmış olur ve dosya incelemeye alınır.
İstinaf ön inceleme ne kadar sürer?
İstinaf başvurusu yapan bir vatandaşın dosyası öncelikle ön incelemeye alınır. İstinaf ön incelemesine alınan bir dosya 1-2 ay içerisinde incelenir. Yani ön inceleme en fazla 2 ay sürmektedir. Ön inceleme sonrasında yukarıda anlattığımız eksikliklerden birisi bulunmazsa dosya esasa ilişkin incelemeye alınır.
Ön inceleme için atama bekleniyor ne demek?
Bahsettiğimiz gibi istinaf başvurusu sonrasında dosya hakkında yapılacak ilk işlem ön inceleme işlemidir. Dosya ön inceleme işlemi için sıraya alınır ve bu sürece ön inceleme için atama bekleme süreci denir. Vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden dosyalarını kontrol ettiklerinde dosyanın ön inceleme için atama bekliyor aşamasında olduğunu görürler. Bu normal bir süreçtir, dosyanız hakkında herhangi bir problem olmadığı anlamına gelir.
İstinaf kararı onarsa ne olur?
İstinafın kararı onaması demek yerel mahkemenin verdiği kararı hukuka uygun bulduğu anlamına gelir. İstinaf kararı onarsa dosyayı yerel mahkemeye gönderir ve yerel mahkeme de davanın taraflarına istinafın verdiği bu onama kararını tebliğ eder. Eğer karar temyiz edilebilir bir karar ise taraflar bu sefer istinaftan sonra temyiz kanun yoluna başvurabilirler.
İstinaf mahkemesi kararına itiraz edilebilir mi?
İstinaf mahkemesinin kararlarına itiraz edilebilir. Bu işleme temyiz denilmektedir. İstinaf mahkemesinin kararına itiraz etmek için kararın temyiz edilebilir olması gerekmektedir. İstinaf mahkemesinin itiraz edilemeyecek türdeki kararları şunlardır:
- Miktar veya değeri yirmi beş bin Türk Lirasını (bu tutar dahil) geçmeyen davalara ilişkin kararlar. Bu miktar, iş mahkemesi kararları işin 5.000 TL, icra mahkemesi kararları işin 10.000 TL’dir.
- Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup taşınmazın aynına ilişkin olan davalar hariç sulh hukuk mahkemesinin görevine giren davalarla ilgili kararlar.
- Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için verilen kararlar ile merci tayinine ilişkin kararlar.
- Çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar.
- Soybağına ilişkin sonuçlar doğuran davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarla ilgili kararlar.
- Yargı çevresi içindeki ilk derece mahkemeleri hâkimlerinin davayı görmeye hukuki veya fiilî engellerinin çıkması hâlinde, davanın o yargı çevresi içindeki başka bir mahkemeye nakline ilişkin kararlar.
- Geçici hukuki korumalar hakkında verilen kararlar.
İstinaf yoluna gidilemeyecek kararlar nelerdir?
İstinafa başvurulabilmesi için konusu para alacağı olan davalarda parasal sınırlar bulunmaktadır. Örneğin 2023 yılı için konusu 17.830 TL’nin altında kalan bir davada istinaf yoluna başvurulamaz. Yani yerel mahkemenin verdiği karar kesindir, itiraz edilemez. 2023 yılında istinafa başvurmak için parasal sınırlar mahkeme çeşitlerine göre şu şekilde sıralanır:
İş, Asliye, Ticaret, Sulh ve Tüketici Mahkemelerinde İstinafa Başvuru Sınırı: | 17.830 TL |
İdare Mahkemeleri | 23.160 TL |
İcra Mahkemeleri | 41.710 TL |
Bunun haricinde unutmamalısın ki konusu manevi tazminat olan davalarda miktara bakılmaksızın istinaf mümkündür.
İstinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?
İstinafa giden bir dosyanın durumunu e-devlet şifrenizle dava dosyası sorgulama kısmına giriş yaparak kontrol edebilirsiniz. Dava dosyası sorgulama kısmına girdiğinizde örneğin Adana Bölge Mahkemesi’ndeki dosyanızın bilgileri gözükür ve yanında ise dosyanın durumu yazar. Dosyanın durumu ön inceleme bekliyor, incelemede veya karar verildi şeklinde olabilir.
İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
İstinaf mahkemesinin kararının kesinleşmesi için istinaf mahkemesinin verdiği karar davanın taraflarına tebliğ edilmelidir. Taraflar kararı tebliğ aldıkları tarihten itibaren 2 hafta içerisinde kararı temyiz etmezlerse karar kesinleşir. Eğer ki karar zaten temyiz edilebilir değilse istinaf mahkemesinin kararı taraflara ulaştığı anda kesinleşmiş sayılır. BU süre de toplamda 25-30 günü bulmaktadır.
Merhaba ismim bahadir 2004 yilin da basladigim ve 2014 yilinda calistigim isyerin parkina ucret karsiligi arac park ettirdim ve yonetici geldi araclari gordu benim cikisimi verdi ve bende bir kac avukatla gorusup. Isyerine dava actim 9 yildir calisiyodum ve 12 calisip haftanin 5 gunu 1 gune 24 saat nibet tutuyodum bende isyerine dava actim 2014 yilin da daha yeni dosya karari verildi benim taminaz alamiycagma ve mesaileri alicagima karar verdi hakim bize isyeri 39 tl para yatirmis avukat hesabina yuzde 20 avukat aldi 8000 3000 masraf aldi ve birde. Benim anlamadigim karsi taraf sikayet mehmur muamelesi diye bir sey var ve benden bunun adina 4000 tl para kesildi dosya bir ust mahkemeye gitti benim adima yatan para 23 tl oldu bu 4000 tl olan para icin ve bu konu hakkinda bilgi sahibi olmak istiyorum 544 429 74 83
2013 yılında açılan tazminat davamiz var benim dosyam dört aydır ön inceleme için atama bekliyor ama arkadaşlarım dan parasını alanlar ben hala bekliyorum nasıl bir süreç olduğunu ben anlamıyorum yardımcı olursanız sevinirim
Mevcut avukatınızla bu süreç hakkında konuşmanız daha doğru olacaktır. Daha net bilgiler alabilirsiniz bu şekilde.
Merhaba
Karayollarina dava açtım dava sonuçlandı Fakat istinafta yazmaktadir. dosya bolge mahkemesine gitti. Bolge mahkemesine baktığımda ön inceleme icin atama bekliyor diyor ne anlama geldiğini çözemedim. Sizce davamız ne kadar daha sürer 2017 yedinci ayından beri ayni sey yaziyor. Bu sürecin yargıtay neresinde? Ilginiz için Teşekkürler…
Bölge mahkemelerinin yoğunluğuna göre değişmektedir. Adana Bölge Mahkemesi örneği üzerinden gidersek 6-7 ay sürmektedir. İstinaf incelemesi sonucu kararı “temyiz” edebilirsiniz.
Merhaba
Ocak sonunda istinafda (idari dava dairesi) dosyam açıldı, Reddolunan idari dosyama itiraz ettim, ve dosyamın kabulünü istedim. Hakim ismi dışında hiçbir şey yazmıyor. Genel olarak istinafda karar çıkma süresi, esasdan mı usülden mi karar verdiklerini ve son olarak ilk mahkeme kararını genelde bozmazlar gibi bir görüşün var olup olmadığını sormak isterim.
İyi çalışmalar.
Selam, ilk derece mahkeme kararına yaptığınız itirazın kapsamına ve somutluğuna bağlı bu. Sadece itiraz ediyorum karar bozulsun temasıyla bir itiraz yaptıysanız istinafta kararın bozulma şansının zor olduğunu söylemek yanlış olmaz. En azından gerekçeli ve esasa yönelik iyi bir savunma yapmanız durumunda şansınızın daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. İstinaf karar süresi bölgeden bölgeye değişmekle birlikte ortalama 6-7 ay civarında seyrediyor. Diğer bir sorunuza cevap olarak ise istinaf gerekçeleriniz ne ise o yönden karar verir istinaf mahkemesi. Hem usuli hem esasa yönelik itirazlarınızı inceleme yetkisi bulunmaktadır.
davamız 2016 4 ayında acıldı iş mahkemesi istinafta ve inceleme için atama beklıyor dıyor 2017 de icramız acılmıs görunuyor 4, ayında ve hala sonuc yok
Avukatınız ile iletişime geçiniz.
İyi günler. Babamizin 19 nisan günü mahkemesi vardı ve nihai karar verildi. Ertesi gün istinaf mahkemesi için avukatimiz dilekçe vermiş. Bizim merak ettiğimiz istinaf mahkemesi sonrası ceza artırılabilir mı? Aşağı yukarı ne kadar süre sonra istinaf mahkemesi olur ve ceza mahkemesi gibi duruşma şeklinde mı oluyor? Sanık ve yakınları katılabiliyor mu?
Aleyhe karar yasağı mevcut istinafta. Yani babanızın alacağı ceza artmaz en kötü olasılıkta aynı kalır.
Selamün aleyküm temizde dosyam vardın bu gün nihayi karar kaydedildi diyor nihayi ne anlama geliyor ceza bozuldumu yoksa yatacak mıyım
Karar verilen dosyom nezaman dönecek acaba hepmi işçinin mağdur olacak
Merhaba Tek taraflı dava açtım duruşma 1,5 yılda sonuçlandı 24 mayıs günü ağır ve deliller ile sabit kusurlu olan davalı ile boşanmamıza ve 57.000 tl ödemesine hükmedildi duruşmalarımız balıkesirde görüldü karar istinaf yolu açık olmak üzere bursa bölge adliye mahkemesine gönderildi nüfusa düşmesi yada sonuçlanması ne kadar sürer yada 2 hafta olan itiraz süresince itirazda bulunmazsa süreç nedir bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim
Merhaba Babaaenne torununa bağış yapıyor Başka torunları da var Mahkeme de geri döner mi
Tazminat kazanmıştım nezamanbilgi alacam
Temiz süresi ne kadar sürede belioluyor
AllAH aşkına bu davaların hızlanmasını istiyorum
Merhaba .Kayseri ağır ceza mahkemesinde görülen davada Somut bir delil olmadan gerek delil gerekse aleyhe bir ifade olmadan 5 tane 23 yaşındaki gençler cinayet ve Gasp tan dolayı agirlastirilmiş muebbet hapis cezası aldılar. Ve olay 5 yil once gerceklesmistir .VE hemen istinaf a gönderdik Ankara ya .Fakat gerekçeli kararlarını dahi yazmadi larhakim Bey .Sizce ne kadar süre içinde gelir .Ne olur sonucu ? Ve hicbirinin adlı sicil sabıka kaydı dahi yoktur .
İpek Hanım dosya hakkında inceleme yapılmadan herhangi bir yorum yapmamız mümkün değil.
Bir avukatt tutmayi daha dusunuyoruz Agir ceza icin .Ne kadar bir ucret talep edersiniz
Selamlar İpek Hanım, ceza davalarında avukatların talep ettiği ücretler dosyanın kapsamına göre değişiklik gösterir.
Merhaba ismim bahadir 2004 yilin da basladigim ve 2014 yilinda calistigim isyerin parkina ucret karsiligi arac park ettirdim ve yonetici geldi araclari gordu benim cikisimi verdi ve bende bir kac avukatla gorusup. Isyerine dava actim 9 yildir calisiyodum ve 12 calisip haftanin 5 gunu 1 gune 24 saat nibet tutuyodum bende isyerine dava actim 2014 yilin da daha yeni dosya karari verildi benim taminaz alamiycagma ve mesaileri alicagima karar verdi hakim bize isyeri 39 tl para yatirmis avukat hesabina yuzde 20 avukat aldi 8000 3000 masraf aldi ve birde. Benim anlamadigim karsi taraf sikayet mehmur muamelesi diye bir sey var ve benden bunun adina 4000 tl para kesildi dosya bir ust mahkemeye gitti benim adima yatan para 23 tl oldu bu 4000 tl olan para icin ve bu konu hakkinda bilgi sahibi olmak istiyorum 544 429 74 83
Selamlar, istinaf mahkemesinin verdiği gerekçeli kararın incelenmesi gerekmektedir.
Sa Avukat bey Bı sorum var Cevap verirsen sevinirim 10 ay ceza almışdim haksız yere İstinafa Yolladik en son uyapdan bakdigimda İstinafda yazıyordu Şimdi ise istinafdan döndü dıe yazıyor bu ne anlama gelir sizce Teşekürler
İstinaf incelemesi neticesinde itirazınız üzerine karar verildiği anlamına gelmektedir.
1015 senesinde annem ölünce reddi miras davası açtım bütün alacaklılardan annemin borcunu ispat ettim enbüyük alacaklının da uyap üzerinden borçlu olduğuna dair yazıda dosyada olduğu halde bilir kişi raporuda desteklediği halde benden tekrar o kişiye tebligat çıkartmadım diye davayı red etti istinafa baş vur dedi ben ne yapayım 19 03 2019 da oldu iki hafta süresi var cumartesi pazar bu sürenin içindemi saygılar
Selamlar, öncelikle haftasonu günleri de 2 haftalık süre içerisinde sayılır. Davanız hakkında yorum yapabilmemiz için gerekçeli kararı incelememiz gerekmektedir.
İyi günler ben çalıştığım şirketi haksiz yere is çıkışı yediğim için mahkemeye verdim 08.03.2016 tarihinde dosya istinafta yazıyor 12.12.2017 tarihinde dosya ön inceleme için atama bekliyor diyor 3 yildir herhangi bi karar çıkmadı bu mahkeme süreci benim lehime mi sonuçlanır
Selamlar, dosya içeriğini bilmeden herhangi bir yorum yapmak mümkün değil.
Mrb 2017 yılında calistigim fab mahkemeye verdim sebebi fabrikada normal çalışma saaleri dışında götürü iş yapıyordum fakat fab bunları pazar mesaisi olarak gösterip bana ödeme yapacağını söyledi yaklaşık 3 ay boyunca bu böyle sürdü daha sonra fab fetodan dolayı kayyum atandı bizide 19 mayıs cumhuriyet bayramında mesai gitmediğimiz için işten çıkardı kayyum geldiğinde son maaş bodrum 5ooo tl üzerindeydi fab yaptığım işlerde ispatlanabilir boyutunda daha sonra fab müdürü tazminatını vermiyorum git mahkemede ara hakkını dedi bende mahkemeye verdim davayı kazandım incelemeler sonucu 12000 tl alacaklı olduğuma karar verildi fakat fab bu dava sonucunu istinafa yolladı ben hala bu istinafi bekliyorum ve bir şeyin olduğu yok bu istinaf kesin sonuclanirmi fab hacizede gidemiyoruz devletin elinde olduğu için icrayı durduruyorlar.sizce sonuclanirmi
İyi günler.tarafıma açılan ilamsız takibe itirazım üzerine itirazın iptali davası açıldı.yerel mahkeme davacının itirazının kısmen kabulü ile icra takibinin devamına hükmetti.maaşımdan yaklaşık 1 yıldır icra kesintisi yapılıyor.istinaf mahkemesi benim lehime kararın durdurulmasına, istinaf için ödediğim harçların iadesine ve yerel mahkemede davanın yeniden görülmesine hükmetti.e devletten kontrol ettiğimde yerel mahkeme 1 ay sonraya mahkeme günü belirlemiş.bu süreçte ne yapmam gerekiyor.maaşımdan yapılan kesintiyi durdurmak için ve yapılmış olan kesintileri geri almak için ne yapmalıyım.şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba kolay gelsin gelsin ben 2014 de çalıştığım yere avukata verdim tazminat için mahkemeyi kazandım 2019 Şubat ayında karşı taraf istinafa başvurmuş ne zaman belli olur ben anlamıyorum devlete bizim borcumuz olsa alacağı olsa devlet hemen alır ama biz aylardır beri alamiyoruz bu nasıl adalet anlamış değilim bilgi verirseniz sevinirim kolay gelsin
merhaba, davanın taraflarından biri kaç kez istinaf başvurusu yapabilir?
saygılar,
Selam ismahkemisi bitti 3 sene olfu dosyaa hala istinafta ne zaman sonuclanir tesekurler
Merhabalar,
Biz eşimle boşandık fakat kendisi çok sorumsuz çocuğunu görüş günlerinde gelip almıyordu ve yine de kişisel ilişkinin düzenlenmesi konusunda dava açmış, eski eşim alkol kullanıyor ve evde başka bir yabancı kaldığına dair delil ve tanıklar mevcut hakim bunları dinlemesine rağmen doktor raporu istedi, doktor çocuğun gitmek istememesinin dinlenmesini istedi hakim bunu dinlemeden karşı tarafın lehine karar verdi ama çocuk 9 yaşında kesinlikle babaya gitmek istemiyor, kendimi balkondan atarım falan diyor, ben şimdi kararı bana tebliğinden sonra istinafa taşısam nekadar sürer ve karşı tarafın avukatı yok istinafa gittikten sonra avukat tutup ücretini bana ödetme hakkı var mıdır ve çocuk kaç yaşından sonra gitmeme hürriyetine sahip bilgi verebilir misiniz?
Çok teşekkür ederim.
Merhaba, çocuk 18 yaşından sonra kendi kararlarını verebilir. İstinaf sürecinde avukat tutabilir. İstinaf duruşmasız olur ise avukatlık ücreti ödemezsiniz.
Teşekkür ederim çok sağolun, duruşmalı-duruşmasız buna kim karar verir ve istinaf aile mahkemelerinde nekadar sürer? Peki ben mahkemeden bana tebliğ kararını almazsam itiraz süreci başlamış olmaz ve eski karar geçerli olur değil mi?
İncelemenin duruşmalı olup olmayacağına İstinaf MAhkemesi karar verir. Eğer ki yerel mahkemedeki yargılamayı eksik ve yanlış bulmuşlar ise genelde duruşmalı olarak yeniden yargılama yapılır.
çok sağolun, İstanbul un istinaf mahkemeleri nekadar sürer peki? ayrıca kesin kararı ben mahkemeden geç tebliğ alsam bu süreç uzar mı peki?
Çok incesiniz sormuş olduğum tüm sorulara içtenlik ile cevap verdiğiniz için de ayrıca çok teşekkür ederim.
Ankara bolge adliye mahkemesi dava dosyasında acik yazıyor bu ne demek
Saim bey, İstinaf Süreclerini bir şema gibi açıklar mısınız?
Yani İstinafa başvuru yapıldı ve kabul edildi.
bu süreçten sonra hangi aşamalar geliyor.
UYAP’ta yer alan AÇIK, ÖN İNCELEME, ATAMA BEKLİYOR gibi ifadelerin sıralamasını yazar mısınız? yani karar aşamasına kadar geçen işlemleri konu başlığı halinde.
Mesela benim dosyam şu an istinafta ve AÇIK yazıyor. bundan sonra ne olacak?
Merhabalar,
Kiracı ödemelerini düzenli olarak yapmadığı için dava açtım ve tahliye kararı çıktı icra ve sulh hukuk mahkemelerinden. İki dava için istinafa gitti. şu an istinafta durum AÇIK yazıyor. İstinaftan ne zaman karar gelir yaklaşık olarak? Teşekkürler..
merhaba 2020 ocak ayında adana bam e giden tazminat davası tahminen ne zaman sonuçlanır bilgi verirseniz sevinirim