Derdestlik İtirazı Nasıl Yapılır?
Görülmekte olan dava yeniden açılamaz. Aynı dava yeniden açılırsa, davalı açılan bu yeni davaya karşı derdestlik itirazında bulunabilir. Kısacası konusu, dava sebebi ve tarafları aynı olan dava görülmekte iken yeniden açılırsa, davalı bu yeni davaya karşı derdestlik ilk itirazında bulunabilir.
Derdestlik İtirazının Şartları
Derdestlik itirazının şartları şunlardır: Derdestlik itirazının birinci şartı, aynı davanın iki kere açılmış olmasıdır. İkinci şartı, birinci davanın görülmekte yani derdest olmasıdır. Üçüncü şartı, birinci dava ile ikinci davanın aynı dava olması gerekir. Birinci dava ile ikinci davanın taraflarının, konusunun ve dava sebeplerinin aynı olması gerekir.
Derdestlik itirazı ancak ilk itiraz olarak ileri sürülebilir. Derdestlik ilk itirazı ikinci davaya karşı yapılabilir. Birinci ve ikinci davanın aynı mahkemede açılmış olması halinde mahkeme, her iki dosyayı da birlikte inceleyerek her iki davanın da aynı dava olup olmadığını tespit eder. Birinci dava ve ikinci dava başka mahkemede açılmış ise, bu incelemeyi yani derdestlik itirazını ikinci davanın açıldığı mahkeme inceleyeceğinden, birinci davanın açıldığı mahkeme den gelecek cevaba göre iki davanın aynı olup olmadığını tespit eder.
Yapılan inceleme sonunda her iki davanın taraflarının, konusunun ve dava sebeplerinin aynı olduğunu tespit edilirse ikinci davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Mahkemece, ikinci davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi halinde, ikinci davayı açan davacıyı yargılama giderlerine ve vekil vasıtasıyla temsil edilme durumunda vekâlet ücretine mahkûm eder. Davanın açılmamış sayılması kararı, nihai bir karar olup kanun yoluna müracaat edilebilir.
Mahkeme, iki davanın taraflarının, dava konusunun ve dava sebeplerinin aynı olmadığını tespit ederse, derdestlik itirazını reddeder. Davayı esastan ince lemeye başlar. Derdestlik itirazının reddine dair karar nihai bir karar olmayıp bir ara kararı olduğundan, sadece bu karara karşı kanun yoluna müracaat edilemez. Bu karar asıl karar ile birlikte kanun yoluna götürülebilir.
Tarafları, konusu ve dava sebepleri aynı olan iki davada aynı mahkemede açılmış fakat ikinci davaya karşı davalı süresinde ilk itirazda bulunmamış ise, mahkeme davaların birleştirilmesine karar verir. Şayet davalar ayrı mahkemelerde açılmış ise, ikinci davanın açıldığı mahkeme birinci davanın sonucunu bekletici mesele yaparak beklemelidir.
Derdestlik bir ilk itiraz olmayıp dava şartıdır.