⚡ Bu yazımızda Türk Medeni Kanunumuzun 15. maddesini inceledik. Maddenin gerekçesini, uygulama alanını ve çözdüğü uyuşmazlıkları yazımızın devamında bulacaksınız.
15. maddede ayırt etme gücü bulunmayan kişinin fiilinin hukuki bir sonuç doğurmayacağı açıklanmıştır.
TMK 15. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 15. maddesi şu şekildedir:
Madde 15 – Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukuki sonuç doğurmaz.
Başlık
TMK 15. maddesinin ait olduğu başlık ismi: KİŞİLER HUKUKU
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 15. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Yürürlükteki Kanunun 15 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddenin kenar başlığı terim birliğini sağlamak üzere “Ayırt etme gücünün bulunmaması” şeklinde değiştirilmiştir. Yürürlükteki Kanunda iki fıkra halinde düzenlenmiş olan madde tek fıkra haline getirilmiştir. Madde ayırt etme gücüne sahip olmayan kişinin tasarruflarının değil, fiillerinin hukuki sonuç doğurmadığını ifade etmek üzere yeniden kaleme alınmıştır. Gerçekten de ayırt etme gücüne sahip olmayan kişilerin hukuki sonuç doğurmayan fiilleri sadece tasarruf işlemleri olmayıp, bu nitelikte olmayan bütün diğer fiilleridir. Maddede bunun kanunlarda öngörülen ayrık durumların saklı olduğu ifade edilmiştir.
TBMM GENEL KURULU
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Görüşülmekte olan Türk Medeni Kanunu Tasarısının 9 uncu maddesinin aşağıdaki şekilde düzenlenmesini arz ve teklif ederiz.
Saygılarımızla.
Lütfü Esengün : Erzurum
Cevat Ayhan : Sakarya
Yasin Hatiboğlu : Çorum
Fethullah Erbaş : Van
Madde 9. – Fiil ehliyetine sahip olan kimse, hak edinmeye de borç altına girmeye de ehildir.
BAŞKAN – Diğer önergeyi okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan Türk Medeni Kanunu Tasarısının 15 inci maddesinin aşağıdaki şekilde düzenlenmesini arz ve teklif ederiz.
Saygılarımızla.
Fethullah Erbaş : Van
Lütfü Esengün : Erzurum
Cevat Ayhan : Sakarya
Madde 15. – Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin tasarrufu hukuki sonuç doğurmaz.
BAŞKAN – Diğer önergeyi okutuyorum ve bu önergeyi işleme koyacağım:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Görüşülmekte olan 723 sıra sayılı kanun tasarısının “Kişiler Hukuku” başlıklı Birinci Kitabının 8-46 ncı maddeleri arasında yer alan “Birinci Bölüm” başlığının “Birinci Kısım” olarak; “Birinci Ayırım”, “İkinci Ayırım” başlıklarının ise sırayla “Birinci Bölüm”, “İkinci Bölüm” olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Aydın Tümen : Ankara
İsmail Köse : Erzurum
Nihat Gökbulut : Kırıkkale
Nevzat Ercan : Sakarya
Mehmet Ali Şahin : İstanbul
Fethullah Erbaş : Van
BAŞKAN – Efendim, Komisyon katılıyor mu bu önergeye?
ADALET KOMİSYONU BAŞKANI EMİN KARAA (Kütahya) – Çoğunluğumuz olmadığı için katılamıyoruz; ama, takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN – Sayın Hükümet?..
ADALET BAKANI HİKMET SAMİ TÜRK (Trabzon) – Katılıyoruz.
BAŞKAN – Efendim, Komisyonun takdire bıraktığı, Hükümetin katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.