Zorunlu Tedavi Talebi ve Dilekçesi

Zorunlu tedavi talebinde nasıl bulunulur? Zorunlu tedavi dilekçe örneği nasıl hazırlanmalıdır? Bu yazımızda zorunlu tedavi talebi konusu Avukat Saim İNCEKAŞ tarafından incelendi.

ADANA (…) SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI                               :

DAVALI                                : Hasımsız

TEDAVİ ALTINA

ALINMASI İSTENEN        :

DAVA KONUSU                : Zorunlu tedavi talebi hakkında talebimdir.

AÇIKLAMALAR

  1. Oğlum M, senelerdir çeşitli hastanelerde tedavi görmesine rağmen hâlen kendisine ve ailemize maddi ve manevi şekilde ciddi zararlar vermektedir. Bunun yanı sıra, bir süredir kullandığı uyuşturucular da maddi ve manevi anlamda aile yaşantımızda büyük yıkımlara neden olmaktadır. Bu süregelen durum, benim M kişisel olarak korumamı imkansız kılmaktadır.

  2. Türk Medeni Kanunu’nda 432. Maddede, “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması halinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir.” şeklinde bu durum belirtilmiştir.

  3. … Beyin Hastanesi’nin talebi üzerine, … Aile Mahkemesi’nin Değişik İş numaralı ve 2019/ Karar numaralı 6284 sayılı kanuna göre aldığı koruma kararıyla da, oğlum …’a tedbir kararı uygulanmış ve ardından oğlum bu hastanede tedavi görmüştür. Buna karşın, sağlık durumunda ve madde bağımlılığında gözle görülür bir değişim yaşanmamıştır.

  4. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, istenmeyen olayların yaşanmaması, kendisine ve çevresine daha fazla zarar vermesinin önüne geçilmesi için hakimliğinizce kolluk kuvvetiyle, uygun görülebilecek bir sağlık biriminde gözetim ve tedavi altına alınarak, oğlum …’ın bağımlılıktan kurtulması için ve akli dengesini geri kazanması için gerekli işlemlerin yapılması talebiyle bir baba olarak mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ SEBEP: Türk Medeni Kanunu madde 432, 433 ve ilgili mevzuat hükümleri.

DELİLLER: Başkaca her türlü delil sunma hakkımız saklı kalmak üzere;

  1. Ek-1: … Aile Mahkemesi’nin kararı (Dosyanın celbini talep ederim),
  2. Tanık (Tanık listemiz Sayın Mahkemeye sunulacaktır.),
  3. Hastane kayıtları,
  4. Emniyet Müdürlüklerinin tutanakları,
  5. Bilirkişi incelemesi, keşif, yemin ve her türlü sair delil.

SONUÇ ve TALEP: Yukarıda belirtilen nedenlerle ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önüne alınacak sebeplerle; kimlik bilgilerine yukarıda yer verilen oğlum M’ın mahkemenizce uygun görülebilecek bir sağlık biriminde gözetim ve tedavi altına alınmasını ve bununla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını saygıyla talep ederim.

Davacı

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin