ADANA 5. SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DOSYA NO :
İSTEMDE BULUNAN :
VEKİLİ :
MADDİ İLGİLİ :
KONU : Vasinin Değiştirilmesi İstemimizden İbarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Kısıtlı …….. hakkında daha önce mahkemenizce vasilik kararı verilmiş olup, vasi olarak oğlu …….. atanmıştır. …… ile kısıtlı ……… daha önce İstanbul İli Pendik İlçesi ……. adresinde ikamet etmekte iken, vasi ….. kimseye haber ve bilgi vermeden yerleşim yerini değiştirmiştir. Vasi ….. şu an ki yerleşim yeri ……. …… daha önce diğer çocukları ……….. ile aynı adreste ikamet etmekte iken, vasi…… yerleşim yerini değiştirmesi ile başka bir adrese taşınmıştır. Müvekkillerden ….. kısıtlının önceki adresinde ikamet etmekte iken , diğer müvekkil ….ise aynı adrese karşısında ki apartmanda ikamet etmektedir. Her ne kadar daha önce vasilik kararı mahkemeniz….. adına verilmiş olsa da, kısıtlı ……’in bakım ve gözetimi ile diğer çocukları ……ve ….. ilgilenmekte idi. Kısıtlının bakım ve gözetimi ile müvekkillerin ilgilendiğine dair tanıklarımızın dinlenilmesi talep etmekteyiz. Ancak …….. diğer kardeşlerinin adresini taşımaması, taşıması durumunda babaları ……. durumunun daha da kötü olacağı yönündeki söylemlerini dikkate almaksızın adresini taşımıştır. Kısıtlı …..in sağlık problemleri iyice artmış ve duruma her geçen gün daha da kötüye gitmiştir. Kısıtlının durumunun daha da kötüye gittiğine dair ilgili sağlık kuruluşundan rapor alınmasını talep etmekteyiz. Bilindiği üzere Vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri, bağlı oldukları vesayet makamının bulunduğu yerdir (TMK md. 21/2). Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez (TMK md. 412/1, 462/14). Yerleşim yerinin değiştirilmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer.
2-) Yine vasi ……., kardeşleri …..ile yaşanan bu olaylar yüzünden kötü olmuştur. Bundan dolayı kısıtlı olan babası ile diğer kardeşlerinin görüşmesine izin vermemektedir. Müvekkil ….. ve diğer kardeşleri, babaları ….. ile görüşmek istediğinde …., evine kimsenin gelemeyeceğini, babasının kimse ile görüşmesine izin vermeyeceği dile getirmektedir. Buna ilişkin mesaj kayıtlarını mahkemenize sunacağız. Gelinen aşama itibari ile vasi …, vasilik yetkilerini kötüye kullanmış ve güven sarsıcı davranışlarda bulunmuştur. Vasinin, müvekkilimizin lehine hareket etmediği ortada olup, müvekkilimizin zararına da yol açacak derecede sorumsuzca davranmıştır. Ayrıca bu durumla ilgili olarak dilekçemiz ekinde sunulmuş tanık listesinde isimleri yer alan ilgililer de, mahkemenizce uygun görülmesi halinde, duruma ilişkin izahat verecektir.
3-) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 483. maddesinde; vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınacağı, aynı kanunun 484. maddesinde; ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi veya her ilgilinin, vasinin görevden alınmasını isteyebileceği düzenlenmiştir.
4-) Yukarıda açıklanan sebeplerle, vasi ……’in vasilik görevinden alınarak yerine bu göreve daha uygun olan ……..’nun vasi olarak atanması için mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 483-488, 6100 S. K. m. 382-388
HUKUKİ DELİLLER : Mahkemeniz 2004/646 Esas ve 2005/695 Karar sayılı vesayet dosyası, mesaj kayıtları, tanık anlatımları.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, vasi …..vasilik görevinden alınmasına ve yerine müvekkil ……..’nun vasi olarak atanmasına karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.
TANIKLARIMIZ :
1-T K-T.C:17….
2-Y R -T.C:21…
3-E D-T.C:25…
İstemde Bulunanlar Vekili
peki vasi şehir dışında göreve başladı anneme ben bakıyorum vasiyi bana devredecegini söyledi çünki bazi işlemler için vasi yok diye sıkıntı yaşıyoruz vasinin değişmesi vasiligi yenilemek kadar kolay bir işlem midir? yoksa ilk vasilik çıkarmak gibi saglik raporu heyet vs gibi uzun soluklu mudur ?
süreç nasil işliyor ne yapmak gerekir ne kadar sürer?