ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALILAR :
DAVA : İmar ve İhya sebebiyle Tapu İptali ve Tescil talebi
DAVA DEĞERİ : 1000 TL
AÇIKLAMALAR :
1. Adana İli Seyhan İlçesi Adalet Köyü 156 ada 2 no’lu parselde bulunan yaklaşık 20.000 m2’lik alan dönümlük taşınmazın bulunduğu yerin kadastrosu 2000 yılında yapılmış olup anılan yer kadastro sırasında 153 no’lu parsel olarak taşlık olarak geçmiş ve taşlık olarak kaydedildiği için kimsenin adına tescil edilmemiştir. Bu alan eski kadastro durumuna göre tescil harici alan olarak kalmıştır.
2. Kadastro tespiti sırasında taşlık olarak kaydedilen ve müvekkilin imar ve ihya ettiği taşınmaz yapılan toplulaştırma çalışmaları neticesinde 2015 yılında hazine adına 159 ada 3 no’lu parsel olarak tapuya tescil edilmiştir.
3. Müvekkil, Harita Kadastro Teknikerinin hazırladığı yeni kadastro durumu haritasında işaretli olan 159 ada 3 no’lu parselde 5.000 m2’lik alan ve 156 ada 6 no’lu parselde 10.000 m2’lik alanı kullanmaktadır.
4. Söz konusu taşlık arazi müvekkilim tarafından imar ve ihya edilerek tarıma elverişli hale getirilmiş ve Kadastronun girmesinden bu güne kadar yani 20 yıldan fazla bir süredir müvekkilim tarafından tasarrufta bulunulmak suretiyle kullanılmıştır. Müvekkilim bu taşlık araziyi emek sarf ederek tarıma elverişli hale getirdiği yaklaşık 20 yıldan uzun bir süredir ekip biçmektedir.
5. Müvekkilin taşlık hali arazi olarak kullandığı ve imar ihya ettiği arazilerinin bitişiğinde 156 ada 1 no’lu parsel ve 159 ada 5 no’lu parsel arazileri de bulunmaktadır.
6. Hazine, bu tescili yaparken arazi üzerinde tasarrufta bulunan müvekkilime hiçbir şekilde haber verilmemiştir. Yapılacak olan keşif sırasında da görülecektir ki söz konusu taşınmazlar müvekkilimin çabalarıyla verimli bir arazi şeklini almıştır. Arazi üzerinde halen müvekkilimin ektiği ürünler bulunmaktadır.
7. Oysa ki müvekkilimin tasarrufu altındaki arazi için müvekkilim defalarca hazineye başvurarak arazinin kendi adına tescili için hatta bedel karşılığı kendisine devri için yazılı olarak başvurmuştur.
8. Kadastro Kanunu uyarınca taşınmazın müvekkilim adına tescili için tüm şartlar mevcut olmasına karşın anılan taşınmazın müvekkilim adına tapuya tescil edilmesi gerekirken Hazinenin adına tapuya tescil edilmesi hukuka aykırıdır. Çünkü taşınmaz üzerinde hazinenin hiçbir hakkı bulunmamaktadır.
9. Kadastro Kanunu’nun 17. maddesinde belirtildiği üzere “Orman sayılmayan devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kamu hizmetine tahsis edilmeyen araziden, masraf ve emek sarfı ile imar ile ihya edilerek tarıma elverişli hale getirilen taşınmaz mallar 14. maddedeki şartlar mevcut ise imar ve ihya edenler veya halefleri adına, aksi takdirde hazine adına tescil edilir.”
Yukarıda da belirtildiği üzere yapılan kadastro çalışmaları neticesinde söz konusu taşınmaz taşlık olarak kaydedilmiştir. Kadastro Kanunu’nun 14. maddesindeki şart ise taşınmazın en az 20 yıldan beri aynı kişi tarafından çekişmesiz ve aralıksız olarak malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veya tanık beyanlarıyla ispatlamasıdır. Yapılacak olan keşif sırasında kadastro çalışmaları sırasında taşlık olan taşınmazın müvekkilimin çabalarıyla nasıl verimli bir araziye dönüştürüldüğü görülecektir. Ayrıca dinleteceğimiz tanıklarla da taşınmaz üzerinde müvekkilimin 20 yıldan fazla bir süredir tasarrufta bulunduğunu da ispatlayacağız. Görüldüğü üzere Kadastro Kanunundaki tüm şartlar mevcut olmasına rağmen taşınmazın Hazine adına tescil edilmesi hukuka aykırıdır.
10. Yine Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin E.2007/4148, K.2007/4870 ve 17.09.2007 tarihli kararında “Ancak hazine adına tespit ve tescil tarihinden önce başka bir kişinin mülkiyet hakkı doğmuş, lehine kazanma koşulları oluşmuş ise Hazine adına yapılan tescil yolsuzlaşır. Yolsuz tescil durumunda, mülkiyet hakkı doğmuş olan kişinin bu yer üzerindeki zilyetliği devam eder” denilmiştir. Yargıtay kararında da görüleceği gibi hazine adına kaydedilen yerlerin daha önce müvekkil tarafından 20 yıldan fazla zilyetliği bulunduğu için lehine kazanma koşulları oluşmuş ve hazine adına tescil yolsuzdur.
HUKUKSAL SEBEPLER : MK, BK, HMK, Kadastro Kanunu ve ilgili tüm mevzuat
KANITLAR : Tapu Kayıtları, Kadastro Krokileri, Zabıta Araştırması, Mahalli bilirkişi, Keşif , Tanık, Yemin, Bilirkişi Ve her türlü hukuki ve takdiri delil
SONUÇ – İSTEM : Yukarıda kısaca izah edilen sebeplerden dolayı …… ili …..İlçesi ……. Köyü M45-d-08-a 156 ada 2 nolu parsel ile M45-d-08-a 159 ada 6 nolu parsellerde bulunan ve müvekkilin imar ve ihya ettiği alanların Hazine adına kayıtlı tapusunun iptali ile bu taşınmazların davacı adına tapuya tesciline, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygı arz ve talep ederim.
DAVACI VEKİLİ