Trafik Kazası Yaralama Şikayet Dilekçesi 1
X CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİ :
SUÇ TARİHİ : 23.12.2018
SUÇ : Taksirle Yaralama
KONU : Beyandan ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1- Müşteki 23.12.2018 tarihinde 14:30 sıralarında trafik kazası geçirmiştir. Şüpheli X’in sevk ve idaresindeki X plakalı polis aracıyla X üzerinden İto Bilim ve Sanat Merkezi önünden geri manevra yaparken isimsiz sokak kavşağına geldiği esnada müşteki X’ ya çarpması sonucu yaralamalı trafik kazası oluşmuştur.
2-Şüpheli araç sürücüsü ifadesinde olay günü fazla mesai yaptığını ve olay anında da çok yorgun olduğunu belirtmiştir. Şüpheli yorgunluğundan mütevellit yolun yaya geçişine açık olduğunu fark etmemiş, geri geri manevra yaparken dikkatsiz, özensiz davranmıştır ve müşteki X ya çarpmıştır. Ayrıca şüphelinin ifadesinde belirttiği şekilde 40 km hızla giden bir aracın bir yayaya çarpması sonucunda bu denli ağır yaralanması akla ve mantığa sığmamaktadır, dolayısıyla şüphelinin aracıyla hız sınırının üstünde ve kontrolsüzce manevra yaptığı olayın oluş şeklinden anlaşılmaktadır.
3-Nitekim müşteki X çarpma neticesinde, çarpmanın şiddetiyle hayatı tehlikeye girecek şekilde ağır yaralanmış, ambulansla acil hastaneye kaldırılmış, aylarca da yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermiştir. Şu anda da X( Ek: Hastane epikriz raporları, tüm hastane raporları)
4- Dosyada yer alan 23.12.2018 tanzim tarihli ‘Yaralanmalı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’ ile şüphelinin söz konusu kazada 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 67/1-B maddelerini ihlal ettiği, yani ‘’b) Yönetmelikte belirtilen şartlar dışında geriye dönmek veya geriye gitmek yasaktır. İzin verilen hallerde bu manevraları yapacak sürücüler, karayolunu kullananlar için tehlike veya engel yaratmamak zorundadır.’’ Maddesine uymayarak kusurlu davranmak suretiyle kazanın oluşumunda asli kusurlu olduğu ortadadır. Bununla birlikte müşteki X’ nın her ne kadar kaza tespit tutanağında Karayolları Trafik Yönetmeliği md:138 b-3 maddesine göre ona da bir kusur atfedilmiş olsa dahi geçiş yönü belirlenemeyen müştekinin kusurlu olarak gösterilmesi usule ve yasaya aykırıdır. Kaza tespit tutanağının aleyhe olan kısımlarını kabul etmiyoruz, olayın oluş biçimine göre yeni bir bilirkişi raporu düzenlenmesini talep ediyoruz. Davalı bahsi geçen kurallara uymamakla söz konusu kazanın meydana gelmesinde asli kusur sahibidir.
5-Şüphelinin manevra yaptığı esnada hız sınırına uymayarak, dikkatsiz ve tedbirsiz olarak araç kullanması nedeniyle meydana gelen kaza hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep ederiz.
Yaralamalı Trafik Kazası Savcılığa Şikayet Dilekçesi 2
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİ :
SUÇ TARİHİ :
SUÇ : Taksirle Yaralama
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkil … , ../../…. tarihinde 12:25 sıralarında bisikleti ile D-400 karayolu üzerinde bulunan Adana İl Müftülüğü kavşağından Döşeme Mahallesi 60012 sokağı takiben Erdal Acet Caddesi istikametine seyri sırasında kavşağa kontrolsüz bir şekilde giriş yapan Şüpheli …..’ın sevk ve idaresindeki ….. plakalı aracın müvekkilin kullanmış olduğu bisiklete çarpması sonucu yaralamalı trafik kazası oluşmuştur.
2- Şüpheli dikkatsiz, özensiz bir şekilde kavşağa girmiş ve müvekkil ….’e çarpmıştır. Müvekkil çarpmanın etkisi ile yola savrulmuş, başından ve sağ omuzundan yaralanmıştır. …. Devlet Hastanesi’nde muayene olan müvekkilin scapula kemiğinde kırık meydana gelmiş ve 3 haftalık iş göremezlik raporu verilmiştir. (Ek: Hastane epikriz raporları, tüm hastane raporları).
3- Dosyada yer alan ../…2020 tanzim tarihli ‘Yaralanmalı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’ ile müvekkilin söz konusu kazada 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Kavşaklarda Geçiş Hakkı “Motorsuz araç sürücüleri, motorlu araçlara geçiş hakkını vermek zorundadırlar.” Maddesini ihlal ettiği tespitinde bulunmuştur.
Fakat trafik kazası tespit tutanağındaki kaza yeri krokisinden de görüleceği üzere müvekkil kavşak içerisinde iken kontrolsüz geçiş yapan şüphelinin “Dönel kavşağa gelen sürücüler, dönel kavşak içindeki araçlara, geçiş hakkını vermek zorundadırlar.” Maddesini ihlal etmiş olduğu görülecektir.
Dikkatsiz ve tedbirsiz bir şekilde ve kullanmış olduğu aracın hızını azaltmadan kavşağa giren şüphelinin meydana gelen kazanın oluşumuna sebebiyet verdiği; kavşak içerisinden geçiş yapan müştekinin kusurunun bulunmadığı buna rağmen kaza tespit tutanağında müştekinin kusurlu gösterilmesinin usule ve yasaya aykırı bulunduğu kazanın meydana geldiği mahalde bulunan Adana İl Müftülüğü’nün güvenlik kameralarının görüntü kayıtlarının temin edilmesi ile ortaya çıkacaktır. Yukarıda izah olunan sebeplerle kaza tespit tutanağının aleyhe olan kısımlarını kabul etmemekteyiz.
NETİCETEN : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler gereği ve soruşturma sırasında resen göz önünde bulundurulacak hususlar ışığında; şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın başlatılarak, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini saygıyla bilvekale arz ve talep ederiz.
Müşteki Vekili
Ekler : 1- Vekaletname 2- Kaza Tespit Tutanağı 3- Hastane Raporları ve İş Göremezlik Raporu