SSÇ İçin Sosyal İnceleme Raporu Alınması
ADANA X ÇOCUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DOSYA NO :
KONUSU : SSÇ hakkında usulüne uygun Sosyal İnceleme Raporu alınmasına karar verilmesine ilişkin talebimiz hk.
AÇIKLAMALAR : Yukarıda numarası yazılı dosyada ……… günü saat ………da ki duruşmasında SSÇ hakkında herhangi bir akıl hastalığı olup olmadığı ve isnat edilmek suçla ilgili fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve yönlendirme yeteneğinin gelişmiş olup olmadığı hususunda rapor alınması için ………. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine sevkinin yapılmasına ilişkin karar verilmiştir.
Biz bu rapora ek olarak, SSÇ hakkında Sosyal İnceleme Raporu aldırılmasını da sayın mahkemenizden talep ediyoruz. Şöyle ki;
Çocuk Koruma Kanunu’nun 35. Maddesine göre: ”Bu Kanun kapsamındaki çocuklar hakkında mahkemeler, çocuk hâkimleri veya Cumhuriyet savcılarınca gerektiğinde çocuğun bireysel özelliklerini ve sosyal çevresini gösteren inceleme yaptırılır. Sosyal inceleme raporu, çocuğun, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin mahkeme tarafından takdirinde göz önünde bulundurulur. Mahkeme veya çocuk hâkimi tarafından çocuk hakkında sosyal inceleme yaptırılmaması hâlinde, gerekçesi kararda gösterilir.” denilmektedir.
(Sosyal inceleme raporu alınmamasının gerekçesi kararda açıklanmadığı takdirde Yargıtay tarafından bu husus bozma nedeni yapılmaktadır.)
Çocuk Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanunun 20. maddesine göre: “Ceza ve tedbirin uygulanmasından önce gerekirse küçüğün aile, terbiye, okul durumu, gidişatı, içinde yetiştiği ve bulunduğu şartlar veya bunlar gibi gerekli görülen sair hususlar çocuk mahkemeleri nezrinde görevlendirilmiş olan sosyal hizmet uzmanları veya yardımcıları veya pedagog veya psikolog veya psikiyatr gibi uzmanlar marifetiyle araştırılır.” denilmektedir.
Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 20. Maddesine göre: ”Kanun kapsamındaki çocuklar hakkında mahkemeler, çocuk hâkimleri veya Cumhuriyet savcılarınca gerektiğinde çocuğun bireysel özelliklerini ve sosyal çevresini gösteren inceleme yaptırılabilir. Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında çocuğun, veli veya vasisi ya da müdafi veya bu kimselerin avukatları da mahkeme veya çocuk hâkimine müracaat ederek çocuk hakkında sosyal inceleme yapılmasını talep edebilirler.” denilmektedir.
Görüleceği üzere; Sosyal İnceleme Raporları çocuk adalet sisteminin bel kemiğini oluşturmaktadır. Amaç ise çocuk için en uygun düzenlemeyi içeren hükmün verilmesinde mahkemeye yardımcı olmaktır. Çocuk Ceza Yargılamasının ruhunda fiil değil, fail yargılaması olduğu için hem adli rapor hemde hemde sosyal inceleme raporu alınarak hiçbir eksik hususa mahal bırakmadan hukuki sürecin devam etmesini talep ediyoruz.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda sunulan nedenlerle ve sayın mahkemenizin resen gözeteceği nedenlerle SSÇ hakkında usulüne uygun şekilde sosyal inceleme raporu alınmasına karar verilmesini saygıyla SSÇ müdafi olarak dilerim. tarih
SSÇ MÜDAFİ